Internationaal2 mrt '22 10:30Aangepast op 23 mrt '22 10:46

Orbán houdt Poetin vast in aanloop naar Hongaarse verkiezingen

Auteur: BNR Webredactie

Steeds luider klinkt het protest in Hongarije tegen Viktor Orbán en zijn innige band met Rusland. Ruim een week voor de verkiezingen in het land staat de al twaalf jaar regerende premier steeds meer onder druk. Maar volgens correspondent Stefan Bos weigert Orbán koste wat kost om de banden met Rusland door te snijden.

Premier Viktor Orbán tijdens een grote demonstratie voor het Hongaarse parlement ruim een week geleden.
Premier Viktor Orbán tijdens een grote demonstratie voor het Hongaarse parlement ruim een week geleden. (Attila KISBENEDEK / AFP)

Volg de laatste ontwikkelingen in Oekraïne via ons liveblog

Russische invloed

Onder de Hongaarse bevolking vinden volgens Bos steeds meer mensen dat er iets gedaan moet worden aan de innige banden tussen Rusland en Hongarije. Er zijn de afgelopen weken verschillende projecten in het land onder vuur komen te liggen vanwege een link met Rusland.

Enkele weken geleden begonnen oppositieprotesten in het centrum van Boedapest bij de Internationale investeringsbank. Een bank die voor 43 procent in Russische handen is en volgens Bos door de oppositie wordt omschreven als 'Poetin's bank'. 'Mensen willen dat die bank sluit. De oppositie noemt het een post van KBG-agenten. Orbán heeft veel staf van de bank immuniteit gegeven.' Opvallend is dat de Tsjechische regering begin maart Europese lidstaten van deze bank opriep om eruit te stappen. Het zou een overgebleven Sovjet institutie zijn.

Verder werkt Hongarije al jaren aan de uitbreiding van de enige kerncentrale in het land, maar voor die uitbreiding is het land in zee gegaan met Rusland. De investeringen van 12,5 miljard euro worden gedaan met een Russische lening. Ondanks de toenemende kritiek is de regering niet van plan het project stop te zetten.

Lees ook | Oorlog Oekraïne brengt Orbán in de problemen

Terwijl de meeste Europese landen in rap tempo op zoek zijn naar alternatieven voor Russisch gas, geeft de Hongaarse regering aan dat ze geen reden zien om van Russische energie af te stappen. Tijdens zijn bezoek aan Moskou in februari - vlak voor de inval in Oekraïne - tekende Orbán zelfs een contract om meer Russisch gas af te nemen.

Oppositiekandidaat Peter Marki-Zay suggereerde tijdens een grote demonstratie vorige week dat Orbán met zijn pro-Russische standpunt op dit moment aan de verkeerde kant van de geschiedenis staat.

Achterban

Door vast te houden aan zijn pro-Russische standpunt lijkt Orbán vooral zijn achterban te willen mobiliseren. Uit een recente peiling van de Hongaarse denktank Publicus Institute, blijkt dat slechts de helft van de Fidesz stemmers de inval in Oekraïne ziet als Russische agressie.

De verkiezingen in Hongarije op 3 april zijn de eerste landelijke verkiezingen in Europa sinds de Russische inval in Oekraïne en dienen daarmee als test om te zien hoe houdbaar het pro-Russische standpunt van populistische politici nog is in Europa.

Lees ook | Groeiende angst bij Hongaarse grens: 'Al bezig met Molotovs in elkaar zetten'

Correspondent Stefan Bos denkt dat de verkiezingen nét op tijd komen voor Orbán. 'Je ziet nu nog dat hij de media kan gebruiken die hij in handen heeft, op straat zijn er veel meer posters voor hem dan voor de oppositie, maar die andere verhalen lekken toch wel door, ook naar het platteland. Langzamerhand staat hij wel meer onder druk.'

Op dit moment heeft Orbán nog een kleine voorsprong in de peilingen ten opzichte van de oppositiekandidaat Marki-Zay.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen