
Britten: Russen voeren uitputtingsoorlog in Oekraïne
19:52 | De Russen voeren in buurland Oekraïne inmiddels een uitputtingsoorlog na talloze tegenslagen, meent een hoge Britse defensiefunctionaris. Het regime in Moskou zou zijn oorspronkelijke doelstellingen niet hebben bereikt. De invasie zal steeds meer een slijtageslag worden, is de inschatting.
Het Kremlin is na de invasie verrast door zowel omvang als felheid van het Oekraïense verzet, terwijl de Russische strijdkrachten te kampen hebben met 'problemen van eigen makelij', aldus de chef van de militaire inlichtingendienst, Jim Hockenhull.
De strategie van uitputting van de tegenstander zal gepaard gaan met 'roekeloos en willekeurig gebruik' van vuurkracht en leiden tot meer burgerslachtoffers, vernietiging van Oekraïense infrastructuur en een grotere humanitaire crisis, waarschuwde Hockenhull.
Westerse inlichtingenfunctionarissen vinden de Oekraïense beweringen dat Oekraïense troepen zeker 10.000 Russische troepen hebben gedood geloofwaardig. Zes hoge Russische officieren, onder wie generalen, zouden zijn gesneuveld.
Naar verluidt mobiliseert Moskou reservetroepen om de verliezen op te vangen. Deze manschappen zijn waarschijnlijk slecht uitgerust en hebben een lager moreel in vergelijking met de professionele eenheden die al naar Oekraïne zijn gestuurd, aldus een functionaris.
Bloomberg: Poetin stond vertrek baas centrale bank niet toe
19:27 | De Russische president Vladimir Poetin zou voor een vertrek van de alom gerespecteerde bankgouverneur Elvira Nabiullina zijn gaan liggen. De baas van de centrale bank van Rusland wilde opstappen nadat Poetin een invasie in Oekraïne beval, maar ze kreeg van de president te horen dat ze moest blijven, aldus ingewijden aan persbureau Bloomberg.
Nabiullina werd vorige week nog voorgedragen voor een nieuwe termijn van vijf jaar. Daarmee is het aan haar om de gevolgen van de oorlog op de Russische economie het hoofd te bieden. De strijd en de daaropvolgende sancties hebben in korte tijd veel van wat ze heeft bereikt in de afgelopen negen jaar stukgemaakt. Volgens de bronnen zou een vertrek op dit moment worden gezien als verraad van de president, met wie ze de laatste decennia nauw heeft samengewerkt.
De 58-jarige Nabiullina heeft nog niet in het openbaar gereageerd op haar herbenoeming. Woordvoerders van de centrale bank en het Kremlin hebben tegen Bloomberg nog niet gereageerd op verzoeken om commentaar.
Nabiullina is geliefd bij investeerders. Ze wordt in verschillende publicaties, zoals in Euromoney en The Banker, bestempeld als een van 's werelds beste monetaire beleidsmakers. In de huidige situatie wordt ze geconfronteerd met een oorlogseconomie waarbij Rusland geïsoleerd wordt door internationale sancties. Daarbij drogen ook investeringen op, ook omdat buitenlandse bedrijven vertrekken.
Bij de centrale bank zou momenteel een sfeer van hopeloosheid hangen, schrijft Bloomberg. Functionarissen hebben het gevoel gevangen te zitten bij een instelling die weinig heeft aan de marktgerichte vaardigheden en ervaringen van werknemers nu Rusland is afgesneden van de wereld. Op een gegeven moment was het tempo van vertrek zo hoog dat de IT-afdeling handen te kort kwam om accounts te beëindigen
Poetin zei eerder deze maand dat hij erop vertrouwt dat Rusland de huidige economische moeilijkheden te boven zal komen. Het land zal volgens hem ook onafhankelijker worden. 'Vergelijk de huidige golf van beperkingen met die die aan de Sovjet Unie werden opgelegd tijdens de Koude Oorlog', zei hij. 'De Sovjet Unie ging gebukt onder sancties, ontwikkelde zich en bereikte kolossale successen.'
Duitse minister: Russen plegen contractbreuk met roebelbetaling
19:00 | Als Rusland erop staat dat gasaankopen door landen van de Europese Unie in roebels worden voldaan, pleegt het land contractbreuk. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck in een reactie op de aankondiging.
Duitsland zal volgens de minister met zijn Europese partners overleggen over de eis. Hij noemde de Russische aankondiging een sein dat de Russische president Vladimir Poetin niet langer als een stabiele partner kan worden beschouwd.
Poetin heeft de centrale bank van Rusland en betrokken overheidsdiensten een week de tijd gegeven om de verplichte betalingen in roebels mogelijk te maken. Alle landen die Rusland sancties hebben opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne, zoals de landen van de EU, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, zijn door Rusland als onvriendelijk aangemerkt en zullen daarom met de Russische munt moeten betalen.
Nu het land door sancties steeds minder handel kan drijven, zijn de munteenheden van die landen minder praktisch voor Rusland. Door handel in roebels te drijven, wordt die munteenheid ook ondersteund. Landen die niet genoeg roebels hebben, kunnen die namelijk kopen, wat de prijs van de Russische munteenheid ondersteunt.
Na de bekendmaking schoten de gas- en olieprijzen omhoog. Ook won de roebel donderdagavond rond de 10 procent aan waarde ten opzichte van de dollar en de euro.
Brussel wil 3,4 miljard steun voor landen die Oekraïners opvangen
18:55 | De Europese Unie moet miljarden uittrekken om EU-landen te helpen die met kunst- en vliegwerk miljoenen oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne opvangen, vindt de Europese Commissie. Zij wil 3,4 miljard euro vrijmaken voor onderdak, onderwijs, gezondheidszorg en het vinden van een baan voor de Oekraïners.
Vluchtelingen uit Oekraïne mogen, anders dan asielzoekers uit andere landen, sowieso in de EU blijven en er bijvoorbeeld ook aan het werk. Het is zaak kinderen zo snel mogelijk weer naar school te sturen en volwassenen aan een baan te helpen, zegt vicevoorzitter Margaritis Schinas van de Europese Commissie.
Het benodigde geld moet komen uit een van de Europese miljardenfondsen voor het herstel na de coronacrisis, als de EU-landen ermee instemmen. Lidstaten die het nodig hebben kunnen er aanspraak op maken, waarna een deel kan worden voorgeschoten. Voor de buurlanden van Oekraïne is dat deel groter.
Meer dan 3,5 miljoen mensen hebben inmiddels op de vlucht voor de Russische oorlog tegen Oekraïne een veilig heenkomen gezocht in de EU, zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Ylva Johansson. Ruim de helft daarvan is in buurland Polen terechtgekomen. Ook buren Roemenië, Hongarije en Slowakije vangen veel mensen op.
De EU zet in landen van aankomst ook knooppunten voor gezondheidszorg op die Oekraïners kunnen doorverwijzen naar de juiste zorgverlener. Ze kunnen ook meteen een coronaprik krijgen, zegt Schinas. Veel Oekraïners zijn nog niet ingeënt tegen het virus.
Burgemeester: Russische troepen rond Kiev teruggedrongen
17:26 | Het Oekraïense leger heeft in een aantal gebieden rond Kiev Russische troepen teruggedrongen, zegt burgemeester Vitali Klitsjko van de Oekraïense hoofdstad. Hij herhaalde nog maar eens dat elk gebouw en elke straat verdedigd zullen worden en overgave geen optie is.
Ten noorden en oosten van Kiev wordt volgens Klitsjko hard gevochten. Hij stelt dat 'de kleine stad Makariv en vrijwel geheel Irpin nu al onder controle zijn van Oekraïense soldaten'. Irpin ligt tegen de oostkant van Kiev aan en Makariv ligt ongeveer 50 kilometer naar het westen. Volgens Oekraïense media zijn de Russen in Irpin mogelijk omsingeld.
Russische troepen rukten kort na de invasie op 24 februari op naar de buitenwijken van de hoofdstad, maar hebben die niet kunnen omsingelen of binnenvallen. Klitsjko stelt dat Kiev nog altijd het doelwit is van de Russen 'omdat het het hart van het land is'.
Volgens het stadsbestuur zijn in Kiev sinds het begin van de aanval in totaal 73 burgers omgekomen, onder wie vier kinderen, en 297 mensen gewond geraakt. In de hoofdstad werd begin deze week een avondklok ingesteld om inwoners te beschermen tegen mogelijke aanvallen. Woensdagochtend werd een woonwijk in het noordwesten van Kiev gebombardeerd, waarbij meerdere gebouwen schade opliepen en vier mensen gewond raakten.
Zweden levert nog eens 5000 antitankwapens aan Oekraïne
17:15 | Zweden, dat zich internationaal eigenlijk neutraal opstelt, gaat nog eens 5000 antitankwapens leveren aan het door Rusland aangevallen Oekraïne. Dat melden Zweedse media. Het Noord-Europese land stuurde eerder ook al een dergelijke partij naar het Oost-Europese land.
Eind februari, kort na de Russische invasie, kondigde de regering in Stockholm de eerste zending aan, met daarbij ook helmen, uitrustingen en veldrantsoenen. Zweden brak daarmee met het beleid geen wapens te sturen naar landen die in een oorlog zijn verwikkeld. De laatste keer dat Zweden dit deed was in 1939, toen de Sovjet-Unie Finland binnenviel.
TotalEnergies: olieconcerns zitten mogelijk vast in Rusland
16:47 | Olieconcerns als Shell en BP moeten mogelijk hun Russische bezittingen vasthouden ondanks het feit dat ze hebben gezegd dat ze het land zullen verlaten uit protest tegen de invasie van Oekraïne. Dat zei de topman van het Franse concern TotalEnergies.
Volgens Patrick Pouyanné heeft nog geen van de concurrenten die hebben gezegd Rusland te zullen verlaten dat ook gedaan. Ook omdat ze niet weten hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen, aldus de TotalEnergies-topman op RTL-radio.
Shell en BP hebben gezegd dat ze Rusland helemaal zullen verlaten, maar zijn tot nu toe nog niet met concrete stappen gekomen over hoe ze dat gaan bereiken. In tegenstelling tot de concurrentie heeft TotalEnergies gezegd dat het zijn belangen in bedrijven en bepaalde projecten in het land zal behouden, waarmee het kritiek van Greenpeace en de Church of England van de hand wijst.
TotalEnergies bezit ongeveer een vijfde van de Russische gasproducent Novatek. Ook bezitten de Fransen, rechtstreeks of via Novatek, grote belangen in Russische projecten op het gebied van vloeibaar gemaakt aardgas. In totaal heeft het concern bijna 13 miljard dollar geïnvesteerd in deze Russische installaties, en het heeft geen plannen om ze te verkopen, zei Pouyanné tegen RTL. Wel worden verdere investeringen stopgezet.
'Deze fabrieken zullen blijven werken, of ik nu wegga of niet. Als ik me terugtrek, geef ik 13 miljard dollar aan Rusland voor nul, want niemand wil deze fabrieken vandaag de dag kopen', aldus Pouyanné. 'Wilt u dat ik activa in Rusland opgeef om Russen te verrijken die wij onder sancties hebben geplaatst? Ik zal daar niet aan toegeven, want dat is volksverlakkerij.'
TotalEnergies stopt wel met de aankoop van Russische ruwe olie en diesel tegen het einde van het jaar, wanneer zijn contracten aflopen. Wat langlopende gascontracten betreft, zou een eenzijdige stopzetting van de aankoop betekenen dat Total miljarden dollars schadevergoeding zou moeten betalen aan Russische bedrijven, tenzij die onder regeringssancties worden geplaatst, aldus Pouyanné.
FNV: uitbuiting Oekraïense vluchtelingen op bouwplaats voorkomen
16:13 | Oekraïners die straks mogelijk in Nederland aan het werk gaan, moeten niet door kwaadwillenden uitgebuit kunnen worden. FNV Bouwen en Wonen, onderdeel van vakbond FNV, wil met name op de bouwplaats voorkomen dat vluchtelingen worden uitgeknepen of dat mensen 'kwijtraken' in het illegale circuit.
Tot 1 april is een tewerkstellingsvergunning voor Oekraïense medewerkers verplicht. Het kabinet heeft aangegeven dat voor deze groep mensen na 1 april een meldplicht via de werkgever voldoende is. Aan deze tijdelijke regeling wordt nu gewerkt. FNV meent dat als alle mensen gewoon geregistreerd worden, iedereen beter af is.
Als het aan de FNV ligt komt er bovenop de meldplicht ook een set basisvoorwaarden. Zo pleit de bond voor toegang tot informatie, toegang tot recht en zichtbaar maken waar deze mensen zijn, maar ook waar zij aan de slag gaan. Het zijn volgens de bond allemaal basisvoorwaarden om misbruik te voorkomen en mensen toekomstperspectief te bieden.
'Wat we weten over arbeidsmigranten van buiten de EU werkzaam in de bouw voorspelt weinig goeds', aldus FNV-bestuurder Hans Crombeen. 'De onduidelijkheid van de cijfers over hoeveel arbeidsmigranten werken in de bouw en een slecht functionerende meldplicht zijn illustratief voor de huidige zorgelijke situatie, vindt de FNV.'
Het is niet voor het eerst dat FNV roept om vluchtelingen te beschermen. De vakbond riep eerder deze week dat een aantal aanbevelingen uit een rapport over misstanden in de uitzendbranche versneld moeten worden ingevoerd. Dat moet ook de kans op uitbuiting voorkomen.
Nestlé stopt verkoop KitKat en Nesquik aan Rusland
15:51 | Voedingsmiddelenproducent Nestlé stopt met de verkoop van niet-essentiële producten in Rusland, waaronder repen van het merk KitKat en cacaodrank van Nesquik. Wel blijft de Zwitserse multinational voedingswaren verkopen aan Rusland die volgens het bedrijf essentieel zijn. 'Dit beschermt het basale recht op voedsel', schrijft het concern in een statement op zijn site, zonder een precieze lijst van noodzakelijke voedingsmiddelen te geven.
Met de ingreep reageert het bedrijf op het aanhoudende oorlogsgeweld in Oekraïne, dat eind februari werd aangevallen door de Russische krijgsmacht. Nestlé stopte eerder alle import uit en export naar Rusland die volgens het bedrijf niet noodzakelijk is. Ook hield het bedrijf op te adverteren in Rusland.
Maar activisten en politici waren kritisch op het besluit van Nestlé om toch actief te blijven in het land. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei dat het bedrijf zijn eigen slogan, Good Food, Good Life (goed voedsel, goed leven), niet naleefde.
Nestlé verwacht geen winst te boeken in Rusland en daardoor ook geen winstbelastingen af te hoeven staan aan de regering van president Vladimir Poetin. Wel blijft het bedrijf zijn Russische personeel betalen.
Nestlés Franse branchegenoot Danone liet woensdag weten bepaalde essentiële zuivelproducten en babyvoeding te blijven produceren in Rusland. Maar de export van andere merken, zoals bronwater van Evian of plantaardige zuivelvervangers van Alpro, is gestopt. Daarnaast investeert het bedrijf niet langer in Rusland, bijvoorbeeld in marketing.
Unilever is ook nog actief in Rusland, waar het alleen nog producten verkoopt die in het land zelf zijn gemaakt. De fabrikant van voedings- en verzorgingsproducten als Dove, Axe, Knorr en Ben & Jerry's staakte eerder deze maand wel alle import uit en export naar Rusland.
Uniek bezoek Biden aan Europa: harde sancties verwacht
15:41 | De Amerikaanse president Joe Biden is onderweg naar Europa en zal langskomen bij zowel een EU-top als een NAVO-top. BNR-buitenlandcommentator Bernard Hammelburg verwacht dat Biden hardere sancties aan gaat kondigen.
En dat wordt volgens Hammelburg ook meteen het ingewikkeldste discussiepunt. 'Amerika heeft namelijk iets makkelijker praten dan Europa', stelt hij. 'De Amerikaanse afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen is er niet, of nauwelijks, en hij wil toch die kant op. Dus ik denk dat dat een belangrijk onderwerp wordt.'
Ook benadrukt Hammelburg dat Biden geschiedenis schrijft met zijn bezoek aan de EU-top. 'Het is nog nooit eerder vertoond dat een leider van de Verenigde Staten aanwezig is bij een top van de Europese leiders. Dat is op zichzelf al een heel belangrijk signaal. Hij laat daarmee zien dat hij erbij hoort, dat ze het samen doen. Maar wát ze precies samen doen, daar zijn ze het nog niet over eens. De discussie bijvoorbeeld over de no-flyzone, die woedt nog steeds binnen de EU en binnen de NAVO. Dat wordt nog een interessant rondje discussiëren.'
Zelenski roept Franse bedrijven op Rusland te verlaten
15:41 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski roept Franse bedrijven op Rusland de rug toe te keren. Hij noemde autofabrikant Renault, supermarktgroep Auchan en doe-het-zelfketen Leroy Merlin. 'Renault, Auchan, Leroy Merlin moeten ophouden sponsors van de Russische oorlogsmachine te zijn', aldus de president woensdag tijdens een videotoespraak aan het Franse parlement .
Op verzoek van Zelenski hielden de Franse parlementsleden een moment stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.
Arbeidsorganisatie VN schort samenwerking met Rusland op
15:40 | De Internationale Arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties, de ILO, zet de samenwerking met Rusland stop tot het moment dat er een einde wordt gemaakt aan de oorlog in Oekraïne. Volgens de organisatie geldt de maatregel niet voor humanitaire hulp. De ILO is daarmee de zoveelste instelling die Moskou isoleert op het wereldtoneel.
"De aanhoudende agressie van de Russische Federatie, gesteund door de Belarussische regering, tegen Oekraïne is volstrekt onverenigbaar met de doelstellingen van de organisatie en de beginselen die ten grondslag liggen aan het lidmaatschap van de ILO", zo luidt de resolutie. Het initiatief voor een stemming kwam van Canada.
Moskou wordt opgeroepen "onmiddellijk en onvoorwaardelijk een einde te maken aan zijn agressie, zijn troepen uit Oekraïne terug te trekken, een einde te maken aan het leed dat het de bevolking van Oekraïne aandoet, en zich te onthouden van verdere onwettige bedreigingen met of gebruik van geweld tegen welke lidstaat dan ook", zo valt verder te lezen.
De ILO, opgericht in 1919, is de oudste gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties met 187 lidstaten. Uniek in het VN-systeem is dat landen vertegenwoordigd worden door regeringen, werkgevers en werknemers. De organisatie zetelt in Genève en heeft tot doel de rechten op werk te bevorderen, goede werkgelegenheidskansen te stimuleren, de sociale bescherming te verbeteren en de dialoog over werkgerelateerde kwesties te versterken.
Mensenhandelaar aast op Oekraïense vluchteling, waarschuwt Brussel
15:16 |De miljoenen vrouwen en kinderen die de oorlog in Oekraïne zijn ontvlucht lopen het gevaar in verkeerde handen te vallen, waarschuwt de Europese Commissie. Zij heeft aanwijzingen dat mensenhandelaars op hen azen om ze bijvoorbeeld in de prostitutie aan het werk te zetten.
'We hebben signalen dat er auto's klaarstaan om kwetsbare kinderen en vrouwen op te pikken', zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Ylva Johansson. Er zouden eveneens aanwijzingen zijn dat 'de online vraag naar Oekraïense vrouwen voor seksuele diensten' stijgt. Ze drukt vluchtelingen op het hart om op hun hoede te zijn en bijvoorbeeld zo mogelijk samen en per bus te reizen en nooit hun paspoort af te geven aan iemand anders dan een overheidsfunctionaris.
De Europese Unie telt inmiddels meer dan 3,5 miljoen Oekraïense vluchtelingen. Meer dan de helft van hen verblijft in Polen.
Belarus wijst Oekraïense diplomaten uit
15:08 | Belarus heeft Oekraïne te kennen gegeven dat het een aantal diplomaten moet terughalen. Als reden geeft de regering in Minsk op dat het buurland zich 'onvriendelijk' heeft opgesteld en zich bemoeit met interne Belarussische aangelegenheden. De geheime dienst van Belarus, de KGB, beschuldigde dinsdag acht Oekraïense diplomaten van spionage.
Het Belarussische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet gezegd hoeveel Oekraïense diplomaten het land binnen 72 uur moeten verlaten. Wel zei het dat het consulaat van Oekraïne in de stad Brest moet sluiten wegens gebrek aan medewerkers. De Oekraïense ambassadeur en vier andere diplomaten mogen blijven.
Rusland heeft Belarus gebruikt als uitvalsbasis voor zijn aanval op Oekraïne. Kiev zegt dat Belarus zelf onder druk van Moskou staat om zich bij een vervolgoffensief aan te sluiten, mogelijk in het westen van Oekraïne.
NAVO bezorgd over steun China voor Rusland
15:08 | De NAVO maakt zich zorgen over de steun die China verleent aan Rusland in diens oorlog tegen Oekraïne. China dekt Rusland al politiek met 'flagrante leugens en desinformatie' over Oekraïne en over de NAVO, en er zijn ook zorgen over mogelijke 'materiële steun', zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg.
De dertig lidstaten van het westerse militaire bondgenootschap zullen de rol van China donderdag bespreken op hun top in Brussel. Stoltenberg 'verwacht dat de NAVO China zal oproepen zijn verantwoordelijkheid te nemen'. China moet de invasie eindelijk veroordelen en geen praktische steun verlenen aan Rusland, stelt hij.
Volgens de Verenigde Staten wil China zijn bondgenoot Rusland, dat zucht onder flinke sancties van het Westen, financieel en economisch helpen. Beijing zou zelfs nadenken over militaire steun.
Kabinet: overnemen Oekraïense vluchtelingen nu niet aan de orde
14:56 | Het grootschalig herverdelen van Oekraïense vluchtelingen uit andere Europese landen naar Nederland is momenteel niet aan de orde. Dat zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) woensdag in debat met de Tweede Kamer.
Maandag spreekt Van der Burg met zijn Europese collega's over de vluchtelingencrisis die is ontstaan sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne vorige maand. Een aantal partijen, waaronder D66 en de PvdA, vindt dat het tijd is om buurlanden van Oekraïne, waar de meeste vluchtelingen worden opgevangen, te hulp te schieten. Zo heeft Polen al zo'n twee miljoen Oekraïense vluchtelingen opgevangen. In Nederland zijn tot dusver ruim 26.000 opvangplekken geregeld, de komende weken moeten dat er in totaal 50.000 worden.
Maar volgens Van der Burg ligt herverdeling maandag niet op tafel, omdat zijn Oost-Europese collega's hier vooralsnog niet om hebben gevraagd. Het kabinet gaat dat nu ook niet aan deze landen aanbieden.
Coalitiepartij VVD vindt dat er nu überhaupt niet over herplaatsing moet worden gesproken, omdat onzeker is hoe de vluchtelingencrisis er over een week of een maand uitziet. Het regelen van 50.000 plekken is nu al een uitdaging, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans.
Van der Burg heeft er 'het volste vertrouwen' in dat die 50.000 plekken gehaald worden, maar is tegelijkertijd terughoudend met het actief naar Nederland halen van meer mensen. Voor Moldavië, dat per hoofd van de bevolking de meeste Oekraïners opvangt, is een uitzondering gemaakt: 500 mensen worden daar vandaan naar Nederland gehaald. Maar verder wil het kabinet daarin nu niet gaan.
'We weten niet hoeveel mensen er nog komen', aldus de bewindsman. 'We moeten er rekening mee houden dat het er meer dan 50.000 worden. We moeten het wel aankunnen.'
Burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, zei eerder deze maand dat eigenaren van leegstaande gebouwen verplicht zouden kunnen worden om vluchtelingen te huisvesten als hun aantal zo snel blijft stijgen. Maar volgens Van der Burg is dat alleen een "allerlaatste redmiddel", en dan alleen als er fors meer dan 50.000 mensen op te vangen zijn. Daarbij zou het dan niet om "onteigening" maar om 'vordering' gaan, benadrukte Van der Burg.
NAVO posteert 'gevechtsgroepen' in nog vier oostelijke lidstaten
14:40 | De NAVO stationeert nog eens vier zogeheten battlegroups in lidstaten die Rusland door de oorlog in Oekraïne richting hun grenzen zien oprukken. De bataljons, die uit militairen van verschillende NAVO-landen bestaan, komen in Hongarije, Slowakije, Roemenië en Bulgarije, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg.
Polen en de drie Baltische landen hadden al zo'n gevechtsgroep. Die worden verdubbeld in grootte.
Stoltenberg rekent erop dat de leiders van de dertig NAVO-lidstaten morgen op hun top in Brussel hun zegen geven voor de nieuwe eenheden. Nederland denkt er sterk over deel te nemen aan die voor Roemenië, die onder Franse leiding zou komen te staan.
Biden onderweg naar Brussel voor topoverleg Oekraïne
14:21 | De Amerikaanse president Joe Biden is onderweg naar Brussel voor belangrijk topoverleg over de oorlog Oekraïne. Hij is donderdag bij bijeenkomsten van de NAVO, Europese Unie en G7.
Biden waarschuwde bij zijn vertrek uit het Witte Huis opnieuw voor de inzet van chemische wapens door Rusland. 'Ik denk dat dat een echte dreiging is', zei hij tegen de media, toen hem werd gevraagd naar de kans dat deze wapens in Oekraïne worden gebruikt.
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft de Russische president Vladimir Poetin persoonlijk gewaarschuwd tegen de inzet van chemische wapens, maar er werden geen gevolgen besproken. Dat heeft een woordvoerder van de bondskanselier woensdag gezegd. Scholz en Poetin hebben elkaar meermaals telefonisch gesproken sinds het uitbreken van de oorlog.
Duitsland levert meer luchtdoelraketten aan Oekraïne
14:20 | De Duitse minister Annalena Baerbock van Buitenlandse Zaken zegt dat meer Strela-luchtdoelraketten op weg zijn naar Oekraïne. Volgens de Duitse krant Bild heeft de Duitse nationale veiligheidsraad in een geheime zitting besloten 1700 van dergelijke raketten beschikbaar te stellen en direct richting het land te vervoeren.
'Ik kan duidelijk zeggen dat er nog meer Strela-leveringen onderweg zijn', zei Baerbock tegen het Duitse parlement. 'We zijn een van de grootste wapenleveranciers in deze situatie, het maakt ons niet trots, maar het is wat we moeten doen om Oekraïne te helpen', aldus de minister.
Begin maart zei Duitsland al toe 2700 Strela's, wapens van het voormalige Oost-Duitse leger die vanaf de schouder zijn af te vuren, te sturen. Maar de nationale veiligheidsraad moest daarover nog een besluit nemen en heeft dat volgens Bild nu gedaan. Vijfhonderd Strela's waren al geleverd, de overige 2200 gaan nu volgens de krant onmiddellijk naar Oekraïne.
Volgens persbureau DPA wil het Duitse ministerie van Defensie Oekraïne ook voorzien van 2000 extra antitankraketten. Het departement zou hiervoor een aanvraag hebben ingediend bij de nationale veiligheidsraad.
Rusland wil betalingen voor olie en gas in roebels krijgen
14:14 | Rusland wil dat zogeheten 'onvriendelijke landen' die olie of gas kopen van het land in roebels betalen. President Vladimir Poetin heeft de centrale bank en betrokken overheidsdiensten een week de tijd gegeven om dat mogelijk te maken. Alle landen die Rusland sancties hebben opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne, zoals de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, zijn door Rusland als onvriendelijk aangemerkt.
Rusland maakt duidelijk dat het niet zal stoppen met de leveringen. Het enige dat verandert is de valuta waarin de contracten betaald moeten worden. Voorheen kreeg Rusland namelijk vooral in euro's en dollars betaald.
Nu het land door sancties steeds minder handel kan drijven, zijn die munteenheden minder praktisch voor het land. Door handel in roebels te drijven, wordt die munteenheid ook ondersteund. Landen die niet genoeg roebels hebben, kunnen die namelijk kopen wat de prijs van de Russische munteenheid ondersteunt. Na de bekendmaking werd de roebel al direct 3 procent meer waard ten opzichte van de dollar.
De Europese gasprijs schoot direct omhoog uit angst dat Europese landen vanwege de Russische stap minder gas zullen willen afnemen. De prijs op de toonaangevende Amsterdamse gasmarkt ging tot 21 procent omhoog en kostte even 119 euro per megawattuur. Inmiddels schommelt de prijs rond de 115 euro per megawattuur.
Frankrijk bevriest 800 miljoen euro aan Russische tegoeden
14:05 | Frankrijk heeft tot nu meer dan 800 miljoen euro aan tegoeden van Russische oligarchen bevroren. Dat met een regeringswoordvoerder. Ook heeft Frankrijk beslag gelegd op twee Russische jachten ter waarde van 150 miljoen euro.
Steeds meer Europese landen melden hoeveel tegoeden er inmiddels zijn bevroren. Duitsland liet eerder vandaag weten dat een speciale taskforce net is begonnen en dat ze binnen een of twee weken de eerste gegevens kunnen melden.
Kiev: 'actieve fase' oorlog voor eind april voorbij
13:51 | De 'actieve fase' van de oorlog in Oekraïne is naar verwachting voor eind april voorbij, stelt de Oekraïense presidentiële adviseur Oleksij Arestovitsj. Hij leidt dit af uit het kennelijk vastlopen van de Russische inval die een maand geleden is begonnen.
Volgens Arestovitsj boeken de Russische troepen vrijwel nergens meer terreinwinst en hebben ze 40 procent van de manschappen verloren. De cijfers uit Oekraïne zijn niet onafhankelijk geverifieerd. Het Kremlin herhaalt geregeld dat alles volgens plan verloopt.
Het Oekraïense leger heeft cijfers verspreid die stellen dat de Russen in 26 dagen van oorlog in Oekraïne meer militairen hebben verloren dan in tien jaar oorlog in Afghanistan (1979-1989). Zo zouden er sinds 24 februari in Oekraïne circa 15.600 Russische militairen zijn gesneuveld. Dat is meer dan de door de Sovjet-Unie erkende totale verliezen in Afghanistan van 15.050 man.
De laatste maal dat Rusland cijfers vrijgaf van omgekomen militairen was begin maart. Er zouden toen bijna vijfhonderd Russische militairen zijn omgekomen in "de speciale militaire operatie" en circa 1500 gewond zijn geraakt. Zondag meldde de regeringsgezinde Russische krant Komsomolskaja Pravda dat volgens het defensieministerie 9861 Russische militairen zijn gesneuveld en meer dan 16.000 gewond zijn geraakt. Die informatie verdween echter weer snel. Volgens de krant kwam het bericht van hackers en is het nepnieuws meteen verwijderd.
De Russische troepen hebben in Oekraïne vooral in het zuiden vanuit de Krim land veroverd en een grote stad, Cherson, en een kleine haven, Berdjansk, ingenomen. In het noorden lijken de veroveringen zich te beperken tot de inname van grensstroken ten noorden van de lijn Kiev - Tsjernihiv - Charkov. In de oostelijke regio Donbas lijken de separatistische milities met hun Russische steun weinig terreinwinst te hebben geboekt. Ze hebben ook nog steeds hun belangrijkste doelwit, de havenstad Marioepol, niet helemaal in handen.
Belangrijke adviseur Poetin opgestapt en Rusland ontvlucht
13:38 | Persbureau Reuters meldt dat Anatoli Tsjoebajs zijn werkzaamheden als speciaal adviseur van Poetin heeft neergelegd en Rusland heeft verlaten. Volgens de bron zou hij het oneens zijn met de Russische invasie in Oekraïne. Tjoebajs is de hoogst geplaatste regeringsmedewerker tot nu toe die opstapt.
Tsjoebajs was eind 2020 aangesteld door Poetin als speciaal vertegenwoordiger voor banden met internationale organisaties. Hij vertegenwoordigde Poetin specifiek op het gebied van klimaatverandering.
Tsjoebajs was een van de architecten van de hervormingen in Rusland in de jaren '90 na de val van het communisme en was vroeger de leider van een liberale oppositiepartij. Ook gaf hij Poetin midden jaren '90 zijn eerste baan in het Kremlin. Tsjoebajs gold als een van de weinige nog overgebleven hervormers in de regering van Poetin.
CBS: consumentenvertrouwen flink gedaald sinds oorlog in Oekraïne
13:27 | Sinds de Russische inval in Oekraïne is de stemming onder consumenten in Nederland flink verder verslechterd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zakte de graadmeter waarmee het vertrouwen wordt gemeten bijna naar het laagste niveau ooit. Alleen in februari en maart 2013 lag het vertrouwen lager.
‘De afgelopen maanden daalde het consumentenvertrouwen ook, maar veel minder per maand. Dit is dus wel echt een klap die zeer waarschijnlijk door de oorlog in Oekraïne wordt veroorzaakt', zegt BNR's huiseconoom Han de Jong.
Beperkte handel weer mogelijk op Moskouse aandelenbeurs
13:19 | De aandelenbeurs in Moskou gaat na een wekenlange sluiting donderdag weer open. Er mag in beperkte mate weer worden gehandeld, slechts in 33 aandelen. Daarnaast mogen beleggers niet speculeren op een koersdaling van aandelen, maakt de centrale bank van Rusland bekend. De beurs is bijna een maand dicht geweest.
Het was sinds 28 februari niet meer mogelijk om aandelen via de beurs in Moskou te verhandelen. Door de inval van Rusland in Oekraïne en daaropvolgende westerse sancties werden veel beursgenoteerde bedrijven in rap tempo minder waard. Zo verloor aardgasproducent Gazprom meer dan de helft van zijn waarde en verloor de grootste kredietverstrekker van het land, Sberbank, bijna driekwart van zijn beurswaarde.
Het is nog niet duidelijk welke aandelen donderdag verhandeld mogen worden. Aan welke regels de beurshandel na donderdag is onderworpen, maakt de centrale bank van Rusland later bekend.
Moskou waarschuwt voor instorten olie- en gasmarkt door sancties
13:14 | De wereldwijde olie- en gasmarkten kunnen ineenstorten door de harde westerse sancties tegen Rusland. Dat zei de Russische vicepremier en voormalig energieminister Alexander Novak. Rusland is een van de belangrijkste producenten van olie en gas ter wereld.
Door de sancties wordt het veel moeilijker voor Rusland om olie en gas te exporteren. Ook hebben de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk al aangekondigd een verbod op te leggen op de import van Russische olie, terwijl grote westerse oliebedrijven het land verlaten vanwege de oorlog in Oekraïne. De olieprijzen zijn daardoor naar de hoogste niveaus in jaren gestegen.
Novak zei tegen het Russische parlement dat het moeilijk is te voorspellen hoe de energieprijzen zich verder zullen ontwikkelen. Hij verklaarde verder dat het Duitse besluit om de gaspijplijn Nord Stream 2 tussen Duitsland en Rusland stil te leggen "absurd" is en dat daardoor de inflatie zal worden aangejaagd omdat de gasprijzen in Europa stijgen.
Duitse regeringswoordvoerder: 'Deze week geen groot nieuw sanctiepakket tegen Rusland'
12:21 | De verwachting is dat er geen groot nieuw sanctiepakket tegen Rusland wordt afgesproken op de EU-top deze week. Dat zegt een Duitse regeringswoordvoerder. Daarmee lijkt Duitsland de verwachtingen te willen temperen. Die zijn namelijk hooggespannen omdat de Amerikaanse president Joe Biden vandaag naar Brussel afreist en als eerste president ooit aanwezig zal zijn bij een EU-top.
De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan zei gisteren juist dat de Verenigde Staten en Westerse bondgenoten deze week met een nieuw sanctiepakket komen. Mogelijk bestaat dit pakket vooral uit het uitwerken van de al bestaande sancties.
Polen zet 45 Russische diplomaten wegens spionage
12:07| Polen zet 45 Russische diplomaten het land uit op verdenking van spionage. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Mariusz Kaminski, wordt met deze stap 'een netwerk van Russische geheime diensten' ontmanteld.
De Russische ambassadeur in Warschau, Sergej Andrejev, werd woensdagochtend ontboden. Na een overleg met de Poolse autoriteiten verklaarde hij tegenover media dat er geen basis is voor de beschuldigingen.
De lijst met namen is opgesteld door de Poolse inlichtingendienst ABW. Die had het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd de diplomaten het land uit te zetten. Rusland zei toen met een tegenactie te komen als de diplomaten daadwerkelijk worden uitgezet, berichtte het Russische persbureau RIA Novosti.
Vorige week werd in Warschau een Poolse staatsburger opgepakt op verdenking van spionage voor Russische geheime diensten. Deze persoon werkte bij de archieven van de burgerlijke stand en had toegang tot nog twee archieven. De verdachte blijft zeker drie maanden vastzitten.
'NAVO - en EU-top worden cruciale ontmoetingen'
12:02 | NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg houdt woensdag een persconferentie voorafgaand aan de ingelaste NAVO-top van donderdag. De leiders van de NAVO-landen komen dan bijeen in Brussel om het over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor het Westen te hebben. Ook de Amerikaanse president Joe Biden en de Canadese premier Justin Trudeau zullen bij de top aanwezig zijn. 'Het worden cruciale ontmoetingen', zegt Europa-correspondent Stefan de Vries.
Deze top kan volgens De Vries duiden op een nieuw tijdperk van nauwere samenwerking tussen de Europeanen en de Amerikanen. 'Dat is iets wat sinds Obama en Trump een beetje naar de achtergrond geschoven is.'
Rusland en Oekraïne ruilen gevangenen
11:45 | Rusland en Oekraïne hebben tot nu toe twee keer krijgsgevangenen uitgewisseld, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou. Wanneer dat is gebeurd en hoeveel mensen er werden uitgewisseld, is niet bekendgemaakt.
Hoeveel militairen beide partijen krijgsgevangen hebben gemaakt, is onduidelijk. De Russische mensenrechtencommissaris Tatjana Moskalkova meldde maandag dat Rusland gegevens over meer dan vijfhonderd gevangengenomen Oekraïense soldaten aan het Rode Kruis heeft doorgegeven met als doel ze te ruilen.
Een week geleden bleek dat de door de Russen meegenomen burgemeester van de Oekraïense stad Melitopol Ivan Fedorov is ingeruild voor negen Russische soldaten.
'Direct stoppen met Russisch gas wordt flinke klap voor Nederland'
10:30 | Nederland is zéér gevoelig voor het afsnijden van de Russische energietoevoer. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van het Centraal Planbureau. De directe afhankelijkheid valt misschien mee, maar via verschillende internationale handelsketens zou onze economie alsnog een stuk harder worden geraakt dan die van andere West-Europese landen.
Bondskanselier Scholz ziet Russisch offensief vastlopen
10:27 | Het Russische offensief in Oekraïne is ondanks permanente aanvallen van de Russische strijdkrachten vastgelopen, meent de Duitse regeringsleider Olaf Scholz. Hij vraagt het Kremlin om de vijandelijkheden onmiddellijk te stoppen.
Scholz herhaalde in een toespraak in de Bondsdag dat Duitsland Oekraïne blijft helpen, maar niet wil dat de NAVO betrokken wordt in het conflict. Er komen dus geen no-flyzone of NAVO-'vredestroepen' in Oekraïne. Moskou heeft al gewaarschuwd dat de inzet van 'vredestroepen' van NAVO-landen onmiddellijk tot een botsing met Rusland zullen leiden.
Scholz wil het risico vermijden dat de NAVO en Rusland in een mogelijk nucleair conflict raken. Hij zei dat de sancties tegen Rusland dat land veel schade berokkenen en dat er 'constant wordt gewerkt aan meer sancties'. De Russische president Vladimir Poetin moet volgens Scholz 'de waarheid onder ogen zien: deze oorlog verwoest niet alleen Oekraïne, maar ook de toekomst van Rusland'.
In een telefoongesprek heeft de Bondskanselier Poetin gewaarschuwd geen biologische of chemische wapens te gebruiken in Oekraïne. Dat bevestigd een woordvoerder.
5620 Oekraïners ingeschreven bij de gemeenten
10:16 | Bij de Nederlandse gemeenten zijn tot en met dinsdag 5620 Oekraïners ingeschreven. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het kan zowel gaan om mensen die in de noodopvang zitten als om mensen die zelf onderdak hebben gevonden.
Goede cijfers over het totale aantal Oekraïners in Nederland zijn niet beschikbaar, maar duidelijk is wel dat het werkelijke aantal hoger ligt. Alleen al in de opvang die de gemeenten geregeld hebben zitten meer mensen. Volgens cijfers van dinsdag ging het daarbij om 13.000 mensen. Nieuwe cijfers worden later woensdag verwacht.
De cijfers van het aantal geregistreerde vluchtelingen zijn gebaseerd op registraties in de Basisregistratie Personen (BRP). Uit de gegevens blijkt dat zich daarin dinsdag 1340 mensen hebben laten inschrijven.
Voor Oekraïners die voor langere tijd in Nederland verblijven, is inschrijving in het BRP verplicht. Gezien de omstandigheden wordt er niet gehandhaafd.
Gevolgen leveringsstop Russisch gas kunnen volgens CPB groot zijn
08:32 | Als Rusland de gaskraan zou dichtdraaien, kunnen de economische gevolgen voor Nederland groot zijn. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuwe analyse. Vooral bedrijven die actief zijn in de autobranche en kledingindustrie lijken kwetsbaar, omdat zij voor de leveringen van producten en onderdelen erg afhankelijk zijn van internationale ketens.
Volgens de belangrijke adviseur van het kabinet is slechts zo'n 15 procent van het gas dat we in Nederland gebruiken afkomstig uit Rusland. Maar Nederland is via productieketens van bedrijven ook sterk verbonden met andere Europese landen. En de Europese economie is op haar beurt sterk verweven met de invoer van Russisch gas en Russische olie, onderstreept het CPB nogmaals.
Dit alles zou betekenen dat Nederland flink geraakt kan worden als de situatie rond de oorlog in Oekraïne verder escaleert en de Russische energietoevoer naar Europa zou stokken. Volgens de deskundigen van het CPB zou zo'n situatie niet alleen resulteren in hogere prijzen voor importen van energie. Ook tal van andere goederen zouden nog duurder worden. Niet alleen bedrijven, maar ook consumenten zouden dit voelen in de portemonnee. En alle sectoren van het bedrijfsleven zouden dan met krimp te maken krijgen.
De sancties die de Europese Unie en een aantal andere landen hebben opgelegd aan Rusland, hebben nu al economische gevolgen voor ons. Nederland wordt als handelsland zelfs relatief zwaarder getroffen dan veel andere landen, geeft het CPB aan. Maar op de middellange termijn blijft de impact voor de Nederlandse economie volgens het planbureau vooralsnog beperkt. Dit komt omdat de handel met Rusland klein is en Nederland waarschijnlijk meer gaat handelen met andere landen.
Londen: economische catastrofe Rusland door sancties
08:17 | De westerse sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne zullen leiden tot een economische 'catastrofe' voor het land. Dat schrijft een groep Britse parlementariërs in een rapport over de impact van de maatregelen tegen Moskou. Het gaat onder meer om de sancties die worden opgelegd op de Russische energie-export en de beperkingen voor de Russische centrale bank, zoals het bevriezen van tegoeden.
Volgens een speciale parlementscommissie voor Financiën zullen de sancties ook een langdurig effect hebben op de Russische economie. Rusland kampt zowel met een harde klap voor de omvang van zijn economie als een hoge inflatie, aldus de parlementsleden. 'De commissie zal blijven onderzoeken welke extra middelen we in ons arsenaal hebben om de agressie van Poetin tegen te gaan, de Russische economie verder te beschadigen en haar mogelijkheid om de oorlog te blijven financieren', schrijft de commissie in een verklaring.
De commissie stelt verder dat de overheid huishoudens moet helpen met de gevolgen van de sterk gestegen energieprijzen door het conflict in Oekraïne, vooral huishoudens in het Verenigd Koninkrijk die erg kwetsbaar zijn voor die prijsstijgingen. 'Deze oorlog zal ook hier thuis economische gevolgen hebben en hoewel die acceptabel zijn om te dragen om Oekraïne te steunen in zijn strijd voor vrijheid, wordt het steeds duidelijker dat de overheid degene die het sterkst worden geraakt zal moeten steunen.'
CBS: consumentenvertrouwen flink gedaald sinds oorlog in Oekraïne
07:31 | De stemming onder consumenten in Nederland is sinds de Russische inval in Oekraïne flink verder verslechterd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zakte de graadmeter waarmee het vertrouwen wordt gemeten bijna naar het laagste niveau ooit. Alleen in februari en maart 2013 lag het vertrouwen lager.
Consumenten in Nederland werden al maanden op rij steeds somberder. Dat kwam omdat de prijzen sterk stegen en het leven duurder werd. In het consumentenvertrouwen van maart speelt volgens het CBS voor het eerst de oorlog in Oekraïne mee. Daardoor is de inflatie in Europa alleen nog maar verder omhoog gegaan.
De vertrouwensscore van het CBS is voor maart uitgekomen op min 39, tegen min 30 in februari. Daarmee is de stemming somberder dan op het dieptepunt tijdens de coronacrisis. In mei 2020 verslechterde de graadmeter tot min 31. Na het sombere eerste coronajaar verbeterde het sentiment langzaam weer wat, tot een niveau van min 3 in juni vorig jaar. Daarna ging de graadmeter opnieuw omlaag.
CPB: Nederland gevoelig voor energieboycot Rusland
06:54 | Nederland is zeer gevoelig voor het afsnijden van de Russische energietoevoer. Weliswaar valt de directe afhankelijkheid mee, maar via de internationale handelsketens komt de klap alsnog harder aan dan in andere West-Europese landen. Geen sector ontkomt aan krimp.
Dat schrijft het FD op basis van berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) met een zogenoemd 'disaster model', waarbij de fysieke levering van olie en gas uit Rusland stokt. In dit model wordt ervan uitgegaan dat er niet direct alternatieven beschikbaar zijn en productieketens dus (deels) stil komen te liggen.
'Voor Nederland lijkt het geheel of gedeeltelijk wegvallen van Russisch gas misschien niet zo'n groot effect te hebben', zegt CPB-onderzoeker Gerdien Meijerink. Weliswaar is het aandeel van gas in de energiemix hoog, het Russische aandeel in het totale gasverbruik is slechts 15 procent tegen 34 procent voor Europa als geheel. 'Maar door de grote in- en uitvoer hebben we er wel degelijk veel last van.'
VS: binnenkort meer sancties bondgenoten tegen Rusland
06:42 | De Verenigde Staten en hun westerse bondgenoten kondigen deze week extra sancties aan tegen Rusland, zegt het Witte Huis. Dat zou donderdag moeten gebeuren als de Amerikaanse president Joe Biden ontmoetingen heeft met de NAVO en de Europese Unie in Brussel, heeft de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan meegedeeld.
'Sullivan wilde verder geen details geven, maar Amerikaanse media meldden dat het gaat om sancties tegen honderden leden van de Doema. Ruim 300 leden komen op de lijst. Ook zouden nog een honderdtal andere Russen op de sanctielijst komen', zegt correspondent Jan Postma.
Russische ambassadeur: Poetin is van plan G20-top bij te wonen
06:38 | De Russische president Vladimir Poetin is van plan later dit jaar een G20-top bij te wonen die door Indonesië wordt georganiseerd. Dat zei de Russische ambassadeur in Jakarta woensdag.
Daarmee reageerde ambassadeur Ljoedmila Vorobjova op oproepen van enkele G20-leden, waaronder de Verenigde Staten, om Rusland te weren uit de groep van 's werelds belangrijkste economieën. 'Niet alleen de G20, veel organisaties proberen Rusland uit te sluiten', zei ze. 'De reactie van het Westen (op de Russische invasie van Oekraïne) is absoluut disproportioneel.'
Russische raketaanvallen op militaire installaties in Rivne
00:45 | Het Russische leger heeft dinsdag drie raketten afgevuurd op niet nader gespecificeerde militaire installaties in de buurt van de stad Rivne, in het noordwesten van Oekraïne. Dat zei de regionale commandant van het Oekraïense leger, Vitali Kovalj, tegen persbureau Unian.
Vitali voegde eraan toe dat de verliezen aan Oekraïense zijde ten gevolgde van de raketaanvallen 'nog niet bepaald zijn'. Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn alleen al bij een van de drie aanvallen, op het militaire oefenterrein Nova Ljoebomyrka, meer dan 80 Oekraïense strijders omgekomen.
Zelenski noemt gesprekken met Rusland zwaar en soms confronterend
00:24 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft in een videoboodschap gezegd dat de gesprekken met Rusland om een einde te maken aan de oorlog in zijn land 'zwaar' en 'soms confronterend' waren. Maar hij zei ook: 'Stap voor stap gaan we vooruit.'
Hoewel Russische en Oekraïense onderhandelaars in de afgelopen weken regelmatig met elkaar hebben gesproken, zeggen beide partijen dat een deal nog ver weg is. 'We blijven op verschillende niveaus werken om Rusland aan te moedigen op weg naar vrede', zei Zelenski over de besprekingen die volgens hem 'vrijwel elke dag plaatsvinden'.
Zelenski greep de videoboodschap ook aan om Russische troepen te beschuldigen van het dwarsbomen van pogingen om burgers uit de Zuidoostelijke havenstad Marioepol te evacueren. Daar leven volgens de Oekraïense president momenteel ongeveer 100.000 mensen in 'onmenselijke omstandigheden, volledig geblokkeerd, zonder voedsel, zonder water, zonder medicijnen, onderhevig aan constante beschietingen en bombardementen'.