Internationaal29 mrt '22 07:39

Oekraïne behaalt 'belangrijke successen', maar geen 'gamechanger'

Auteur: BNR Webredactie

De afgelopen dagen weet Oekraïne steeds meer gebieden te heroveren op Rusland, dat al een maand lang bezig is aan de invasie van het land. Een van de grotere heroveringen is Irpin, dat wekenlang in handen was van de Russen.

De burgemeester van de stad liet maandag al weten dat Irpin 'bevrijd is van het Moskouse kwaad', zo liet hij weten op Twitter. Ook steden als Makariv en Moschun waren de afgelopen dagen weer in Oekraïense handen gevallen. 'Een aantal dagen zijn er lokale gevechten gaande, waar het de doelstelling van Oekraïne is om te voorkomen dat de aanvoerroutes in Russische handen vallen. Vanuit het Westen worden de wapens van het westen aangevoerd. Oekraïne wil voorkomen dat die aanvoer onderbroken wordt, en daar lijkt het nu succesvol in te zijn', zegt defensiespecialist Dick Zandee van Instituut Clingendael.

(ANP / AFP)

Kiev 'blijft de hoofdprijs'

Zandee ziet dat Oekraïne 'op lokaal niveau belangrijke successen' weet te behalen, maar ziet het nog niet als absolute 'gamechanger'. Afgelopen weekend liet Rusland al weten dat het zich meer ging concentreren op (Zuid)oost-Oekraïne en dan met name de Donbas-regio.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen ervan

Zandee denkt niet dat Kiev dan nu met rust gelaten gaat worden door Rusland. 'Dat zie ik niet gebeuren. Er zijn allerlei geluiden dat er ook nieuwe troepen aangevoerd worden. Kiev blijft de hoofdprijs en dat is in het Kremlin zo bestempeld.' Dat Rusland zich eventueel later wel terugtrekt, om dan volledig richting de Donbass op te trekken, ziet Zandee wel als een logische volgende stap. 'Vanuit de strijdkrachten hoor je echter wel dat dat het uiteindelijke terugvaldoel kan zijn. Dat is logisch, want de Russen zijn vooral in het Oost- en Zuidoost-Oekraïne succesvol. In de twee deelrepublieken zijn ze al opgerukt en de hele kust, tot aan de Krim, hebben ze al in handen.'

Marioepol

De enige uitzondering aan de kustlijn is de stad Marioepol, dat nog niet bezet is door Rusland. Zandee verwacht echter dat dat op termijn wel gaat gebeuren. 'Het is een kwestie van tijd, omdat het helemaal is afgesloten van de buitenwereld. Oekraïne kan dat niet verder versterken.'

Vandaag gaan de twee landen in oorlog voor het eerste in weken opnieuw om tafel, om het einde van de oorlog te bespreken. Oekraïense en Russische delegaties komen dinsdag in Turkije bijeen voor de nieuwe onderhandelingsronde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen