Internationaal27 mrt '22 12:27

Iran en VS spreken elkaar tegen over mogelijke atoomdeal

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Afgezanten van Iran en de Verenigde Staten spreken elkaar tegen over een atoomdeal waar in Doha over wordt onderhandeld. Volgens Iran is een akkoord op handen, maar de VS ontkennen dat er sprake is van een naderende overeenkomst.

De Iraanse grootayaltollah Ali Khamenei
De Iraanse grootayaltollah Ali Khamenei (ANP / AFP)

'Een overeenkomst is aanstaande, maar het hangt allemaal af van de politieke wil van de Verenigde Staten', aldus een adviseur van de Iraanse grootayatollah Ali Khamenei. Een belangrijk struikelblok is de status van de Iraanse Revolutionaire Garde. Iran wil dat de VS de invloedrijke militaire groepering niet meer zien als terroristische organisatie. De Amerikaanse afgezant zei zondag dat dit wel zo blijft.

Doorbraak

De Amerikaanse gezant Robert Malley was daarom ook minder optimistisch dan zijn Iraanse en Europese collega's. Hij had geen vertrouwen in een snelle overeenkomst. Malley hoopt wel dat er snel een doorbraak komt. Een atoomdeal is volgens hem het beste voor alle partijen.

De Europese onderhandelaar Enrique Mora zei zaterdag nog vertrouwen te hebben in een snelle afwikkeling van de atoomdeal. Het vorige atoomakkoord werd in 2015 gesloten, maar de VS stapten daar in 2018 uit en legden Iran toen weer nieuwe sancties op. De westerse mogendheden willen met het akkoord voorkomen dat Iran nucleaire wapens krijgt, in ruil daarvoor worden sancties tegen het land opgeheven.

Gerelateerde artikelen