Internationaal27 mrt '22 18:57

Liveblog | Rusland bevestigt raketaanvallen op Lviv

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 32 van de oorlog in Oekraïne. Rusland zegt militaire doelen rond de Oekraïense steden Lviv en Kiev te hebben geraakt met precisieraketten. In de westelijke stad Lviv zou het gaan om een brandstofopslag en een radarreparatiefabriek. Bij de brandstofopslag zijn zaterdag zeker vijf gewonden gevallen door de aanval. Volg in dit liveblog de laatste updates over de oorlog in Oekraïne.

De West-Oekraïense stad Lviv nadat deze geraakt is door Russische precisieraketten
De West-Oekraïense stad Lviv nadat deze geraakt is door Russische precisieraketten (Aleksey Filippov / AFP)

Paus over oorlog in Oekraïne: barbaars en godonterend

16:48 | De paus heeft het angelusgebed opnieuw aangegrepen om te appelleren tegen de oorlog in Oekraïne. Hij noemde ten overstaan van de gelovigen op het Sint-Pietersplein het conflict zondag 'barbaars en godonterend.' Volgens Franciscus doden broeders elkaar zonder elkaar überhaupt te zien, terwijl kinderen zwaar getraumatiseerd raken. 'Oorlog verwoest niet alleen het heden maar ook de toekomst van de samenleving.'

De leider van de kerk van Rome benadrukte dat er geen sprake kan zijn van een winnaar. 'Elke oorlog is een nederlaag voor ons allen. Oorlog mag nooit gezien worden als iets onvermijdelijks, we mogen er nooit gewend aan raken. De hele wereld moet lering trekken uit zulke conflicten en de gevolgen ervan. Als we dat thema laten liggen dan maken we ons allen schuldig.'

Al sinds het begin van de gewelddadigheden in Oekraïne roept Franciscus op tot herstel van de vrede. Het Vaticaan is bereid te bemiddelen. Om de deur daarvoor open te houden heeft hij Rusland tot dusver niet aangemerkt als agressor. Vrijdag bad hij voor beide partijen om bijzondere bijstand van de Maagd Maria, de moeder van God.

Macron waarschuwt voor escalatie na opmerking Biden over Poetin

15:12 | De Franse president Emmanuel Macron heeft zondag gewaarschuwd voor verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne. Hij deed dat naar aanleiding van de uitspraken van Joe Biden in Polen. De Amerikaanse president zette zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zaterdag weg als een 'slager.' Eerder noemde hij hem overigens al een 'oorlogsmisdadiger' en een 'moorddadige dictator.'

Macron zei op de zender France 3 dat hij het als zijn taak ziet 'eerst een staakt-het-vuren te realiseren en dan een volledige terugtrekking van de Russische troepen door diplomatiek overleg. Als we dat willen bereiken, kunnen we geen escalatie gebruiken in woord noch in acties. Ik zou zo'n formulering niet gebruiken omdat ik in gesprek wil blijven met president Poetin.'

Macron liet weten de komende dagen vaker contact te zullen zoeken met Poetin om te praten over de situatie in Oekraïne en over initiatieven om de nog achtergebleven inwoners van de zwaar belegerde havenstad Marioepol, naar schatting 170.000 personen, een veilig heenkomen te bieden. 'We willen de oorlog die Rusland is begonnen in Oekraïne beëindigen zonder escalatie. Dat is de doelstelling.'

Geen directe vluchtweg voor burgers in Marioepol

14:59 | De Oekraïense autoriteiten zijn er zondag opnieuw niet in geslaagd burgers in nood direct te helpen bij de veilige ontsnapping uit het zwaar belegerde Marioepol. Vluchtelingen uit de havenstad kunnen wel worden opgehaald in de nabijgelegen plaats Berdjansk. Volgens vicepremier Irina Veresjtsjoek staat daar een konvooi van vijftien bussen klaar om de mensen vervolgens naar Zaporizja te brengen.

Wie erin slaagt per auto weg te komen uit Marioepol kan in Berdjansk gratis tanken, zei Veresjtsjoek vanuit Kiev in een videoboodschap. De strategisch belangrijke industrie- en havenstad aan de Zee van Azov is door de hevige strijd sinds begin maart vrijwel in puin gelegd. In tegenstelling tot Marioepol werden zondag voor de regio Loehansk wel twee vluchtcorridors aangewezen.

Bureau: Oekraïne begint met vervoer graan naar Europa via spoor

13:39 | Oekraïne is begonnen met het transport van graan en andere landbouwproducten naar Europa via het spoor, nu de zeehavens van het land zijn gesloten vanwege de oorlog. Dat schrijft het Oekraïense landbouwonderzoeksbureau APK-Inform. Oekraïne is een zeer belangrijke exporteur van graan, mais, zonnebloemolie en andere landbouwgoederen.

Volgens APK-Inform zijn de eerste ladingen van een paar duizend ton nu verstuurd via het spoor door het westen van het land naar Europa. Oekraïne grenst aan de EU-landen Roemenië, Slowakije, Hongarije en Polen. De autoriteiten denken dat maandelijks wel 600.000 ton graan met de trein naar Europa geëxporteerd kan worden.

Ambassadeur slaat benefietconcert over om gebrek aan Oekraïners

13:29 | De Oekraïense ambassadeur in Duitsland heeft zondag een benefietconcert overgeslagen omdat er geen Oekraïense solomuzikanten optraden, maar wel Russische. 'Alleen Russische solisten, geen Oekraïners. Een belediging. Sorry, maar ik blijf weg', twitterde Andrij Melnik.

Het benefietconcert werd om 11.00 uur geopend door de Duitse president Frank-Walter Steinmeier, die dat digitaal deed vanwege een coronabesmetting. Volgens de president traden Oekraïense, Russische, Belarussische en Duitse musici op. Ze speelden werk van Oekraïense, Russische en Poolse componisten.

'Tegen deze criminele oorlog zijn, heeft niets te maken met nationaliteit maar met humaniteit. We kunnen niet toestaan dat Poetins haat mensen en volkeren uit elkaar drijft', aldus Steinmeier. De president vindt het juist goed dat er artiesten uit allerlei landen meedoen, als een boodschap van vrede.

Blinken: VS niet uit op ander regime in Moskou

12:47 | De Verenigde Staten zijn er niet op uit om een ander regime aan de macht te krijgen in Moskou. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zondag gezegd tijdens een persconferentie met zijn Israëlische collega Jair Lapid. Het beleid is er meer op gericht ervoor te zorgen dat de Russische president Vladimir Poetin 'niet de macht krijgt oorlog te voeren tegen Oekraïne of een ander land.'

Blinkens baas Joe Biden stelde de alleenheerschappij van Poetin in het Kremlin en zijn oorlogsdaden zaterdag openlijk ter discussie in een toespraak in Polen. 'In hemelsnaam, deze man kan niet aan de macht blijven.' Het Witte Huis probeerde later duidelijk te maken dat Biden geen oproep deed Poetin ten val te brengen, maar alleen wilde zeggen dat de Russische leider geen macht zou moeten krijgen over zijn buurlanden.

Blinken herhaalde dat nog eens in Jeruzalem. 'We hebben geen strategie voor een machtswisseling in Rusland of ergens anders.'

Inlichtingenbaas: Rusland wil Oekraïne in tweeën delen

11:59 | Rusland probeert Oekraïne in tweeën te delen, zegt het hoofd van de Oekraïense inlichtingendiensten. Volgens Kirilo Boedanov is dat de Russische tactiek nu het niet mogelijk lijkt het hele land in te nemen. 'Het is net als met Noord- en Zuid-Korea. Rusland probeert twee landen te maken', aldus Boedanov.

Het Oekraïense leger vecht op meerdere plekken in het land terug tegen de Russen. Boedanov denkt dat Oekraïne binnenkort begint met een guerillaoorlog in de gebieden die momenteel bezet worden door Rusland.

Rusland heeft delen in het oosten van Oekraïne onder controle na de inval op 24 februari. Onder meer de afvallige regio's Donetsk en Loehansk worden gecontroleerd door de Russen, net als andere zuidoostelijke gebieden. In het noorden en westen stuiten de Russen op veel verzet en hebben ze nog geen groot offensief kunnen beginnen.

Leider Loehansk wil referendum over aansluiting bij Rusland

11:43 | De leider van de afvallige Oekraïense regio Loehansk wil dat er binnenkort een referendum wordt gehouden over aansluiting bij Rusland. Leonid Pasetsjnik vindt dat de inwoners van Loehansk moeten kunnen bepalen of ze zich bij Rusland aansluiten of onafhankelijk blijven.

Een lid van het Russische lagerhuis, de Doema, zei al snel dat het 'nu niet het juiste moment is' voor een dergelijk referendum. Rusland is het enige land dat Loehansk en buurregio Donetsk erkent als onafhankelijke staten. De regio's vechten sinds 2014 tegen het Oekraïense leger om onafhankelijkheid te bewerkstelligen.

De erkenning van de Oekraïense regio's was de laatste stap die Vladimir Poetin zette voor hij Oekraïne aanviel.

Rusland raakt militaire doelen rond Lviv en Kiev met raketten

10:47 | Rusland zegt militaire doelen rond de Oekraïense steden Lviv en Kiev te hebben geraakt met precisieraketten. In de westelijke stad Lviv zou het gaan om een brandstofopslag en een radarreparatiefabriek. Bij de brandstofopslag zijn zaterdag zeker vijf gewonden gevallen door de aanval.

De radarsystemen in de fabriek worden gebruikt voor luchtafweergeschut en tanks van het Oekraïense leger. 'Het Russische leger zet het offensief voort', aldus het ministerie van Defensie. In Kiev is een wapenopslag verwoest, zeggen de Russen. Daar lagen S-300-raketten en luchtafweergeschut. Ook zou het Russische leger Oekraïense drones hebben verwoest.

Duitser wielrenner Martin veilt olympische wielermedaille voor Oekraïne

10:40 | De Duitse oud-wielrenner Tony Martin verkoopt de olympische medaille die hij in 2012 op de tijdrit veroverde en doneert de opbrengst aan slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. De 36-jarige Duitser hoopt dat zijn zilveren plak van de Spelen van Londen zo'n 20.000 euro oplevert. 'Dat zou een mooi resultaat zijn', zei Martin in Bild am Sonntag.

'Als ik mijn kleinkinderen kan vertellen dat ik mensen heb geholpen met deze medaille, betekent dat veel meer voor mij dan ze het origineel te laten zien. Niemand neemt me mijn herinneringen af', aldus Martin, die in Zwitserland op een privéschool als leerlingbegeleider werkt en daar 43 vluchtelingen heeft opgevangen. 'Door deze medaille te veilen, kan ik ze nog meer helpen.'

Zeker 2,3 miljoen mensen vluchten van Oekraïne naar Polen

10:15 | Zeker 2,3 miljoen mensen zijn sinds de Russische invasie in Oekraïne naar Polen gevlucht om een veilig heenkomen te zoeken. Volgens de Poolse grenswacht zijn zaterdag 31.100 mensen Polen binnengekomen.

Het is niet bekend hoeveel mensen in Polen zijn gebleven en hoeveel er zijn doorgereisd naar landen als Duitsland en Nederland. Oekraïners kunnen vrij reizen in de Europese Unie.

Andersom zijn sinds het begin van de oorlog op 24 februari 339.000 mensen Oekraïne binnengegaan vanuit Polen. Het gaat vooral om Oekraïners die zich willen aansluiten bij het leger of mensen in het land willen helpen.

Oekraïne en Polen delen een grens van ongeveer 500 kilometer.

Twee evacuatieroutes in Oekraïne zondag

08:56 | In Oekraïne zijn zondag twee evacuatieroutes opgesteld voor mensen die gebieden willen ontvluchten waar hevig wordt gevochten. De corridors zijn in de oostelijke regio's Donetsk en Loehansk, de route in Donetsk is voor bewoners van Marioepol.

Vicepremier Irina Verestjsjoek zegt dat mensen uit Marioepol de stad ook met hun eigen auto mogen verlaten. Eerder werden mensen vaak met bussen uit de gebieden gehaald.

Britten zien dat Russen zich focussen op Oost-Oekraïne

08:41 | De Britse inlichtingendiensten zien dat het Russische leger zich focust op het omsingelen van het Oekraïense leger rond de separatistische regio's in het oosten van Oekraïne. De Russische troepen trekken daar op vanuit Charkov in het noorden en Marioepol in het zuiden.

De Britten, die dagelijks updates geven over het verloop van de oorlog op basis van de inlichtingendiensten, zeggen dat de strijd in het noorden van het land zich in een impasse bevindt. De Russen hebben daar niet genoeg slagkracht en Oekraïense tegenaanvallen voorkomen dat Rusland zich kan hergroeperen.

Volgens het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de Russen begonnen met het aanvallen van brandstof- en voedseldepots. Volgens het ministerie moet de opslag daarom worden verspreid, zodat het minder eenvoudige doelwitten zijn.

Het Russische leger is volgens Oekraïne bezig met het aanvoeren van nieuwe troepen militairen om de invasie een boost te geven.

Burgemeester Marioepol: Russen willen de stad uitroeien

04:39 | De verdedigers van de Oekraïense havenstad Marioepol leveren volgens burgemeester Vadim Bojtsjenko 'heldhaftig verzet' aan de Russische aanvallers. In een interview met het Oekraïense persbureau UNIAN maakt hij in de nacht van zaterdag op zondag melding van extreem zware gevechten.

Bojtsjenko beschuldigt het Russische leger van meedogenloze acties tegen alle inwoners van de zwaar gehavende stad, ook tegen etnische Russen. 'Ze kregen niet de opdracht om iemand te beschermen', aldus de burgemeester. 'Hun taak is gewoon om de stad van de aardbodem te wissen, inclusief haar inwoners.' Dit is gewoon genocide, 'er kan geen andere naam voor zijn.'

De burgemeester benadrukt dat de Oekraïense vlag boven de stad blijft wapperen. 'En onze soldaten doen er alles aan om ervoor te zorgen dat dit in de toekomst zo blijft', benadrukt Bojtsjenko. Sommige delen van de stad staan ​​echter al onder Russische controle. 'De stad is omsingeld, de ring wordt steeds strakker.'

Al 12 journalisten gedood tijdens oorlog in Oekraïne

01:57 | Twaalf journalisten zijn omgekomen in Oekraïne sinds de Russen het land een maand geleden binnenvielen. Nog eens tien verslaggevers raakten gewond, van wie sommigen ernstig, tijdens gevechten, maakte procureur-generaal Iryna Venediktova zaterdagavond bekend op Facebook.

'De wereld de waarheid vertellen over Poetins agressie is dodelijk, twaalf journalisten zijn al omgekomen in de oorlog', meldde Venediktova. Volgens haar werden de verslaggevers gedood door het Russische leger. Deze informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Tot nu toe zouden 56 vertegenwoordigers van de media zijn aangevallen, onder wie vijftien buitenlanders. Volgens Venediktova waren de buitenlanders Britten, Tsjechen, Denen, Amerikanen, Zwitsers en inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten. Een Amerikaan, een Ier en een Russische journalist kwamen daarbij om het leven.

Zelenski: Rusland doet er alles aan om Oekraïne te de-Russificeren

01:37 | Rusland doet er volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski alles aan Oekraïne te 'de-Russificeren'. 'Waar het Russisch, naast het Oekraïens, altijd een onderdeel is geweest van het dagelijks leven in het oosten van ons land, waar de Russen momenteel vreedzame steden in ruïnes veranderen, doet Rusland er alles aan om ons grondgebied te de-Russificeren', aldus Zelenski zaterdagavond volgens onlinekrant Ukrayinska Pravda.

Deze 'de-Russificatie' vindt plaats 'voor deze generatie en voor altijd', zei de president. 'Dit is weer een uiting van hun zelfmoordbeleid.' In de Sovjettijd was Russisch de dominante taal in Oekraïne. Na de zogenaamde Oranje Revolutie in 2004 schakelden de Oekraïners over naar hun eigen taal, die aanzienlijk verschilt van het Russisch.

Zelenski riep de internationale gemeenschap opnieuw op meer zware wapens te leveren. Zowel in een video-overleg met de Poolse president Andrzej Duda als in een uitgezonden videoboodschap drong hij aan op gevechtsvliegtuigen en tanks. 'Oekraïne kan geen Russische raketten neerschieten met jachtgeweren en machinegeweren', vertelde hij.

Vergenigd Koninkrijk: Russen blijven vertrouwen op langeafstandswapens

01:14 | De Russen blijven heel Oekraïne, ook dichtbevolkte gebieden, bestoken met raketten, meldt het Britse ministerie van Defensie op basis van informatie van de inlichtingendiensten. Het land houdt vertrouwen in langeafstandswapens die vanaf Russisch grondgebied worden afgeschoten om te voorkomen dat eigen vliegtuigen doelwit worden van Oekraïens luchtafweergeschut.

Volgens Amerikaanse rapporten treffen deze Russische wapens echter in 60 procent van de gevallen geen doel. Vanwege bevoorradingsproblemen nemen de Russen waarschijnlijk hun toevlucht tot minder geavanceerde raketten of gaan ze hun vliegtuigen aan grotere risico's blootstellen, zo verwachten de VS.

Zelfs voordat de oorlog begon, begon Londen informatie van inlichtingendiensten op een ongewoon open manier met het publiek te delen. De regering publiceert al weken dagelijks evaluaties van het verloop van de Russische inval in Oekraïne.

Russen beschieten opnieuw nucleair onderzoekscentrum Charkov

00:57 | Russische troepen hebben zaterdag opnieuw een nucleair onderzoekscentrum in Charkov onder vuur genomen. Dat melden het Oekraïense parlement en diverse Oekraïense media.

'Het is op dit moment onmogelijk in te schatten wat de schade is door de vijandelijkheden die maar niet ophouden in de buurt van deze vestiging voor kernonderzoek', aldus de reactie van de nationale toezichthouder op de nucleaire regelgeving in een bericht op Twitter. Op de site van de inspectie is ook geen verdere informatie te vinden.

Eerder deze maand werd het terrein van het Instituut voor Natuurkunde en Technologie ook al getroffen door Russische raketten. De directeur zei toen dat het gebouw met de kernreactor en de kleine hoeveelheid splijtstof niet was beschadigd. De reactor is aan het begin van de oorlog stilgelegd.

Zurich Insurance verwijdert logo met Z online

00:00 | Zurich Insurance Group heeft besloten zijn logo met de witte Z op een blauwe achtergrond te verwijderen van de sociale media. Het Zwitserse verzekeringsbedrijf, met het hoofdkantoor in Zürich, wil niet geassocieerd worden met de Russische inval in Oekraïne.

De invasietroepen gebruiken de hoofdletter Z van het Latijnse alfabet, onder meer op militaire voertuigen en vlaggen, als teken van steun voor de oorlog en propaganda voor het Kremlin. Moskou noemt de gewelddaden in het buurland een "speciale militaire operatie".

Waar de keuze voor de Z vandaan komt, en niet het Cyrillische equivalent, is onduidelijk. Het zou kunnen staan voor 'Zapad' (Westen), 'Za pobedoe' (Voor de overwinning), maar even goed voor 'Zelenski', de Oekraïense president op wie de Russische eenheden tot dusver vergeefs jacht maken. Zaterdag werd bekend dat wie in Beieren rondloopt met dat pro-Russische symbool een boete of zelfs gevangenisstraf kan krijgen.

Zaterdag 26 maart

Hulporganisaties slaan alarm om acuut opvangtekort vluchtelingen

14:20 | VluchtelingenWerk Nederland, het Rode Kruis en UNICEF slaan alarm over het tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen uit andere landen dan Oekraïne. 'Het aanmeldcentrum in Ter Apel zit inmiddels zelfs zó vol dat de veiligheidsregio Groningen overweegt de hekken te sluiten. Vluchtelingen uit landen als Afghanistan, Syrië en Jemen die bescherming zoeken in Nederland, belanden dan op straat', waarschuwen de organisaties.

De hulporganisaties roepen het kabinet, de veiligheidsregio’s en gemeenten op om 'dit zwarte scenario van mensen die op straat komen te staan koste wat het kost te voorkomen en per direct te zorgen voor opvangplekken'.

Vluchtelingen die naar Nederland komen moeten zich eerst in Ter Apel melden om een asielverzoek te doen. Vanuit Ter Apel gaan zij naar asielzoekerscentra in het land. Maar door een tekort aan opvanglocaties stranden steeds meer mannen, vrouwen en kinderen op de vlucht in noodtenten naast het aanmeldcentrum in Ter Apel. Officieel is daar plaats voor 275 mensen, maar de afgelopen dagen wachtten er tot wel 700 vluchtelingen en asielzoekers op een bed in een andere opvanglocatie. 'De tenten zijn overvol en mensen slapen soms in stoelen of op de grond, bij gebrek aan een bed', stellen de hulporganisaties.

De hulporganisaties wijzen erop dat het niet voor het eerst is dat er een dringend tekort aan asielopvangplekken ontstaat. 'Er zijn structureel te weinig locaties om vluchtelingen op te vangen. Door het steeds weer openen en sluiten van asielzoekerscentra ontstaan schrijnende situaties die te voorkomen zijn met voldoende reservecapaciteit.' Volgens de hulpverleners kan een nieuwe opvangcrisis voorkomen worden door te zorgen voor kleinschalige structurele asielopvanglocaties.

Burgemeester schrapt uitgaansverbod inwoners Kiev

13:35 | De burgemeester van de Oekraïense hoofdstad Kiev Vitali Klitsjko heeft het uitgaansverbod dat hij zaterdag aankondigde weer ingetrokken. Inwoners moeten zich nu houden aan de normale avondklok van 20.00 uur lokale tijd tot 07.00 uur de volgende ochtend. Waarom Klitsjko terugkomt op deze maatregel, is niet duidelijk.

Opnieuw uitgaansverbod voor inwoners van Kiev

11:15 | Inwoners van de Oekraïense hoofdstad Kiev krijgen opnieuw te maken met een uitgaansverbod. Zij moeten om zaterdag 20.00 uur lokale tijd binnen zijn en mogen pas weer maandag om 08.00 uur weer naar buiten.

De burgemeester van Kiev Vitali Klitsjko zei dat het besluit is genomen door het Oekraïense leger en trad verder niet in detail. Eerder werden ook al strenge uitgaansverboden afgekondigd, die neerkomen op strenge en korte lockdowns.

Het uitgaansverbod komt op dezelfde dag waarop de gouverneur van de regio Kiev bekendmaakte dat Russische troepen het dorp Slavoetitsj hebben ingenomen. Daar woont het personeel van de oude Tsjernobyl-kerncentrale die al onder Russische controle staat. Volgens de gouverneur is een ziekenhuis in Slavoetitsj bezet en is de burgemeester ontvoerd. Het is echter niet geverifieerd dat de claims onafhankelijk zijn.

Oekraïne en Rusland spreken tien humanitaire corridors af

10:26 | Oekraïne en Rusland hebben zaterdagochtend afspraken gemaakt voor tien humanitaire corridors in het door oorlog geteisterde land. Volgens de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek moeten burgers die Marioepol proberen te verlaten dat in eigen auto's doen omdat bussen niet door Russische checkpoints komen.

In de afgelopen week zijn via de afgesproken vluchtroutes ruim 37.600 mensen geëvacueerd naar veiligere gebieden in Oekraïne. Dat bevestigde Zelenski vrijdag. Het grootste aandeel van deze mensen waren inwoners van de ernstig getroffen havenstad Maroepol. President Zelenski noemt de situatie in Marioepol 'tragisch' en staat het Russische leger niet toe humanitaire hulp naar de stad te sturen.

Zelenski roept gas- en olielanden op meer te produceren

10:19 | De Oekraïense president Volodimir Zelenksi heeft olie- en gasrijke landen opgeroepen hun productie op te voeren zodat Rusland andere staten niet kan 'chanteren'. Hij vindt dat onder andere Qatar meer moet doen om Europa minder afhankelijk te maken van Russische olie en gas.

Via een videoverbinding zei Zelenski het volgende: 'Ze kunnen veel doen om de gerechtigheid te herstellen. De toekomst van Europa hangt daar vanaf. Ik vraag jullie de productie van energie te verhogen zodat Rusland begrijpt dat geen enkel land energie kan gebruiken om de wereld te chanteren.'

De EU is van zeker veertig procent van de het aardgas dat het importeert afhankelijk van Rusland. De oorlog in Oekraïne wakkert grote zorgen aan dat die toevoer ineens stopt als Rusland de gaskraan dichtdraait of de EU zelf besluit gas uit Rusland te boycotten. Qatar is een van 's werelds belangrijkste producenten van vloeibaar gemaakt aardgas en kreeg na het begin van de oorlog in Oekraïne het verzoek om meer te leveren aan Europa.

Biden ontmoet Oekraïense ministers in Polen

10:10 | De Amerikaanse president Joe Biden ontmoet zaterdag twee Oekraïense ministers in Warschau, op de laatste dag van zijn bezoek aan Polen. De president is in Polen om te laten zien dat de Verenigde Staten toegewijd zijn aan de bescherming van andere NAVO-landen. Dat meldde het Witte Huis eerder.

In de Poolse hoofdstad wordt overleg gevoerd tussen de defensie- en buitenlandministers van Oekraïne en de VS. Het Witte Huis heeft nu laten weten dat Biden zich bij de ministers zal voegen. Biden heeft zaterdag besprekingen met Poolse leiders en gaat ook naar een opvangcentrum voor Oekraïense vluchtelingen. Hij zal zijn bezoek later die dag afronden met een toespraak. De president bezocht een dag eerder Amerikaanse troepen die zijn gestationeerd in Polen, niet ver van de grens met Oekraïne.

Oekraïne: oorlog heeft 136 kinderen het leven gekost

08:40 | Door de oorlog in Oekraïne zijn zeker 136 kinderen om het leven gekomen Dat zegt de openbaar aanklager van Oekraïnze zaterdagochtend. Verder zouden zeker 199 kinderen door het oorlogsgeweld gewond zijn geraakt. De cijfers zijn niet onafhankelijk geverifieerd.

De meeste kinderen overleden aan het oorlogsgeweld in de regio van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Vijftig kinderen zijn omgekomen in de regio Donetsk, in het oosten van Oekraïne. Onder Donetsk valt onder meer de zwaar getroffen havenstad Marioepol.

ING: vertrouwen beleggers sterk gedaald door oorlog in Oekraïne

08:05 | Het vertrouwen van particuliere beleggers is door de Russische invasie in Oekraïne fors gedaald. Driekwart van de beleggers denkt dat de oorlog een grote impact zal hebben op de Nederlandse economie. Dat meldt ING zaterdagochtend. Veel beleggers hebben volgens ING weinig vertrouwen in de toekomst.

Oekraïne: Russische huurlingen moesten Zelenski doden

07:00 | Huurlingen van het Russische bedrijf Wagner Groep zijn naar Oekraïne gestuurd om president Volodimir Zelenski en premier Denis Sjmihal te liquideren. Een hoge adviseur van het Oekraïense ministerie van Defensie zei dat zijn land het bewijs hiervoor zal overhandigen aan het Internationaal Strafhof. Om wat voor bewijs het gaat, wilde hij niet zeggen.

Wagner Groep is een huurlingenbedrijf dat gelieerd is aan het Kremlin. Het Kremlin zelf ontkent dit echter. Het bedrijf wordt naar verluidt geleid door de oligarch Jevgeni Prigozjin, die bevriend is met de Russische president Vladimir Poetin. De huurlingen van Wagner zijn onder meer actief in Syrië, Mali en de Centraal Afrikaanse Republiek.

WHO: 72 aanvallen op artsen en ziekenhuizen in Oekraïne

05:15 | De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne op 24 februari 72 verschillende aanvallen geteld op ziekenhuizen, ambulances en medisch personeel. Daarbij zijn zeker 71 doden gevallen en 37 mensen gewond geraakt.

De aanvallen op medische artsen en faciliteiten nemen volgens de WHO toe. In veruit de meeste gevallen, zo'n 56 aanvallen, gaat het om beschietingen met zware wapens.

Zo werd begin maart het ziekenhuis van Izjoem door een bombardement verwoest, een stad in de buurt van Charkov. Ook werden elf ambulances beschoten. Verder hebben hulpverleners regelmatig te maken met diefstallen en ontvoeringen. De WHO stelt dat aanvallen op de medische infrastructuur een onderdeel zijn geworden van moderne oorlogsvoering.

Pro-Russische Z-teken strafbaar in Duitse deelstaat Beieren

04:50 | Wie in de Duitse deelstaat Beieren het pro-Russische Z-symbool laat zien, krijgt strafrechtelijke vervolging. De minister van Justitie Georg Eisenreich van de Zuid-Duitse deelstaat beldde vrijdag dat het strafrecht vervolging toestaat van mensen die bepaalde misdrijven verdedigen. Het Openbaar Ministerie treedt daarom op tegen iedereen die ideologisch steun betuigt aan de oorlog in Oekraïne. Wie in Beieren met het Z-symbool rondloopt, riskeert een boete of een gevangenisstraf van maximaal drie jaar.

'De vrijheid van meningsuiting is een groot goed in onze grondwet', zei Eisenreich vrijdag. 'De vrijheid van meningsuiting eindigt echter daar, waar het strafrecht begint.'

Veel Russische legervoertuigen die deelnemen aan de strijd in Oekraïne zijn beschilderd met de letter Z, de reden daarvoor is nog niet duidelijk. Mogelijk staat de letter voor het woord 'zapad', dat westen betekent. Dit kan duiden op het legerdistrict waar de troepen vandaan komen of op de windrichting waarin de aanval plaatsvindt. De letter is in korte tijd uitgegroeid tot een pro-Russisch symbool.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen