Internationaal24 mrt '22 16:58

Westerse wapens zijn 'gamechanger' in Oekraïense strijd tegen Rusland

Auteur: BNR Webredactie

De levering van wapens vanuit het Westen heeft Oekraïne goed geholpen in hun strijd tegen de Russische inval. Dat merkt voormalig Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn op. Onder andere Nederland leverde veel wapens aan Oekraïne. Daarbij ging het onder meer om anti-tankwapens, luchtdoelraketten en scherpschuttersgeweren.

Volgens Dick Berlijn hielpen vooral de wapens die grote doelen konden uitschakelen in de strijd tegen Rusland. 'Je ziet dat die stingerraketten veel helikopters en jachtvliegtuigen die bombardementen uitvoeren uit de lucht hebben gehaald. De Javelin-anti-tankwapens hebben heel veel tanks en gevechtsvoertuigen hebben uitgeschakeld.' Volgens Berlijn was dat dan ook een 'absolute gamechanger' in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland

Lees ook | Uri Rosenthal: 'We gaan naar een nieuwe IJzeren Gordijn'

Drones

Toch ziet Berlijn dat het Oekraïne nog niet aan de winst helpt in de oorlog. 'Het vervelende is dat Poetin nog andere wapens heeft: artillerie die van tien- tot twintig kilometer afstand grote bommen op steden gooien. Daar heb je ook andere wapens voor nodig, zoals bewapende drones, die Amerika nu ook gaat sturen. Alles om te zorgen dat de bommenregen gaat stoppen', volgens Berlijn.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Dat dit soort wapenleveringen aan Oekraïne openbaar bekendgemaakt worden, snapt Berlijn wel. Ook al helpt het Rusland in de voorziening van informatie. 'Het laat ook zien dat Westerse landen nu onderling uitstralen dat ze dit willen doen en zo schouder aan schouder staan. Hoeveel wapens er gestuurd worden, is voor Poetin niet heel interessant lijkt mij. Het gaat er vooral om dat we onderling - en in NAVO-verband - elkaar blijven uitdagen om dit soort stappen te nemen. Dat is net zo belangrijk', aldus de voormalig Commandant der Strijdkrachten.

Gerelateerde artikelen