Internationaal26 mrt '22 14:25

Corona en oorlog Oekraïne raken Sri Lanka hard: 'kunnen schulden niet meer betalen'

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Sri Lanka dreigt door een hevige economische crisis niet meer aan zijn financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Het Zuid-Aziatische land heeft door de coronacrisis veel inkomsten uit toerisme verloren en door de oorlog in Oekraïne komen er geen Oekraïners, Russen en Belarussen meer voor vakantie naar het eiland. Tegelijkertijd moeten Sri Lankanen veel meer betalen voor de import van olie door de sterk gestegen prijzen.

Marina Park in Colombo, Sri Lanka.
Marina Park in Colombo, Sri Lanka. (ANP / AFP)

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwt nu dat het land 'duidelijk problemen met de solvabiliteit' heeft. Dit betekent dat Sri Lanka nauwelijks in staat is om zijn schulden te betalen. Het wordt vooral moeilijk om nieuw krediet aan te trekken om aflopende leningen in buitenlandse valuta af te lossen, schrijft het fonds. Daar is per jaar zo'n zeven miljard dollar voor nodig. Voor het einde van dit jaar kijkt Sri Lanka al aan tegen het aflossen van 3,9 miljard dollar aan buitenlandse schulden, terwijl de reserves aan internationale valuta's maar 2 miljard dollar bedragen. Naar verwachting begint Sri Lanka in april onderhandelingen met het IMF over een noodhulppakket.

Toerisme

Een groot deel van het inkomen van Sri Lanka is afkomstig van toeristen. Die branche stortte eerst al in door terroristische aanslagen, vervolgens werden door de coronacrisis wereldwijd vliegtuigen aan de grond gehouden wat de stroom aan toeristen blokkeerde. De meeste vakantiegangers die oorspronkelijk frequent het eiland bezochten zijn Russen, Oekraïners en Belarussen, zij maakten voorheen zo'n dertig procent uit van alle toeristen. Echter door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland blijft deze groep ook grotendeels weg.

Lees ook | 'Dramatische situatie voor toeristensector Sri Lanka'

Crisis

De Sri Lankaanse bevolking lijdt zwaar onder de crisis. Door het gebrek aan dollars of andere buitenlandse valuta's is het steeds moeilijker voor Sri Lanka om brandstof, voedsel of medicijnen te importeren. De stroom valt op veel plaatsen ook uit doordat elektriciteitscentrales te weinig olie hebben.

Lees ook | Nederlandse ondernemer ontsnapte aan aanslag Sri Lanka


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen