Internationaal28 mrt '22 07:24Aangepast op 28 mrt '22 10:10

Blinken bezoekt Israël en Arabische landen

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken start zijn driedaagse bezoek aan Israël en enkele landen in de Arabische wereld. De ontmoeting is historisch, vindt de Israëlische premier Naftali Bennett. Het is namelijk voor het eerst dat de ministers van Egypte, Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Bahrein samen in Israël zijn voor een officieel bezoek.

Amerikaans Buitenlandminister Antony Blinken
Amerikaans Buitenlandminister Antony Blinken (ANP / EPA / Alaa Badarneh)

Er staan aantal zaken op de agenda, bovenaan prijkt natuurlijk de situatie in Oekraïne. Tot nu toe hebben de Arabische landen zich inzake het conflict op de vlakte gehouden, zegt Midden-Oosten-correspondent Tara Kenk. Volgens Kenk zal Blinken steun vragen voor de VS en de NAVO, maar zal het ook gaan over de Iran-deal en de olieproductie.

Lees ook | Iran en VS spreken elkaar tegen over mogelijke atoomdeal

Voedselzekerheid

Voedselzekerheid is volgens Kenk de reden waarom de Arabische staten zich niet hebben uitgesproken over de oorlog: zowel Oekraïne als Rusland is een belangrijke graanleverancier van de Arabische landen. 'Ze zijn voor 70 procent van hun graan afhankelijk van Rusland en Oekraïne, ook het toerisme is heel belangrijk'.

Iran-deal

Ook een groen Arabisch licht voor de Iran-deal zal nog lastig worden. 'Het is moeilijk. Iedereen in de regio wil graag wil dat Iran geen nucleaire wapens heeft, in principe is iedereen dus voor de deal, maar het probleem is dat er geen vertrouwen is of Iran zich wel aan de afspraken gaat houden.'

Olieproductie

Ten slotte zal oliezekerheid een rode draad in de besprekingen zijn. 'Als Blinken in Marokko is, dan ontmoet hij ook de kroonprins van de Arabische emiraten. De OPEC-landen hebben tot nu toe afgesproken dat ze de olieproductie niet verhogen waardoor de olieprijzen sterk zijn gestegen. Er komt steeds meer druk op die landen om de productie te verhogen, daar zal ook wel over gepraat worden.'

Volg in dit liveblog het nieuws over de oorlog in Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen