Internationaal22 mrt '22 10:15Aangepast op 22 mrt '22 10:37

Derk Sauer: Moscow Times weer volledig operationeel na vertrek uit Rusland

Auteur: BNR Webredactie

Twee weken na het noodgedwongen vertrek uit Rusland is de Moscow Times weer volledig operationeel. De Russische website van de krant van uitgever Derk Sauer was tijdelijk uit de lucht, omdat de journalisten moesten vluchten vanwege de nieuwe mediawet in Rusland. Volgens Sauer is zijn krant nu de enige Russische nieuwswebsite waar nog onafhankelijke berichtgeving te vinden is over de oorlog in Oekraïne. Een deel van de journalisten werkt ondergedoken vanuit Moskou.

(ANP / Joris van Gennip)

Volg ons liveblog voor de laatste ontwikkelingen in Oekraïne

Ondergronds

Na het vertrek uit Moskou werd bekend gemaakt dat de krant tijdelijk onderdak krijgt in het hoofdkantoor van DPG Media in Amsterdam. Inmiddels werken vier journalisten vanuit deze nieuwe standplaats. Volgens Sauer wordt er nog geprobeerd om andere Russische journalisten hierheen te halen, maar dat lukt op dit moment niet.

'Russen hebben twee paspoorten, dat is nog een overblijfsel van de Sovjet Unie. Je hebt een binnenlands paspoort en een buitenlands paspoort. Heel veel mensen hebben dat buitenlandse paspoort niet en alleen daarmee kan je het land uitreizen.' Sauer geeft aan dat de Russische autoriteiten steeds terughoudender zijn in het verstrekken van die paspoorten, omdat op het moment 'honderdduizenden Russen het land uit willen'.

De achtergebleven journalisten zijn volgens Sauer ondergedoken en schrijven - op anonieme basis - nog steeds voor de krant. Inmiddels is duidelijk dat hier grote risico's aan verbonden zijn. Vorige week bestempelde de Russische president Poetin oppositie en mensen die niet de Kremlinlijn volgen tot 'landverraders' en een 'vijfde colonne'. Sauer noemt het werk van zijn collega's in Moskou dan ook 'ondergrondse berichtgeving.' 'Wij vinden het ongelofelijk belangrijk om enig tegenwicht te bieden aan die onophoudelijke stroom van staatspropaganda die nu over Rusland spoelt.'

Lees ook | BNR Europa: de speech van een woedende Poetin

Toename bezoekers

Hoewel de Russische site van de Moscow Times nog maar kort bestaat, werd de Engelse versie al in 1992 opgericht. Sinds de oorlog in Oekraïne en de toename van repressie in Rusland, ziet de krant de bezoekersaantallen exploderen. 'Vroeger hadden we zo'n 2 miljoen, 3 miljoen bezoekers per maand, nu zijn dat er soms 8 miljoen per dag.' Ook heeft de krant inmiddels 85.000 euro aan donaties opgehaald om te blijven bestaan.

Lees ook | Rutte: 'De Wereld is krankzinnig geworden en totaal veranderd'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen