Internationaal23 mrt '22 12:15

'De bereidheid begint hier toch te piepen en te kraken'

Auteur: BNR Webredactie

Europaverslaggever Geert Jan Hahn reist deze week door een aantal Europese landen. Waar hij de impact van de oorlog in Oekraïne peilt op de rest van het continent. Op dit moment is hij in Warschau.

Hahn reist woensdag weer richting Nederland. 'Ik ga zo naar het hoofdstation van de Poolse hoofdstad en dan reis ik in het spoor van de Oekraïners. Dagelijks leggen tienduizend mensen deze route af. Ik heb een zitplaats gereserveerd, maar ik heb ook al gehoord dat ik die zitplaats waarschijnlijk kan afstaan aan Oekraïense vluchtelingen en dat is voor deze ene keer natuurlijk helemaal niet erg. Ik maak nog één stop in Berlijn om te kijken hoe de situatie daar is'.

Situatie in Polen

60% van de Oekraïense vluchtelingen zit in Polen, maar de hulp in Polen begint te stagneren, denkt Hahn. 'Het kost de gemiddelde Pool te veel geld om mensen bijvoorbeeld onderdak en eten te geven. Wel is het in Polen goed georganiseerd', aldus Hahn. 'Je ziet dat er hier aardig wat toiletgebouwen zijn en er is genoeg plek voor eten en drinken. Ook hangt er overal informatie in het Oekraïens en je kan makkelijk simkaarten krijgen om contact te houden met het thuisfront. Ze hebben alleen een tekort aan gele hesjes omdat er zoveel vrijwilligers zijn'.

Luister ook | Rutte ontmoet troepen in Litouwen en vluchtelingen in Polen

Hahn trekt vandaag naar Berlijn. 'Het is de bekendste en snelste route voor de Oekraïners. We gaan kijken of het wir schaffen das nog hoogtij viert op deze route.'

Gerelateerde artikelen