Internationaal28 mrt '22 08:22

'Rusland focust op Donbas-regio'

Auteur: BNR Webredactie

Volgens Britse inlichtingendiensten focust het Russische leger op het omsingelen van het Oekraïense leger rond de separatistische regio’s in het oosten van Oekraïne. De Russische invasiemacht gaat zich concentreren op het belangrijkste doel, namelijk de volledige bevrijding van de Donbas, aldus de Russische generaal-majoor Sergej Roetskoj. Mogelijk is het een afleidingsmanoeuvre, zegt strategisch analist Patrick Bolder van The Hague Centre for Strategic Studies.

Verwoeste woning in de buurt van Mykolaiv
Verwoeste woning in de buurt van Mykolaiv (ANP / AFP / Bulent Kilic)

Voor Bolder is het duidelijk dat Ruslands eerste operationele doelstellingen niet gehaald zijn, 'dus wordt een nieuwe doelstelling geformuleerd'. En die is volgens de analist vooral voor de binnenlandse Russische consumptie bedoeld om een overwinning te kunnen claimen. 'Maar het zou ook kunnen dat ze dit zeggen om Oekraïense troepen naar de Donbas te trekken en zo de omsingeling van Kiev te kunnen voltooien.'

Lees ook | Ernstige vluchtelingencrisis op komst: duizenden Oekraïners onderweg

Korea-scenario

Een mogelijke inzet van de vredesbesprekingen in Istanbul is een soort scheiding á la Korea van Oekraïne in een oostelijk en westelijk deel. Dat is iets wat voor Oekraïne niet alleen onbespreekbaar is, wie garandeert de veiligheid van het land, vraagt Bolder zich af. De NAVO is onbespreekbaar voor de Russen, de Russen zelf zijn onbetrouwbaar en een bewapend Oekraïne zal voor de Russen weer een brug te ver zijn - dan zouden de Oekraïners in de toekomst misschien wel weer de Donbas willen terugpakken.

'Onmenselijke tactieken'

De Oekraïense regering heeft het Russische leger ervan beschuldigd 'onmenselijke tactieken' te gebruiken tijdens de oorlog in Oekraïne, zoals gedeeltelijke of hele blokkades van vluchtroutes bij belegerde steden. Het is voor inwoners uit Marioepol nog steeds lastig wegkomen uit hun stad. Mensen met eigen vervoer mogen langs de Russische checkpoints, maar bussen om mensen te helpen ontsnappen zouden worden tegengehouden. Ook worden Oekraïense vluchtelingen tegen hun zin naar Rusland getransporteerd. 'Pure propaganda', zegt Bolder. Rusland kan daarmee laten zien ook humanitaire operaties uit te voeren en mensen te bevrijden van de Oekraïense nazi's.

Lees ook | Zorgwekkende bombardementen op Lviv: Oekraïense wapentoevoer loopt daardoor spaak

De stad Marioepol zelf is volgens Bolder niet alleen verwoest, maar ook verloren voor Oekraïne: Rusland heeft nu een landverbinding met de Krim en controleert de gehele Zee van Azov en Oekraïne verliest een belangrijke havenstad.

Volg in dit liveblog het nieuws over de oorlog in Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen