
Volgens universitair hoofddocent Internationale Betrekkingen Laurien Crump van de Universiteit Utrecht toont de top aan dat de NAVO allesbehalve dood is en 'eensgezinder en solidairder dan ooit. Ook het aantal troepen in Oost-Europa is verdubbeld, het omgekeerde van wat Poetin wilde bereiken. Wat hij wel probeert te bereiken is dat Oekraïne geen NAVO-lid wordt, en dat lijkt op tafel te liggen. Wat er ook wordt besproken: hoe gaat het verder met de NAVO-troepen aan de oostflank? Nu roteren die troepen, maar het ziet ernaar uit dat die aanwezigheid structureel gaat worden.'
Scheuren in de eenheid
Crump ziet zowel binnen de NAVO als de EU scheuren ontstaan in de eenheid die de instituten naar buiten toe zo graag uitdragen. 'Wat je ziet binnen de EU en NAVO is dat meningsverschillen ontstaan tussen de Baltische staten en Polen die aan het front liggen en West-Europa en in het geval van energie tussen Duitsland en Italië die heel afhankelijk zijn van Russische energie.' Zo riep bondskanselier Scholz op niet met sancties te komen 'die ons meer pijn gaan doen dan de Russen'.
De verdeeldheid tussen Oost- en West-Europese landen doet zich ook binnen het NAVO-gremium voelen. Polen roept op tot een vredesmissie onder NAVO-vlag, Estland wil de no fly-zone instellen waar president Zelenski al weken om smeekt. Geen van beide zal het gaan halen - de NAVO wil pertinent niet in direct conflict komen met Russische troepen, want dat zou onmiddellijk een groot conflict ten gevolge hebben.
Lees in ons liveblog de jongste ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne