Internationaal24 mrt '22 18:05

EU wil gauw meer wapens naar Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

Een no-flyzone willen veel EU-leiders niet realiseren in Oekraïne. Als alternatief moet er 'geconcentreerd worden op de extra bewapening van Oekraïne', zo vat Europa-correspondent Stefan de Vries de boodschap van Josep Borell, de EU-Buitenlandvertegenwoordiger, samen. Op de EU-top deze dagen moet dat bekrachtigd worden.

Net zoals voor premier Mark Rutte, is het voor de Duitse bondskanselier Olaf Scholz een stap te ver om een no-flyzone te realiseren boven Oekraïne. 'Dat is natuurlijk lastig, want dat moet je handhaven. Dat kan alleen met de luchtmacht van de NAVO. De facto ben je dan in oorlog met Rusland.' Waar waarschijnlijk wel steun voor is, is de extra levering van wapens aan Oekraïne. 'Josep Borell zei dat er de komende dagen geconcentreerd zal worden op de extra levering van wapens, omdat 'het in de komende twee weken allemaal bepaald zal gaan worden'. Er moeten dus veel meer wapens en militaire uitrustingen naar Kiev, omdat Oekraïne zich dan kan verdedigen', zo meldt De Vries.

NAVO-top

Op dit moment is er ook een NAVO-top gaande in Brussel. De NAVO-leiders bekrachtigden de stationering van vier nieuwe bataljons, zogenoemde battlegroups, in Hongarije, Slowakije, Bulgarije en Roemenië. Nederland wil aan die laatste gevechtsgroep wel militairen leveren en werkt dat uit met Frankrijk, dat het bevel op zich wil nemen. Nederland heeft al militairen in Litouwen gelegerd en gaat met een Patriot-eenheid het luchtruim in Slowakije verdedigen.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne en alle gevolgen ervan

Zelenski 'zal niet tevreden zijn'

Oekraïne kan ook meer militaire en andere hulp verwachten, kwamen de NAVO-leiders overeen. Maar toch zal de Oekraïense president Volodimir Zelenski 'niet tevreden zijn', zegt Rutte. Zelenski deed per telefoon een klemmend beroep op de dertig leiders om Russische gevechtsvliegtuigen boven Oekraïne te weren en zwaarder wapentuig te leveren. Dat eerste gaat niet gebeuren, zegt Rutte. En over het tweede wil hij niets kwijt. Hij wijst er wel op dat Polen bijvoorbeeld heeft afgezien van het leveren van gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne omdat dat de NAVO de oorlog in zou kunnen zuigen.

Gerelateerde artikelen