Internationaal21 mrt '22 17:50Aangepast op 22 mrt '22 09:54

'Overeenkomst tussen Rusland en Oekraïne kan nog een hele tijd op zich laten wachten'

Auteur: BNR Webredactie

Het Oekraïense leger is absoluut niet van plan de wapens neer te leggen in de stad Marioepol, waar zwaar wordt gevochten. Ook al drong Rusland daar zondag op aan. De vredesonderhandelingen tussen de landen worden maandag per videoverbinding hervat. 'Het begint een rituele dans te worden, maar zoals ze zelf zeggen: het kan nog maanden duren voordat ze er daadwerkelijk uit komen', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Volgens Hammelburg is de oorlog in Oekraïne voorlopig nog niet voorbij. 'Wat de landen zelf hebben gezegd, is dat ze enigszins optimistisch zijn, maar dat het nog maanden kan duren. Wij denken steeds: als je eenmaal praat moet je toch binnen een week een soort raamovereenkomst hebben. Daarvan zeggen die partijen zelf dat we daar niet op moeten rekenen. Als het al iets oplevert, gaat het een hele tijd duren.'

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

De Turkse premier Erdogan heeft zich vorige week opgeworpen als tussenpersoon voor de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne. Nu komt Zelenski met het verhaal dat hij wil onderhandelen op neutraal gebied in Israël. Erdogan zal niet heel blij zijn met deze zet van Zelenski, denkt Hammelburg. 'In de eerste plaats zijn er al gesprekken gaande tussen Turkije en Israël. Waarom Israël? Israël heeft een goede relatie met Oekraïne en Rusland, en is normaal gesproken neutraal gebied als het gaat om deze twee landen. Zelenski heeft dat op gebied zijn bedenkingen bij Turkije.'

Beleid van Zelenski

'Het beleid van Zelenski wordt steeds duidelijker. Hij houdt videotoespraken bij elk parlement ter wereld. Bij elk land neemt hij een punt waarop hij ze persoonlijk aanspreekt. Nu wil hij bijvoorbeeld van Israël de Iron Dome. Dat is een anti-raketwapen, maar volgens Israël niet geschikt voor de oorlog in Oekraïne.' Binnenkort zal er ook een EU-top komen waar ook de Amerikaanse president Joe Biden aanwezig zal zijn.

'Het algemene thema dat je steeds meer ziet, is dat alle Westerse landen sympathiseren met Oekraïne, alleen het is allemaal tamelijk bescheiden. Wapens, maar niet de zwaarste wapens. Politieke steun, maar niet volledige steun. En sancties, maar geen volledige sancties. Uiteindelijk zal er voor Oekraïne nooit uitkomen wat ze zelf wel willen.' De westerse landen zullen volgens Hammelburg nooit daadwerkelijk gaan ingrijpen in Oekraïne.

Gerelateerde artikelen