Internationaal28 mrt '22 14:52Aangepast op 28 mrt '22 16:26

Liveblog | Kremlin: uitlatingen Biden 'alarmerend'; Ruim 18.000 Oekraïners opgevangen in Nederland

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 33 van de oorlog in Oekraïne. Kiev beschuldigt Rusland van het sturen van raketten naar Belarus. De Duitse bondskanselier Scholz zegt dat de NAVO niet uit is op het vertrek van Poetin en de Turkse president Erdogan wijst Poetin in een telefoongesprek op het belang van een wapenstilstand. Volg in dit liveblog de laatste updates over de oorlog in Oekraïne.

(ANP / EPA / Sergei Ilnitsky)

Burgemeester: 'Irpin is bevrijd van Russisch kwaad'

16:22 | De Oekraïense stad Irpin is volgens de burgemeester volledig heroverd op Russische troepen. 'Ons Irpin is bevrijd van het Moskouse kwaad!!! Eer aan Oekraïne! Eer aan haar verdedigers! Eeuwige herinnering aan de gevallen helden', twittert de burgemeester van de stad.

Eind vorige week stelde het Britse ministerie van Defensie op basis van inlichtingendiensten al dat de kans reëel is dat Russische troepen bij Irpin omsingeld kunnen worden. Ook bevestigden de Britten Oekraïense meldingen dat een tegenoffensief rond de hoofdstad Kiev succesvol lijkt.

Rusland scherpt visumbeleid aan voor 'onvriendelijke' landen (2)

16:13 | Naar Rusland reizen wordt lastiger voor rezigers uit volgens Moskou 'onvriendelijke landen', waar onder meer Nederland onder valt. Uit vergelding voor de opgelegde sancties van het Westen scherpt Rusland het visumbeleid aan. Dat maakte de minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov maandagmiddag bekend op televisie.

Rusland bestempelde onder meer alle EU-landen, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Australië en Japan drie weken geleden als onvriendelijk. Deals met bedrijven en personen uit deze landen moeten sindsdien worden goedgekeurd door een speciale commissie van de Russische regering.

Rusland waarschuwt G7: niet betalen in roebels betekent geen gas

16:02 | Als westerse landen weigeren om voor Russische gas en olie in roebels te betalen, dan krijgen ze deze fossiele brandstoffen niet meer. Die waarschuwing heeft de Russische politicus Ivan Abramov uitgesproken in de richting van de G7-landen, meldt het Russische persbureau RIA. De energieministers van de zeven grootste geïndustrialiseerde landen zeiden deze week die Russische eis naast zich neer te leggen.

Vrijdag liet het Kremlin weten het staatsgasbedrijf Gazprom formeel de opdracht te hebben gegeven om de betalingen in roebels te gaan afhandelen. Gazprom heeft vier dagen om ervoor te zorgen dat de nieuwe betaalwijze is ingevoerd.

De Russische president Vladimir Poetin had de maatregel voor de verplichte betalingen in roebel al eerder aangekondigd. Zo kan de koers van de roebel mogelijk wat worden gesteund door de verplichting om in die munteenheid te betalen. Landen die niet genoeg roebels hebben zullen die namelijk moeten kopen, wat de prijs van de Russische munt opdrijft.

Tegen de Russische eis is veel verzet. Europese leiders verklaarden al dat Rusland contractbreuk zou plegen met de eis om in roebels te betalen. Ook veel bedrijven gaven aan dat ze de nieuwe voorwaarde van Moskou niet zien zitten.

Bierbrouwer Heineken trekt zich volledig terug uit Rusland

15:31 | Heineken trekt zich volledig terug uit Rusland. Volgens de bierbrouwer is het onder de huidige omstandigheden niet meer mogelijk om langer op een rendabele manier in het land actief te blijven. Het concern geeft aan vanwege het besluit waarschijnlijk een afschrijving van zo'n 400 miljoen euro te moeten doen.

Heineken kondigde vanwege de Russische inval in Oekraïne eerder al aan te stoppen met de productie en verkoop van zijn Heineken-bier in Rusland. Ook werden er al geen nieuwe investeringen meer gedaan en werd er niet meer naar Rusland geëxporteerd.

Maar Heineken produceerde er ook veel lokale biermerken, bijvoorbeeld Zhigulevskoe en Oxota. Vanuit verschillende kanten klonk er al eerder kritiek dat Heineken de meeste activiteiten nog in stand hield. 'We zijn geschokt en diep bedroefd om te zien hoe de oorlog in Oekraïne zich blijft ontvouwen en intensiveren', stelt het concern in een verklaring. Met circa 1800 werknemers is het bedrijf naar eigen zeggen de derde brouwer van Rusland.

Het is de bedoeling dat er een nieuwe eigenaar voor de Russische onderdelen wordt gevonden. Op de verkoop zal geen winst worden geboekt, geeft Heineken aan. Het concern zegt verder dat de salarissen van het personeel in ieder geval nog tot eind dit jaar worden uitbetaald. Ook wil Heineken zorgen dat de werkgelegenheid in de toekomst blijft bestaan.

Branche: kansen voor Oekraïners door tekort technische vakmensen

15:21 | Het tekort aan vakmensen in de technieksector is groot, waardoor er volop kansen zijn voor Oekraïense vluchtelingen om aan de bak te gaan. Dat laat branchevereniging Techniek Nederland maandagmiddag weten. 'Dat geldt overigens voor alle zijinstromers', zegt een woordvoerder. Op dit moment is er een tekort van zo'n 20.000 werknemers in de sector.

Door de gestegen gasprijzen is de vraag naar warmtepompen en zonnepanelen toegenomen en daarmee ook de vraag naar personeel in de branche. Volgens Techniek Nederland worden mensen via de regionale Werkgeversservicepunten Techniek en het UWV begeleid naar een baan in de technieksector. Dat gebeurt onder meer met bijscholing. Ook Oekraïners zullen over het algemeen wat bijgeschoold moeten worden, denkt de woordvoerder. 'Maar het scheelt als ze daar al een functie in de techniek hebben gehad.' Of technische diploma's ook geldig zijn in Nederland, is nog onduidelijk.

Stichting Leeuw laat verzwakte tijgerin uit Oekraïne inslapen

14:33 | Stichting Leeuw heeft zondag een van de twee tijgers laten inslapen die samen met nog twee leeuwen vanuit Oekraïne naar een opvangcentrum in Anna Paulowna zijn gebracht. De tijgerin van vijf jaar was er dermate slecht aan toe, dat in overleg met de dierenarts besloten is tot euthanasie. Dat laat directeur Robert Kruijff maandagmiddag weten.

De vier dieren die in een particuliere opvang zaten in Oekraïne zijn ruim een week geleden in het opvangcentrum in Noord-Holland aangekomen. Toen meldde Kruijff dat de dieren zwaar getraumatiseerd zijn en dat de 5-jarige tijgerin door ondervoeding en ziekte er het slechtst aan toe was. 'Zij was het ergste zorgenkindje, waar de meeste tijd en energie naartoe is gegaan', vertelt een van de verzorgsters. De tijgerin kon volgens haar uiteindelijk geen prettig leven meer leiden. Ze is nu voor autopsie naar Utrecht gebracht.

Met de drie andere katachtigen gaat het naar omstandigheden goed. 'Ze ontdooien elke dag een beetje', zegt Pels over de twee mannetjesleeuwen van 3,5 en 1,5 jaar en een mannetjestijger van 6 maanden. 'We doen er alles aan om ze op hun gemak te stellen.'

Onafhankelijke krant Rusland stopt voorlopig door oorlog Oekraïne

14:28 | De Russische onafhankelijke krant Novaja Gazeta stopt voorlopig met de werkzaamheden na een nieuwe waarschuwing van de Russische autoriteiten. Media in Rusland mogen de Russische invasie in Oekraïne geen oorlog noemen, maar in verbloemende taal slechts een 'speciale militaire operatie'. Novaja Gazeta, dat zowel op papier als online verschijnt, moest eerder al teksten over de strijd van haar website verwijderen. De krant wil pas weer beginnen als de 'operatie' is afgelopen.

Novaja Gazeta geldt als een van de laatste onafhankelijke bolwerken onder de groeiende dictatuur van president Vladimir Poetin. Het dagblad vulde onlangs nog de gehele voorpagina met een eerbetoon aan Marina Ovsjannikova, de vrouw die de uitzending van het journaal op de Russische staatstelevisie verstoorde met haar anti-oorlogsprotest.

Wekelijkse Russische olie-export ruim kwart gedaald

14:19 | De olie-export van Rusland is in de periode van 17 tot 23 maart met meer dan een kwart gedaald ten opzichte van de week ervoor. Dat blijkt uit branchegegevens, die echter zelf geen reden geven voor de daling. De terugval gebeurde op het moment van de Russische inval in Oekraïne, waardoor de gebruikelijke olie-importeurs alternatieven zochten voor olie uit Rusland.

De gemiddelde dagelijkse export van Rusland in de periode bedroeg 495,3 duizend ton. Dat is 26,4 procent minder dan de week ervoor. De hoeveelheid komt overeen met een gemiddelde levering van ongeveer 3,63 miljoen vaten per dag. De totale olieproductie van Rusland over dezelfde periode liet daarentegen slechts een kleine daling zien van 0,3 procent ten opzichte van de week ervoor. Het land produceerde gemiddeld meer dan 11,08 miljoen vaten per dag.

Slechts een handvol landen, waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, hebben expliciete embargo's opgelegd op de invoer van Russische olie. Toch hebben veel van de traditionele klanten zichzelf een kopersstaking opgelegd van Russische olie, als reactie op de oorlog in Oekraïne. Grote oliebedrijven als Shell en TotalEnergies hebben daarnaast gezegd de aankopen van ruwe olie en brandstoffen uit Rusland wil afbouwen.

Een afzonderlijk rapport van de Europese organisatie Transport & Milieu toont aan dat de Europese oliebedrijven BP, Shell en TotalEnergies na de Russische annexatie van de Krim in 2014 voor 100 miljard dollar aan olie hebben gekocht van Rusland, in de periode tussen 2015 en 2021.

Rusland kan zijn ruwe olie echter nog steeds verkopen vanwege de hoge kortingen die het biedt. Het land is ook van plan om de leveringen van Oeral-olie op te voeren in april. Zo voert het staatspijpleidingbedrijf Transneft PJSC volgende maand een exportprogramma uit waarbij 2,26 miljoen vaten per dag zullen worden geladen op olietankers in drie westelijke havens. Dat zou het hoogste aantal zijn sinds juni 2019.

Ministerie: 18.000 Oekraïners in opvang en nog plek voor 29.000 vluchtelingen

14:12 | Nederland vangt momenteel zeker 18.369 vluchtelingen uit Oekraïne op. Dat meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid maandagmiddag. Gemeenten hebben tot dusver 29.053 plekken gecreëerd, daarvan zijn er dus iets minder dan 11.000 beschikbaar.

De overheid roept Oekraïense vluchtelingen ook op zich te registreren, om op die manier in aanmerking te komen voor onder meer financiële ondersteuning. Iets meer dan 11.000 Oekraïners hebben dat tot nu toe gedaan.

Russisch Z-symbool kan in Duitsland leiden tot vervolging

14:00 | Personen die in Duitsland de letter Z tonen als symbool van steun aan Rusland bij de oorlog in Oekraïne, kunnen mogelijk strafrechtelijk worden vervolgd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat nadat meerdere deelstaten verklaarden over te gaan tot strafbaarstelling.

Een woordvoerder zegt dat het gebruik van de letter Z niet verboden is, maar ook dat deze kan worden gebruikt om de Russische agressie goed te keuren. De letter is in korte tijd uitgegroeid tot een pro-Russisch symbool onder Russische militairen in Oekraïne en aanhangers van de oorlog.

De woordvoerder van het ministerie omschrijft de Russische invasie in Oekraïne als 'een criminele daad'. 'Wie deze oorlog publiekelijk steunt, kan in aanmerking komen voor vervolging.' Tijdens een persconferentie werd gezegd dat de federale autoriteiten het gebruik van het symbool in de gaten houden en het besluit van de deelstaten verwelkomen.

Nog 160.000 mensen vast in Marioepol, burgemeester wil evacuatie

12:40 | Ongeveer 160.000 mensen zitten nog vast in Marioepol, dat meldt de burgemeester van de zwaar getroffen Oekraïense havenstad. De stad moet volgens hem volledig worden geëvacueerd omdat er een 'humanitaire ramp' dreigt.

Inwoners kunnen alleen vluchten via humanitaire corridors, waar Oekraïne met Rusland steeds nieuwe afspraken voor moet maken. Maandag worden volgens vicepremier Irina Veresjtsjoek nergens in Oekraïne vluchtroutes geopend. Reden is dat er volgens inlichtingen mogelijk Russische 'provocaties' zullen plaatsvinden langs de routes.

Marioepol wordt al weken omsingeld door Russische troepen. De zuidelijke havenstad heeft geen watertoevoer, elektriciteit en verwarming. Ook is er een tekort aan voedsel en medicijnen. In de afgelopen weken zijn duizenden inwoners via humanitaire corridors naar veiligere delen van Oekraïne vertrokken. Voor de oorlog had de stad meer dan 430.000 inwoners.

De zware gevechten bij Marioepol houden aan, terwijl Russische militairen de stad proberen in te nemen. Het Britse ministerie van Defensie meldde maandagochtend dat Russische troepen erin geslaagd zijn meer grondgebied te veroveren in de omgeving van Marioepol.

Kremlin noemt uitlatingen Biden 'alarmerend'

12:10 | Het Kremlin vindt de uitlatingen van de Amerikaanse president Joe Biden dat Vladimir Poetin een slager is die niet aan de macht kan blijven 'zeker alarmerend'. Moskou blijft Bidens verklaringen op de voet volgen, zei een woordvoerder.

Biden ontkende zondag dat hij met zijn opmerkingen een dag eerder in Polen opriep tot een ander regime in Rusland. Het Witte Huis probeerde eerder al duidelijk te maken dat Biden alleen wilde zeggen dat de Russische leider geen macht zou moeten krijgen over zijn buurlanden. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Franse president Emmanuel Macron hebben zich in soortgelijke zin uitgelaten

33 dagen oorlog in Oekraïne: dit zijn de economische gevolgen

12:10 | Terwijl de oorlog in Oekraïne de tweede maand is ingegaan beginnen de eerste economische gevolgen het westen binnen te druppelen. Zo zijn het consumentenvertrouwen en het ondernemersvertrouwen in zowel Nederland als Duitsland fors gedaald. Aan de hand van deze economische vertrouwensindicatoren geeft BNR-huiseconoom Han de Jong de eerste indicatie over wat de economische gevolgen inhouden. 'Het lijkt de economie toch wel een behoorlijke klap te geven.'

Kremlin: onderhandelingen met Oekraïne pas dinsdag

11:45 | De nieuwe onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne in Turkije beginnen pas dinsdag, meldt het Kremlin. Volgens een woordvoerder arriveert de Russische delegatie pas maandag in het gastland is en is het onwaarschijnlijk dat er dan meteen een overleg zal plaatsvinden.

Een van de Oekraïense onderhandelaars zei zondag dat de gesprekken maandag zouden beginnen. Het is de eerste keer in twee weken dat de delegaties van beide landen weer fysiek bij elkaar komen. Toen ontmoetten de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en Oekraïne elkaar in de Zuid-Turkse badplaats Antalya. Daarna vonden alleen gesprekken via een videoverbinding plaats, eerder waren er overlegrondes in Belarus.

De Russische president Vladimir Poetin had in een telefoongesprek met zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan ingestemd met onderhandelingen in Istanbul. Ankara hoopt dat deze gesprekken leiden tot een wapenstilstand in Oekraïne. Russische troepen vielen het buurland ruim een maand geleden binnen.

Lavrov: ontmoeting Poetin en Zelenski pas bij bijna-akkoord

11:40 | Een ontmoeting tussen de Russische president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski zou nu 'contraproductief' zijn, zegt de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov. Dat is pas aan de orde als beide kanten dichter bij een akkoord zijn over de voornaamste twistpunten, aldus Lavrov tegen Servische media.

Zelenski heeft herhaaldelijk gevraagd om een ontmoeting met Poetin, in een poging de inmiddels ruim een maand durende oorlog te beëindigen. Hij zei zondag dat Oekraïne tijdens een nieuwe gespreksronde deze week in Turkije nog eens duidelijk zal maken dat het geen delen van het land zal afstaan. 'Veiligheidsgaranties en neutraliteit, niet-nucleaire status van onze staat, we zijn klaar om ervoor te gaan.' De lastigste geschilpunten zijn de status van de Oost-Oekraïense regio Donbas en van het schiereiland de Krim.

De Russische eis om Oekraïne te demilitariseren wil Zelenski niet inwilligen. Een akkoord is volgens hem pas mogelijk als Moskou zijn troepen terugtrekt. Volgens het Kremlin is er tot nu toe niet veel bereikt tijdens de diverse onderhandelingsrondes, terwijl het Russische leger doorgaat met bombardementen op steden.

Nog 160.000 mensen vast in Marioepol, burgemeester wil evacuatie

10:20 | Ongeveer 160.000 mensen zitten nog vast in Marioepol, meldt de burgemeester. De stad moet volgens hem volledig worden geëvacueerd omdat er een humanitaire ramp dreigt. Marioepol is een van de steden die het zwaarst zijn getroffen tijdens de oorlog die ruim een maand geleden begon.

Inwoners kunnen alleen weg via humanitaire corridors, waar Oekraïne met Rusland steeds nieuwe afspraken voor moet maken. Maandag worden volgens vicepremier Irina Veresjtsjoek nergens in Oekraïne vluchtroutes geopend. Dat is omdat er volgens inlichtingen mogelijk Russische 'provocaties' zullen plaatsvinden langs de routes.

Marioepol wordt al weken omsingeld door Russische troepen. De zuidelijke havenstad heeft geen watertoevoer, elektriciteit en verwarming. Ook is er een tekort aan voedsel en medicijnen. In de afgelopen weken zijn duizenden inwoners via humanitaire corridors naar veiligere delen van Oekraïne vertrokken. Voor de oorlog had de stad meer dan 430.000 inwoners.

De zware gevechten bij Marioepol houden aan, terwijl Russische militairen de stad proberen in te nemen. Het Britse ministerie van Defensie meldde maandagochtend dat Russische troepen erin geslaagd zijn meer grondgebied te veroveren in de omgeving van Marioepol.

Oekraïne verwacht geen doorbraak bij vredesonderhandelingen

09:40 | Rusland en Oekraïne hervatten maandag in Turkije de vredesonderhandelingen. 'Ik denk niet dat er een doorbraak zal komen over de belangrijkste kwesties', zei Vadim Denisenko, adviseur van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski juicht de hervatting van de besprekingen toe en zei erbij dat de partijen bereid moeten zijn over de gevoeligste onderwerpen compromissen te sluiten.

De twee partijen hebben elkaar al weken niet persoonlijk ontmoet, maar zullen vanaf maandag drie dagen besprekingen voeren in Istanbul. Verscheidene gespreksrondes hebben tot nu toe niet geleid tot een beëindiging van de oorlog die na de Russische invasie losbarstte.

Volgens Zelenski zijn ongeveer 20.000 mensen gedood, 10 miljoen mensen hun huizen ontvlucht en ondanks Russische militaire verliezen worden Oekraïense steden nog steeds gebombardeerd.

In de zuidelijke havenstad Marioepol zijn ongeveer 170.000 burgers omsingeld door Russische troepen. In de stad is de situatie voor inwoners vrijwel onhoudbaar met tekorten aan voedsel, water en medicijnen. De Oekraïense autoriteiten zijn er zondag opnieuw niet in geslaagd burgers in nood direct te helpen om de zwaar belegerde stad veilig uit te komen.

Russische troepen verlaten bezette stad bij Tsjernobyl-centrale

09:35 | Russische troepen hebben de Oekraïense stad Slavoetitsj enkele dagen na de bezetting ervan weer verlaten, meldt de burgemeester. In de plaats woont personeel van de oude kerncentrale van Tsjernobyl.

Burgemeester Joeri Fomitsjev zegt maandag dat de Russische militairen na het doorzoeken van Slavoetitsj zijn vertrokken. De regionale gouverneur zei zaterdag dat de stad was ingenomen en dat de burgemeester door de Russische troepen was ontvoerd. Inwoners hadden tegen de bezetting gedemonstreerd.

Slavoetitsj ligt in het noorden van Oekraïne, bij de grens met Belarus. De stad ligt in de regio Kiev.

CNN: Qatar doet voorlopig geen nieuwe investeringen in Rusland

09:35 | Qatar zal voorlopig geen nieuwe investeringen meer doen in Rusland. Dat zei de minister van Buitenlandse Zaken van Qatar, sjeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, in een interview met nieuwszender CNN. Het olie- en gasrijke land wacht volgens de minister met investeringen totdat er meer 'duidelijkheid is over de stabiliteit' van de situatie rond Oekraïne.

'Op dit moment denken we met de huidige situatie niet aan nieuwe investeringen daar. Zelfs in Europa, totdat we enige duidelijkheid hebben over de stabiliteit van de situatie. Nou ja, niet heel Europa, maar de gebieden waar we voelen dat er spanningen zijn of we enig politiek risico lopen, want we moeten het bekijken vanuit alle dimensies', aldus Al-Thani.

Het staatsinvesteringsfonds Qatar Investment Authority (QIA) heeft aanzienlijke investeringen gedaan in het Russische olieconcern Rosneft. Die investeringen zijn volgens Al-Thani gedaan op basis van 'commerciële beoordelingen en worden voortgezet', maar zullen voorlopig niet toenemen.

Hoewel Qatar tegen elke vorm van agressie of het gebruik van macht tegen een soeverein land is, zei de minister van Buitenlandse Zaken dat hij zijn communicatiekanalen met alle partijen heeft opengehouden. Hij verklaarde regelmatig met zijn Russische en Oekraïense collega's te spreken om 'onze hulp of bijdrage aan te bieden om de situatie te de-escaleren en een einde te maken aan deze oorlog'. Al-Thani had onlangs in Moskou een ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Heineken vertrekt uit Rusland

09:20 | Bierbrouwer Heineken trekt zich volledig terug uit Rusland. 'Naar aanleiding van de eerder aangekondigde strategische heroriëntatie van onze activiteiten hebben we geconcludeerd dat het eigendom van de activiteiten in Rusland voor Heineken in de huidige omstandigheden niet langer houdbaar of levensvatbaar is. Als gevolg hiervan hebben we besloten Rusland te verlaten', schrijft het bedrijf in een verklaring.

'Rusland focust op Donbas-regio'

08:25 | Volgens Britse inlichtingendiensten focust het Russische leger op het omsingelen van het Oekraïense leger rond de separatistische regio’s in het oosten van Oekraïne. De Russische invasiemacht gaat zich concentreren op het belangrijkste doel, namelijk de volledige bevrijding van de Donbas, aldus de Russische generaal-majoor Sergej Roetskoj. Mogelijk is het een afleidingsmanoeuvre, zegt strategisch analist Patrick Bolder van het The Hague Centre for Strategic Studies.

Russische tankers schakelen locatiegegevens uit vanwege sancties

08:10 | Russische tankers die olieproducten en -chemicaliën vervoeren, zetten steeds vaker hun locatiegegevens uit. Volgens experts zou dat kunnen wijzen op een poging om de sancties vanwege de oorlog in Oekraïne te omzeilen, bijvoorbeeld door ongezien ladingen over te hevelen van Russische schepen naar schepen die niet zijn gesanctioneerd.

In de week tot en met 25 maart waren er zeker 33 voorvallen van schepen die de apparatuur om locaties door te geven hadden uitgeschakeld, meldt het Israëlische maritiem adviesbureau Windward, dat zich daarbij baseert op satellietbeelden en kunstmatige intelligentie. Dat is ruim het dubbele van het wekelijks gemiddelde van veertien in het afgelopen jaar.

Deze zogeheten 'dark activities' vonden voornamelijk plaats in of rond de exclusieve economische zone van Rusland, aldus Windward. Onder de schepen die hun locatiegegevens uitschakelden bevonden zich schepen die verbonden zijn aan grote ondernemingen en internationale scheepvaartmaatschappijen, maar ook kleine bedrijven, aldus Windward.

De commerciële scheepvaart is volgens de internationale maritieme wetgeving verplicht om een automatisch identificatiesysteem (AIS) aan te hebben staan als een schip op zee is. Het uitschakelen of manipuleren van het identificatiesysteem wordt door het Amerikaanse ministerie van Financiën gezien als de belangrijkste manier om sancties te omzeilen.

Sinds de invasie in Oekraïne eind februari hebben de Europese Unie, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en andere bondgenoten de sancties tegen het Kremlin opgevoerd. De Amerikaanse president Joe Biden vaardigde op 8 maart een decreet uit om de invoer van Russische olie en gas te verbieden. Op dezelfde dag zei het Verenigd Koninkrijk dat het de invoer van olie tegen het einde van het jaar geleidelijk zal stopzetten. Beide landen hebben samen met Canada Russische schepen de toegang tot hun havens ontzegd.

Blinken bezoekt Israël en Arabische landen

07:25 | De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken start zijn driedaagse bezoek aan Israël en enkele landen in de Arabische wereld. De ontmoeting is historisch, vindt de Israëlische premier Naftali Bennett. Het is namelijk voor het eerst dat de ministers van Egypte, Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Bahrein samen in Israël zijn voor een officieel bezoek. Blinken zal onder meer steun vragen voor de VS en de NAVO in het Oekraïne-conflict.

Kiev: Rusland levert nieuwe raketten aan Belarus

04:10 | Het Russische leger treft volgens Kiev voorbereidingen om nieuwe raketaanvallen op Oekraïne uit te voeren door nieuwe projectielen voor lanceerplatforms naar Belarus te vervoeren, zei de Oekraïense legerleiding zondagavond op basis van de militaire inlichtingendiensten.

De raketten zouden worden gestationeerd bij een eenheid in het zuidoosten van Belarus en zouden bedoeld zijn om te gebruiken met een Iskander-wapensysteem. Deze raketten kunnen worden voorzien van kernkoppen. Het Duitse persbureau DPA kon de informatie niet onafhankelijk verifiëren.

Rusland liet eerder deze maand al weten op korte termijn 'modern' militair materieel te leveren aan buurland Belarus, de belangrijkste bondgenoot van de Russen. Het Russische leger heeft via Belarus al duizenden militairen Oekraïne ingestuurd.

Opvang Oekraïners opnieuw op agenda Veiligheidsberaad

03:30 | De opvang van Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen staat maandagavond opnieuw op de agenda van het Veiligheidsberaad. De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio bespreken ook de omgang met het coronavirus op de lange termijn. Het is nog niet bekend of er bewindslieden aanschuiven in Utrecht.

De veiligheidsregio's moeten de komende weken in totaal 50.000 opvangplekken voor Oekraïners hebben gevonden. Beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, heeft er goede hoop op dat dat gaat lukken. Maar mogelijk zijn er nog meer plaatsen voor Oekraïense vluchtelingen nodig. En er is ook een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers uit andere landen.

Kiev omschrijft Russische tactiek als onmenselijk

02:40 | De regering in Kiev heeft het Russische leger ervan beschuldigd 'onmenselijke tactieken' te gebruiken tijdens de oorlog in Oekraïne, zoals gedeeltelijke of hele blokkades van vluchtroutes, zogeheten humanitaire corridors, en bij belegerde steden.

'Rusland heeft niet langer een taal, menselijkheid, beschaving', zei een presidentiële adviseur van Oekraïne zondagavond. 'Het heeft alleen raketten, bommen en pogingen om Oekraïne te laten wegvagen van de aardbodem'.

Volgens Oekraïense media zijn zondagavond opnieuw meerdere steden vanuit de lucht aangevallen. Onder meer in Kiev, Loetsk, Rivne en Charkov vonden zware explosies plaats. In de noordwestelijke stad Loetsk zou een brandstofdepot zijn geraakt. In alle regio's van het land waren zondag luchtalarmen te horen.

Scholz: ook NAVO niet uit op ander regime in Rusland

01:00 | Volgens de Duitse bondskanselier Olaf Scholz behoort een ander regime in Rusland niet tot de doelen van de NAVO. 'Het is niet het doel van de NAVO, noch dat van de Amerikaanse president', zei Scholz zondag tegen de Duitse televisiezender ARD.

De opmerking van Scholz volgt een dag nadat de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een toespraak in de Poolse hoofdstad Warschau over de Russische leider Vladimir Poetin zei dat hij 'een slager' is die 'niet aan de macht kan blijven'. De opmerkingen van Biden zorgden zowel binnen als buiten de Verenigde Staten voor ophef. Zo waarschuwde de Franse president Emmanuel Macron voor verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne.

'Ik heb tijdens mijn bezoek aan het Witte Huis lang met Biden gesproken en ook dit vraagstuk stond ter discussie', aldus de bondskanselier. "Democratie, vrijheid en rechtvaardigheid hebben overal een toekomst, maar mensen en landen moeten zelf voor deze vrijheid vechten".

Biden ontkende zondag tegenover journalisten dat hij met zijn opmerkingen opriep tot een ander regime in Rusland. 'Nee', zei de Amerikaanse president toen de verslaggevers hem ernaar vroegen.

Het Witte Huis probeerde eerder ook al duidelijk te maken dat Biden geen oproep deed Poetin ten val te brengen, maar dat hij alleen wilde zeggen dat de Russische leider geen macht zou moeten krijgen over zijn buurlanden.

Erdogan wijst Poetin in telefoongesprek op belang wapenstilstand

00:00 | De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zondag in een telefoongesprek verteld dat een staakt-het-vuren en betere humanitaire omstandigheden nodig zijn na de Russische invasie in Oekraïne. Ook verklaarde het kantoor van de Turkse president dat Rusland bevestigt dat de volgende ronde van vredesbesprekingen tussen Oekraïne en Rusland in Istanbul plaatsvinden. Eerder zondag kondigde de Oekraïense onderhandelaar David Arachamia al aan dat de volgende gespreksronde van maandag tot en met woensdag in Turkije zal zijn.

Tegelijkertijd zei Erdogan, die in het conflict probeert te bemiddelen, dat hij nog maar twee onopgeloste grote geschillen ziet tussen Oekraïne en Rusland. Dat zijn de status van de Oost-Oekraïense regio Donbas, waar de pro-Russische zelfverklaarde republiekjes Donetsk en Loehansk liggen, en van het schiereiland de Krim, dat in 2014 door de Russen werd ingenomen.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei zondagavond dat Oekraïne tijdens de nieuwe gespreksronde zal aandringen op de soevereiniteit en territoriale integriteit van het land. "Onze prioriteiten bij de onderhandelingen zijn bekend: over de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne is geen twijfel mogelijk", aldus Zelenski in een videoboodschap. "Effectieve veiligheidsgaranties zijn noodzakelijk. Uiteraard is ons doel vrede en een zo spoedig mogelijke terugkeer van het normale leven in ons land".


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen