Internationaal24 mrt '22 18:05

Kritiek op het Britse koningshuis in Jamaica

Auteur: BNR Webredactie

De Britse prins William en zijn vrouw Kate zijn op weg naar de Bahama's voor het laatste deel van een 'goodwill bezoek' maar de goede wil was opvallend afwezig, vertelt Lia van Bekhoven, onze Groot-Brittannië-correspondent.

'Nu is overal het onderwerp van het slavernijverleden komen opduiken. William had het gister tijdens een toespraak in Jamaica over de gruweldaad van de slavernij. Dat de slavernij altijd een vlek blijft op de Britse geschiedenis. Hij kan ook niet anders, dit werd door iedereen verwacht', volgens Van Bekhoven.

Kate en William bij een diner in het Jamaicaanse koningshuis
Kate en William bij een diner in het Jamaicaanse koningshuis (ANP )

Toespraak William

De toespraak van William ging alleen niet ver genoeg volgens afstammelingen van tot slaaf gemaakten. 'Het ligt eraan wie je het vraagt, maar als je het vraagt aan de afstammelingen van de tot slaaf gemaakten. Gaat het volgens hen echt niet ver genoeg. Er is een open brief gestuurd die ondertekend is door 100 belangrijke Jamaicanen. Met de vraag of William zijn excuses wil aanbieden voor het slavernijverleden. Het feit dat William zover niet ging, is volgens veel Britten een gemiste kans', vertelt Van Bekhoven.

William had zich meer moeten uitspreken volgens de Jamaicaanse bevolking. 'Hij had zich bijvoorbeeld kunnen verontschuldigen voor de rol die zijn familie heeft gespeeld in het slavernijverleden. Het paleis ziet excuses aanbieden als een stap te ver. Dat doe je als regering en niet als royals, daar wilde William echt niet aan, ook omdat het dan een politiek spel wordt met bijvoorbeeld compensatie', zegt Van Bekhoven.

Status koningshuis

De status van het hele koningshuis is aan het veranderen volgens Van Bekhoven. 'De tijden zijn aan het veranderen, ze zijn niet automatisch overal welkom. Ze moesten bijvoorbeeld onverwacht een bezoek afblazen wegens demonstraties tegen het Britse ze koningshuis. De Jamaicanen willen een eigen staatshoofd. De premier van Jamaica zei tegen William, dat zodra hij de kans heeft, hij de eerste stappen wil zetten om de koningin af te stoten en te vervangen voor een Jamaicaanse president in Jamaica'.

Gerelateerde artikelen