Internationaal28 mrt '22 15:24

'Poetin zou een Korea-scenario als overwinning zien'

Auteur: BNR Webredactie

De nieuwe onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne in Turkije beginnen op dinsdag, meldt het Kremlin. Volgens een woordvoerder arriveert de Russische delegatie maandag pas in het gastland is en is het onwaarschijnlijk dat er dan meteen een overleg zal plaatsvinden.

Er wordt inmiddels gesproken over een Korea-scenario, waarbij een Oost-en West-Oekraïne zou ontstaan. En dat is een optie die Poetin als overwinning zou kunnen opvatten. Premier Zelenski daarentegen heeft al aangegeven nooit akkoord te gaan met dat scenario.

'Dit zou een optie kunnen zijn', zegt verslaggever Floris Akkerman vanuit de West-Oekraïense stad Lviv. 'Rusland beseft dat ze Kiev en andere Oekraïense steden niet kunnen innemen. Het Oekraïense leger houdt erg goed stand en weet dorpen te heroveren. Poetin zou de inname van alleen Oost-Oekraïne en de Zuid-Ooststrook langs de Zwarte Zee naar de Krim zien als een overwinning.'

'Poetin zou een Korea-scenario als overwinning zien'
'Poetin zou een Korea-scenario als overwinning zien' (ANP)

Eerste raketaanval Lviv

Afgelopen weekend zijn burgers in Lviv voor het eerst ook wakker geschud door een raketaanval. Tot nu toe is Lviv buiten schot van de Russen gebleven, alleen een vliegtuigfabriek iets buiten de stad is eerder deze maand geraakt.

'De mensen beseffen nu dat het niet meer veilig is in Oekraïne, ook niet in het westen van het land. De stad zit vol met ongeveer 200.000 vluchtelingen. Ze zijn naar Lviv gevlucht met de gedachte dat het daar veilig zou zijn, maar het gevoel van veiligheid is er voor hen ook niet meer', zegt Akkerman vanuit de West-Oekraïense stad.

Lees ook | Rusland focust op Donbas-regio

Overal in de stad staan de deuren open voor mensen die een onderkomen nodig. 'Een klooster buiten Lviv, waar normaal gesproken pelgrims naartoe gaan, heeft alles op alles gezet om vluchtelingen op te kunnen vangen', vertelt Akkerman.

'Je ziet aan de ene kant dat het dagelijks leven doorgaat en aan de andere kant dat alles in het teken staat van de oorlog. De mensen drinken koffie op straat, zitten in café's, winkelen en gaan naar de supermarkt. Ook zijn er straatmuzikanten die geld ophalen voor het Oekraïens leger.'

'Er wordt hier niet gevochten, zoals in havenstad Marioepol dat nu onder puin ligt. Wel zie je overal op straat en om je heen dat er extra barricades van betonblokken en zandzakken zijn gemaakt.'

Volg in dit liveblog het nieuws over de oorlog in Oekraïne

Gerelateerde artikelen