Grote tekorten zijn er door de sancties die westerse landen hebben opgelegd nog niet, viel Bosman op. Alleen voor enkele producten begint er schaarste te komen, 'zoals suiker en maandverband', zegt de correspondent. De grotere klappen worden echter later pas verwacht, wanneer de voorraden van producten uit het Westen op zijn, verwacht Bosman. 'Het zal over een maand of twee pas anders worden, als alle voorraden van westerse bedrijven op zijn. Dan zal langzaam duidelijk worden welke producten er niet meer zijn en eindig zijn.'

Strengere regels voor journalisten
De afgelopen weken verbleef Bosman in Oekraïne en Nederland. Sinds maandag is hij, via een tussenstop in Belgrado, teruggekeerd in Moskou. De omgeving is voor Bosman echter wel veranderd, vanwege strengere regels die er nu gelden voor journalisten. ‘Er is onlangs een wet aangenomen die het verspreiden van nepnieuws verbiedt. Mensen die dat wel doen kunnen hierdoor een gevangenisstraf krijgen', vertelt Bosman. 'Dat geldt ook voor buitenlanders. Als je vanuit Rusland iets op Facebook zet wat de autoriteiten bestempelen als nepnieuws, kun je voor de rechter gesleept worden', vertelde Bosman voor zijn vertrek naar Rusland.
Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne
Kantelpunt
Bosman woont al ruim acht jaar in Moskou en is niet van plan om te vertrekken nu hij op moet passen met wat hij zegt en schrijft. 'Ik wil het in ieder nog een maand of twee aankijken, om te zien wat ik kan doen en wat de gevolgen ervan zijn. Ik moet een beetje voorzichtig zijn, maar als het gaat zoals het gaat, zie ik de mogelijkheid er om te blijven. Ik verwacht niet dat het veel beter zal worden, het kan alleen maar slechter worden. Als dat zo is, dan moet je een vertrek overwegen.' Kantelpunt kan voor hem zijn als een buitenlandse collega-journalist voor de rechter wordt gesleept om een voorbeeld te stellen. 'Dan moet je je achter de oren krabben en afvragen of het nog veilig genoeg is om te werken', aldus Bosman.