Internationaal22 mrt '22 11:10Aangepast op 22 mrt '22 14:18

Aleksej Navalny schuldig bevonden aan fraude

Auteur: BNR Webredactie

De bekende Russische activist Aleksej Navalny is schuldig bevonden aan grootschalige fraude. Een Russische rechtbank oordeelt dat hij miljoenen euro's aan donaties voor zijn anti-corruptiestichting achterover heeft gedrukt. Hij wordt nu veroordeeld tot nog eens 9 jaar de cel. Eerder deed Navalny deze nieuwste aanklacht al af als politiek gemotiveerd.

Navalny en zijn advocaten tijdens de rechtszaak.
Navalny en zijn advocaten tijdens de rechtszaak. (EPA/YURI KOCHETKOV)

Fraude

Bij aanvang van deze nieuwe zaak in februari legde correspondent Joost Bosman al uit dat de aanklacht voor een groot deel op leugens is gebaseerd. Navalny zou miljoenen dollars aan donatiegeld gebruikt hebben voor dure horloges en vakanties. 'Voor het ontvreemden van het donatiegeld is tot dusverre geen bewijs gezien,' zei Bosman destijds.

De rechtszaak vond plaats in een strafkolonie ten oosten van Moskou waar Navalny op dit moment al een straf uitzit van 2,5 jaar voor het niet nakomen van een meldingsplicht bij de politie. De activist werd in januari vorig jaar gearresteerd toen hij terugkwam uit Duitsland, waar hij herstelde van een vergiftiging met novichok.

Lees ook | Aleksej Navalny opnieuw voor de rechter

Reactie Navalny

Tegen de BBC zegt Navalny's woordvoerder Kira Yarmysh dat terwijl de hele wereld op Oekraïne focust, er in Rusland 'opnieuw een monsterlijke misdaad is gepleegd.' De uitspraak kan volgens Yarmysh grote gevolgen hebben voor Navalny. Zo wordt hij mogelijk overgeplaatst naar een andere strafkolonie met veel striktere condities.

Lees ook | Correspondent in Rusland: 'Stilte voor de storm'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen