Internationaal25 mrt '22 15:22

Chinese oliereus pauzeert gesprekken Rusland

Auteur: BNR Webredactie

Het Chinese staatsoliebedrijf Sinopec heeft de onderhandelingen over een grote investering in Rusland afgebroken, zo meldt persbureau Reuters dat zich baseert op ingewijden. Ondanks dat China nog steeds weigert Rusland officieel te veroordelen voor de invasie in Oekraïne en hoewel het zich ook tegen westerse sancties uitspreekt, lijkt Beijing zich zorgen te maken over economische repercussies tegen Chinese bedrijven die zaken blijven doen met de Russen.

Lees ook | Xi Jinping: oorlog slecht voor alle betrokkenen

Sinopec voerde met het Russische Sibur gesprekken over een investering ter waarde van ruim 450 miljoen euro in een chemische fabriek. Ook zou Sinopec Russisch gas in China aan de man gaan brengen. Toen het Chinese oliebedrijf ontdekte dat minderheidsaandeelhouder en Sibur-bestuurslid Gennadi Timtsjenko op de westerse sanctielijst staat, zette het de gesprekken op pauze.

Grote Drie op het matje

Sinopec is niet het enige bedrijf dat prudent opereert met de sancties in het achterhoofd: ook China National Offshore Oil Corporation en China National Petroleum Corp zijn op hun hoede. De drie grote olie- en gasreuzen moesten onlangs tekst en uitleg komen geven op het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken over hun banden met Russische partners en operaties in dat land. Het Chinese Buitenlandministerie zou de bedrijven op het hart gedrukt hebben niet overhaast te werk te gaan bij het kopen van Russische bezittingen.

Die komen namelijk en masse en tegen relatief lage prijzen op de markt nu veel Europese en Amerikaanse bedrijven zoals Shell zich terugtrekken uit Rusland en hun deelnemingen in olie- en gasprojecten verkopen.

Lees ook | 'China en Rusland zijn geen bloedbroeders, het is een verstandshuwelijk'

Eerder deze week liet de Amerikaanse president Joe Biden nog weten dat China weet dat zijn economische toekomst aan het Westen verbonden is. Biden had ook zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping al gewaarschuwd dat Beijing spijt zou krijgen als het aan de kant van Rusland blijft staan.

Volg de jongste ontwikkelingen in Oekraïne in ons liveblog

Gerelateerde artikelen