Internationaal23 mrt '22 06:42Aangepast op 23 mrt '22 09:21

VS: Binnenkort meer sancties bondgenoten tegen Rusland

Auteur: BNR Webredactie

De Verenigde Staten en hun westerse bondgenoten kondigen deze week extra sancties aan tegen Rusland, zegt het Witte Huis. Dat zou donderdag moeten gebeuren als de Amerikaanse president Joe Biden ontmoetingen heeft met de NAVO en de Europese Unie in Brussel, heeft de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan meegedeeld.

Image
(ANP / AFP / Nicholas Kamm)

Het gaat volgens de veiligheidsadviseur om een volgend sanctiepakket. Een belangrijk onderdeel daarvan is aanscherping van bestaande strafmaatregelen om het Moskou nog moeilijker te maken om sancties te omzeilen, aldus Sullivan.

'Sullivan wilde verder geen details geven. Maar Amerikaanse media meldden dat het gaat om sancties tegen honderden leden van de Doema', zegt correspondent Jan Postma. 'Ruim 300 leden komen op de lijst. Er waren al sancties tegen twaalf leden. Ook zou nog een honderdtal andere Russen op de sanctielijst komen.'

Postma vervolgt: 'Er zijn al zoveel sancties. We zijn bijna uitgesanctioneerd.' Toch heeft de Russische economie volgens Postma nog niet zoveel last van de bestaande sancties als gewenst. 'Dat komt natuurlijk omdat we in Europa Russisch gas blijven kopen. Iets wat heel gevoelig ligt binnen de EU. Dat weet Biden ook. Daarom willen ze deze week gaan kijken hoe andere sancties effectiever kunnen worden toegepast. Bijvoorbeeld dat familieleden van sanctiedoelwitten ook op de lijst komen', aldus Postma.

Lees ook | Rutte bij Erdogan op bezoek

Zware economische sancties

Ook Rusland-correspondent Joost Bosman verwacht zwaardere economische sancties. 'Dat komt wel hard aan in Rusland.'

Bosman sprak gisteren met een freelance journalist die haar twee banen is kwijtgeraakt. 'Ze weet niet hoe ze haar toekomst verder moet zien. Ook vertelde ze dat vrienden en kennissen van haar naar Europa proberen te vluchten en dat mensen zelfs schijnhuwelijken proberen te sluiten in Europa om maar Rusland uit te kunnen. Het geeft wel aan hoe nijpend de situatie hier na een maand in Rusland al wordt', aldus Bosman.

Volg ons liveblog voor de laatste ontwikkelingen in Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen