Internationaal24 mrt '22 07:17

'Strijd is in patstelling terechtgekomen'

Auteur: BNR Webredactie

Terwijl het Russische geweld doorgaat, nemen de berichten over de problemen voor de Russische troepen toe. Rusland zou te maken hebben met desertie, demoralisering en een tekort aan voedsel, brandstof en uitrusting. Ondertussen vraagt ook Oekraïne om meer wapenleveringen en steun van het Westen. Volgens defensiespecialist Dick Zandee van Clingendael is de strijd in een patstelling geraakt.

Gecamoufleerde Oekraiense artillerie rond Kiev
Gecamoufleerde Oekraiense artillerie rond Kiev (ANP / EPA / Atef Safadi)

Intussen melden Britse bronnen dat het Oekraïense leger succesvolle tegenaanvallen onderneemt, onder andere rond Kiev. Defensiespecialist Dick Zandee van Clingendael zegt dat lokale successen mogelijk zijn en dat dat mogelijk erop wijst 'dat de Russen zwakker worden en dat de Oekraïense slagkracht nog goed is'. Laat onverlet dat volgens Zandee de situatie verzand is in een patstelling nu er al twee weken 'geen wezenlijk veranderingen zijn'. En dat geldt niet alleen voor Kiev en Charkiv, maar ook voor het Zuiden. 'Het lijkt erop dat het Oekraïense leger dat lang gaat volhouden.'

Bestand

Hoe zal de situatie zich ontwikkelen? Zandee maakt een onderscheid tussen een bestand en een vredesregeling waarbij het eerste aan de laatste vooraf gaat. Hij noemt het een ingewikkelde zaak, niet in de laatste plaats omdat Rusland zijn strategische doelstellingen niet heeft gehaald: Kiev en Charkiv zijn niet gevallen, zelfs in het zuiden van Oekraïne zijn de doelstellingen niet gehaald. En dat maakt de Russische onderhandelingspositie er niet sterker op, wat natuurlijk ook iets doet met de Russische onderhandelingsbereidheid.

Escalatie

Het westen blijft Oekraïne van wapens voorzien en er gaan zelfs stemmen op om een NAVO-vredesmissie te sturen, iets wat het Kremlin 'zeer roekeloos' en 'uiterst gevaarlijk' noemt. 'Langzamerhand neemt de afschuw in het Westen toe', zegt Zandee die er op wijst dat dit de politiek onder druk kan zetten om zulke stappen te zetten. Anderzijds beschouwen de Russen het sturen van wapens ook al als een vijandelijke daad, meent de defensiespecialist.

'Aan de andere kan Rusland alleen maar verliezen als NAVO betrokken wordt, en ze hebben de de handen al vol. Het op de spits drijven is niet in het belang van Rusland.' Volgens Zandee duurt de oorlog minimaal weken en maximaal maanden en kan het zelfs leiden tot een bevroren conflict zoals in Georgië waar delen van het land nog steeds bezet zijn door Russische troepen.

Volg de ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen