Internationaal29 mrt '22 22:01

Liveblog | VS wil daden van Rusland zien, onderhandelingen Rusland-Oekraïne stemmen optimistisch

Auteur: BNR Webredactie

Dag 34 van de oorlog in Oekraïne is aangebroken. Oekraïne en Rusland treffen elkaar vandaag opnieuw in Turkije op dag 2 van de onderhandelingsronde. Nederland zet 17 Russische spionnen uit. Volg in dit liveblog de laatste updates over de oorlog in Oekraïne en alle gevolgen ervan.

Standbeelden in Kiev worden met zandzakken beschermd tegen mogelijke beschietingen.
Standbeelden in Kiev worden met zandzakken beschermd tegen mogelijke beschietingen. (ANP / Associated Press)

VS: geen terugtrekking Russen bij Kiev, maar verplaatsing

22:00 | Volgens de Amerikanen trekken Russische troepen zich niet terug bij de Oekraïense hoofdstad Kiev, maar gaat het slechts om een verplaatsing van posities. Rusland 'herpositioneert' zijn manschappen in de buurt van Kiev, aldus het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Het leger trekt zich niet terug en de Oekraïense hoofdstad blijft bedreigd, stelt het Pentagon, enkele uren nadat de Russen hadden aangekondigd weg te trekken. 'We zien nu een klein aantal dat lijkt weg te trekken van Kiev', zegt een woordvoerder. Mogelijk wordt een deel ingezet bij de strijd elders. Maar volgens de zegsman mag de troepenbeweging geen aftocht of iets dergelijks worden genoemd.

Turkse belang bij vrede heeft verschillende oorzaken

20:28 | Er komen voorzichtig positieve berichten uit Turkije waar Oekraïne en Rusland vandaag onderhandelden over vrede. De gesprekken vonden plaats in een paleis, een paar minuten lopen vanaf het huis van correspondent Rena Netjes. Wat is de reden dat Turkije zoveel werk maakt van vredesbesprekingen? En waarom zet de Turkse president zich daar persoonlijk voor in? Dat heeft verschillende oorzaken, legt correspondent Rena Netjes uit in BNR's podcast De Nieuwsdag.

Frans evacuatieplan Marioepol zit er nog niet in

19:32 | Frankrijk ziet zijn plan voor een massale evacuatie uit de door Russen belegerde Zuid-Oekraïense havenstad Marioepol vooralsnog stranden. De Russische president Vladimir Poetin gaf nog geen reactie op het voorstel voor de humanitaire operatie, die wordt gesteund door Griekenland en Turkije.

In dit stadium is evacuatie de komende dagen niet mogelijk, aldus de Franse regering na het jongste telefoongesprek tussen de Franse president Emmanuel Macron en Poetin. Macron had zijn plan voor de 'uitzonderlijke' humanitaire operatie 'voor iedereen die Marioepol wil verlaten' eind vorige week gepresenteerd. Poetin zou nu hebben gezegd 'dat hij erover zou nadenken.'

Marioepol is zwaar getroffen door Russische beschietingen, die al weken duren. Volgens de Oekraïense autoriteiten stierven zeker vijfduizend inwoners. In de stad is geen water, elektriciteit en verwarming meer.

'Losse einden aan onderhandelingen Rusland-Oekraïne'

19:20 | Volgens oud-diplomaat Pieter Feith zijn er nog een aantal losse einden aan alles wat er nu besproken is. Wat wordt bijvoorbeeld de status van de betwiste gebieden in de Donbas en de Krim? En wanneer worden sancties eventueel opgeheven? Als er een vredesakkoord komt, wil Poetin misschien wel dat het Westen onmiddellijk de sancties opheft.’

Dat zou volgens Feith nog weleens frictie kunnen veroorzaken. 'We hebben tot nu toe grote eenheid gezien. Maar ik kan me voorstellen dat Europa bepaalde sancties sneller wil opheffen dan de Verenigde Staten. Ik geloof dat de Amerikanen het liefst willen wachten met de sancties opheffen totdat Poetin van het toneel is verdwenen', aldus Feith.

VS eisen daden van Russen, geen woorden (3)

19:01 | Na het jongste vredesoverleg tussen Oekraïne en Rusland in Turkije eist de Amerikaanse regering daden van de Russen, geen woorden. Er is wat Rusland zegt en er is wat Rusland doet, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken: 'De Verenigde Staten zijn gefocust op het laatste.'

Volgens de bewindsman ziet Washington bij de Russische regering nog geen signaal dat die de gesprekken met Oekraïne echt serieus neemt. De Russen moeten de agressie stoppen en hun strijdkrachten terugtrekken, aldus Blinken. 'Ik heb nog niets gezien waaruit zou blijken dat het op een effectieve manier vooruit gaat.'

De minister zei verder dat Washington uiteraard de Oekraïense regering in Kiev verder zal helpen, als dergelijke Amerikaanse bijstand onderdeel wordt van de vredesafspraken met Rusland. Moskou wil niet dat Oekraïne lid wordt van het militaire bondgenootschap NAVO. Kiev lijkt inmiddels bereid neutraal te worden, maar verwacht wel veiligheidsgaranties van de internationale gemeenschap.

Ook de Britten reageerden terughoudend op de uitkomsten van het vredesberaad in Turkije. Zij verwachten net als de Amerikanen concrete stappen van de Russen, en doen dat in vergelijkbare bewoordingen. De regering in Londen zal Rusland beoordelen op zijn daden, niet op zijn woorden, aldus een woordvoerder. 'We willen niets minder zien dan een complete terugtrekking van het Russische leger van Oekraïense bodem.'

De Britse premier Boris Johnson stelde mede namens de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Italië dat van een meer ontspannen houding van het Westen geen sprake kan zijn. De leiders van de vijf landen overlegden dinsdag telefonisch over de oorlog in Oekraïne. 'Ze waren het erover eens dat we even vastberaden moeten blijven tot de horror in Oekraïne afgelopen is', verklaarde Johnson. De landen spraken ook over de noodzaak om minder afhankelijk te worden van Russische fossiele brandstoffen.

Oost-Europese landen uiten felle kritiek op Hongarije om neutrale houding in oorlog

18:17 | Landen in Oost-Europa hebben felle kritiek geuit op de neutrale houding van Hongarije in de Russische oorlog met Oekraïne. De Hongaarse regering zag zich genoodzaakt een ontmoeting tussen Oost-Europese ministers van Defensie op het laatste moment af te blazen omdat Polen en Tsjechië weigeren te komen.

Voor Hongaarse politici is goedkope Russische olie belangrijker dan Oekraïens bloed, klaagde de Tsjechische defensieminister. Zij vindt het maar niks dat Boedapest geen partij kiest voor Oekraïne en maar beperkt steun biedt. Polen zegt zich hierover 'zeer, zeer grote zorgen' te maken.

De Hongaarse premier Viktor Orban, die op 3 april herkozen wil worden, geldt als een vriend van de Russische president Vladimir Poetin. Hij weigert de Oekraïners wapens te sturen. Ook wil hij geen uitbreiding van de sancties tegen Rusland met bijvoorbeeld een invoerstop op olie en gas.

Het voor woensdag en donderdag geplande overleg van de defensieministers van Hongarije, Polen en Tsjechië, waaraan ook Slowakije zou meedoen, is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Het zijn alle vier lidstaten van het NAVO-bondgenootschap en de Europese Unie. Drie van hen grenzen aan Oekraïne.

Rusland wil obligatie van 2 miljard dollar in roebels aflossen

18:16 | Rusland wil een staatsobligatie van 2 miljard dollar die volgende week maandag verloopt terugbetalen in Russische roebels. Dat heeft het Russische ministerie van Financiën bekendgemaakt. De stap om in roebels te betalen volgt op de steeds hardere westerse sancties tegen Moskou vanwege de invasie van Oekraïne.

Rusland heeft eerder ook al gezegd dat buitenlandse kopers van Russische brandstoffen in roebels moeten gaan betalen. Voorheen kreeg Rusland namelijk vooral in euro's en dollars betaald voor olie en gas, maar door de harde sancties zijn die munteenheden minder praktisch voor het land.

Beurzen flink omhoog na gesprekken tussen Rusland en Oekraïne

18:11 | De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met stevige winsten gesloten door optimisme vanwege de nieuwe onderhandelingsronde over de oorlog in Oekraïne. Op het Damrak lieten vooral betaalbedrijf Adyen en ING stevige koerswinsten zien. Bij de ontmoeting van de delegaties in Istanbul zou sprake zijn geweest van een 'betekenisvolle en constructieve discussie', liet de Russische onderhandelaar Vladimir Medinski na afloop weten. Volgens hem zullen de Oekraïense voorstellen worden voorgelegd aan de Russische president Vladimir Poetin.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,1 procent hoger op 735,15 punten. De MidKap won 2 procent tot 1070,95 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot meer dan 3 procent, ondanks een daling van het consumentenvertrouwen in Duitsland en Frankrijk door de oorlog in Oekraïne.

Het was de eerste keer in twee weken dat vertegenwoordigers van Rusland en Oekraïne weer fysiek bij elkaar komen, want in de afgelopen weken werd alleen onderhandeld via een videoverbinding. Kort na het einde van de onderhandelingen werd direct al een besluit bekendgemaakt. Het Russische ministerie van Defensie liet weten de militaire actie rond de hoofdstad Kiev en de noordelijke stad Tsjernihiv drastisch te gaan verminderen. Medinski heeft ook gezegd dat Rusland bereid is om politieke en militaire 'stappen te zetten om het conflict te de-escaleren.'

Beleggers zetten Adyen na deze hoopvolle berichten ruim 9 procent hoger. ING volgde in de AEX met een plus van dik 8 procent. Olie- en gasconcern Shell ging wel bijna 3 procent omlaag. Dit hangt waarschijnlijk samen met de stevige daling van de olieprijzen.

Bij de middelgrote fondsen op Beursplein 5 zette InPost (plus 15,3 procent) de opmars voort. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes werd maandag al een vijfde meer waard door overnamespeculatie. Ook Air France-KLM (plus 5,4 procent) wist de aandacht op zich gericht. De Telegraaf meldde op basis van bronnen dat de raad van commissarissen van KLM woensdag een besluit wil nemen over wie topman Pieter Elbers moet opvolgen.

De olieprijzen gingen verder omlaag door de hoop op een de-escalatie van de oorlog in Oekraïne. Maandag doken de olieprijzen ook al flink omlaag door de vrees dat de lockdown in Shanghai de Chinese vraag naar olie zal raken. Een vat Amerikaanse olie werd ruim 3 procent goedkoper op 102,64 dollar. Brentolie kostte bijna 3 procent minder op 109,15 dollar per vat. De euro was 1,1113 dollar waard, tegen 1,0946 dollar een dag eerder.

Kuipers: paar honderd bedden voor overnemen Oekraïense zieken (2)

18:10 | Het kabinet denkt twee- tot driehonderd bedden beschikbaar te hebben om Oekraïense vluchtelingen met medische of geestelijke zorg uit andere EU-lidstaten over te nemen. Dat zei minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) na afloop van overleg met zijn Europese collega's in Brussel. Zij spraken onder meer af om zoveel mogelijk samen te werken om de zorg voor de vluchtelingen uit Oekraïne in goede banen te leiden. 'Dan gaat het bijvoorbeeld over het leveren van medicamenten en zo nodig ook het verdelen van patiënten', aldus Kuipers.

Nederland heeft al een aantal kinderen met kanker opgenomen en is bereid meer plekken ter beschikking te stellen. 'Niet alleen voor mensen die geestelijke gezondheidszorg nodig hebben maar ook voor patiënten met andere aandoeningen, hetzij direct als gevolg van het oorlogsgeweld dan wel omdat ze een behandeling nodig hebben die niets met de oorlog te maken heeft', aldus Kuipers. Zoals hart- of kankerpatiënten.

De bijna 4 miljoen mensen, vooral vrouwen, kinderen en ouderen die het land vanwege de oorlog zijn ontvlucht, willen vaak graag in de vier EU-buurlanden van Oekraïne, vooral Polen, blijven. Maar het is volgens Kuipers onmogelijk dat de Oost-Europese landen de opvang van zieken zonder hulp moeten volbrengen. 'Het is een enorme uitdaging, niet alleen in aantallen maar ook vanwege de taal.' De paar honderd bedden die Kuipers noemt zijn een eerste indicatie, een landelijke inventarisatie is onderweg.

Een ander punt van zorg is de lage vaccinatiegraad tegen corona van onder de 40 procent in Oekraïne, die het risico op Covid-19-besmettingen in bijvoorbeeld opvangplekken voor vluchtelingen vergroot. 'Er wordt op dit moment in Nederland zowel op locatie als via de ggd's gevraagd naar de Covid-vaccinatiestatus', zegt Kuipers. 'Voor mensen die niet voldoende of niet gevaccineerd zijn wordt vaccinatie aangeboden. De vaccinatiegraad in de basisserie is al laag maar bij de herhaalprikken heel erg laag. Het is belangrijk deze mensen te beschermen.' Daarnaast komen ook andere infectueuze aandoeningen voor, 'met een hoger voorkomen van ziektes als tuberculose en een hoger dragerschap van allerlei bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica.'

Derde keer in vijf jaar dat Russische spionnen worden uitgezet (2)

18:01 | Voor de derde keer in vijf jaar tijd worden Russische spionnen Nederland uitgezet. Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) bracht vandaag naar buiten dat zeventien Russische inlichtingenofficieren moeten vertrekken. Ze krijgen twee weken de tijd om te gaan.

De Russen zijn naar verluidt niet op heterdaad betrapt. Het uitzetten van zoveel diplomaten door Den Haag is uitzonderlijk. Volgens een bron liep het onderzoek naar de zeventien al 'geruime tijd'. Ook andere landen hebben Russen uitgezet. Zo zet België 21 Russen uit op verdenking van spionage.

De stap heeft te maken met de opgelopen spanningen sinds de Russische invasie in buurland Oekraïne vorige maand. De mogelijk toenemende interesse van de Russische inlichtingenofficieren in de politieke en militaire besluitvorming in Den Haag, EU en NAVO was een reden om ze uit te zetten, aldus een bron. Het risico werd te groot.

'Nederland heeft dit besluit genomen vanwege de dreiging voor de nationale veiligheid die uitgaat van deze groep', laat Hoekstra weten aan de Tweede Kamer. Volgens hem is de inlichtingendreiging tegen Nederland "onverminderd hoog". Voor welke inlichtingendiensten de Russen werkten, is niet bekendgemaakt.

In december 2020 kregen twee Russische diplomaten, die werkzaam waren voor de Russische buitenlandse inlichtingendienst SVR, te horen dat ze tot persona non grata waren verklaard. Ze waren betrokken bij economische spionage in de hightechsector, meldde de inlichtingendienst AIVD toen.

Het tweetal had in meer dan tien gevallen redelijk intensieve contacten met informanten. Door hun spionage hebben ze 'zeer waarschijnlijk schade' toegebracht aan de organisaties waar hun informanten actief waren, aldus de AIVD. De Russen toonden belangstelling voor kunstmatige intelligentie, halfgeleiders en nanotechnologie.

Rusland liet een maand later weten als vergelding twee Nederlandse diplomaten werkzaam op de ambassade in Moskou weg te sturen. Hoekstra noemde noemde dinsdag de kans 'aannemelijk' dat er een Russische tegenreactie zal komen op het uitzetten van de zeventien. In Moskou werken nu 25 Nederlandse diplomaten.

Vier jaar geleden betrapte de militaire inlichtingendienst MIVD vier Russen op heterdaad toen ze wilden spioneren bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. De vier werkten voor de Russische militaire inlichtingendienst, de GROe. Ze waren kort voor de verijdelde operatie met diplomatieke paspoorten in Nederland aangekomen.

Rutte en Zelenski spreken over coördinatie wapenhulp

17:37 | Premier Mark Rutte heeft met de Oekraïense president Volodimir Zelenski gesproken over de vraag hoe bondgenoten hun coördinatie van wapenleveranties aan Oekraïne kunnen versterken. In de EU wordt daartoe al een poging gedaan.

Verder spraken ze over wapenleveranties en de laatste ontwikkelingen in de voortgang van de strijd van Oekraïne tegen de Russen, liet Rutte op sociale media weten. Zelenski dankte Rutte op Twitter voor zijn krachtige steun tegen de Russische agressie.

Nederland stuurde onder meer antitankraketten en luchtdoelraketten naar Oekraïne. Het kabinet maakt inmiddels niet meer bekend welke wapens worden geleverd. Ook wil het kabinet niet zeggen voor welk bedrag aan wapenhulp is geleverd.

Zelenski spreekt donderdag de Tweede Kamer toe.

VS eisen daden van Russen, geen woorden

16:45 | Na het jongste vredesoverleg tussen Oekraïne en Rusland in Turkije eist de Amerikaanse regering daden van de Russen, geen woorden. Er is wat Rusland zegt en er is wat Rusland doet, aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken: 'De Verenigde Staten zijn gefocust op het laatste.'

Volgens de bewindsman ziet Washington bij de Russische regering nog geen signaal dat die het echt serieus neemt. De Russen moeten de agressie stoppen en hun strijdkrachten terugtrekken, aldus Blinken.

De minister zei verder dat Washington uiteraard de Oekraïense regering in Kiev verder zal helpen, als dergelijke Amerikaanse bijstand onderdeel wordt van de vredesafspraken met Rusland. Moskou wil niet dat Oekraïne lid wordt van het militaire bondgenootschap NAVO. Kiev lijkt inmiddels bereid neutraal te worden, maar verwacht wel veiligheidsgaranties van de internationale gemeenschap.

Onderhandelingen Rusland-Oekraïne stemmen optimistisch

16:35 | Er lijkt schot te zitten in de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne. De Russen zeggen ook een deel van het leger rond Kiev terug te trekken richting de Donbas, 'omdat de onderhandelingen goed lopen en ze het wederzijds vertrouwen willen vergroten'; zo meldt het Russische staatspersbureau RIA. Intussen heeft zowel Nederland als Belgie Russische diplomaten uitgezet. 'Een rituele dans', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Oekraïne en Rusland zijn er echter niet in geslaagd een staakt-het-vuren tot stand te brengen tijdens de besprekingen die dinsdag in Istanbul zijn geëindigd. Moskou heeft gezegd dat het de militaire operaties in gebieden waar zijn troepen worden teruggedrongen, zal verminderen en Kiev heeft om veiligheidsgaranties van de leden van de Europese Unie en de NAVO gevraagd.

Een Oekraïense onderhandelaar zei dat zijn land garanties wil voor grondgebied dat geen door Rusland gecontroleerde gebieden omvat en dat Kiev bereid is om de status van de bezette Krim te bespreken. Rusland heeft aangegeven dat een ontmoeting mogelijk is tussen president Vladimir Poetin en zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelenski.

Ierland zet vier hoge Russische ambassadeambtenaren uit

16:15 | Ierland heeft vier hoge ambtenaren van de Russische ambassade gevraagd het land te verlaten, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag in een verklaring. 'Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Russische ambassadeur ontboden in Iveagh House om hem te informeren dat vier hoge ambtenaren is gevraagd de staat te verlaten,' aldus de verklaring.

'De reden hiervoor is dat hun activiteiten niet in overeenstemming waren met de internationale normen voor diplomatiek gedrag.'

België zet 21 Russische diplomaten uit

16:05 | België zet 21 Russische diplomaten uit die werken op de ambassade in Brussel en het Russische consulaat in Antwerpen. Vandaag werd de ambassadeur van Rusland ontboden op de FOD (federale overheidsdienst) Buitenlandse Zaken. Hem werd verteld dat 21 van de Russische ‘diplomaten’ in ons land worden uitgewezen. ‘Deze personen werden geïdentificeerd omwille van hun betrokkenheid bij spionage- en beïnvloedingsactiviteiten’, zei de Belgische Buitenlandminister Sophie Wilmès (MR) in de Kamer. ‘Dat vormt een bedreiging voor de nationale veiligheid.’

Nederland gaat 17 Russische spionnen het land uitzetten

15:42 | Nederland gaat zeventien Russische spionnen uitzetten, meldt minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken). De Russen stonden ingeschreven als diplomaat bij de Russische vertegenwoordigingen in Nederland, maar waren in het geheim actief als inlichtingenofficier. Zij hebben twee weken de tijd om het land te verlaten.

Onderhandelingsteams Kiev en Moskou terug naar hoofdsteden

15:30 | De delegaties van Rusland en Oekraïne blijven niet in Istanbul voor een tweede dag van vredesonderhandelingen. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte dat duidelijk nadat volgens Ankara flinke vooruitgang was geboekt. Eerder was sprake van meerdere dagen van overleg, maar de vier uur durende onderhandelingen leverden dinsdag meer op dan waarnemers hadden verwacht.

De Russische onderhandelaar Vladimir Medinski zei na de 'betekenisvolle en constructieve discussie' dat de Oekraïense voorstellen worden voorgelegd aan president Vladimir Poetin. Die houden onder meer in dat via de VN-Veiligheidsraad landen als Turkije Polen, Canada en Israël een rol kunnen spelen bij het leveren van veiligheidsgaranties aan Oekraïne als het afziet van NAVO-lidmaatschap en een neutrale status aanneemt. Lidmaatschap van de Europese Unie zou wel een optie moeten blijven.

Britten schroeven militaire aanwezigheid Poolgebied op

15:15 | Groot-Brittannië wil zijn militaire aanwezigheid in het Noordpoolgebied uitbreiden. Dat zegt de Britse minister van Defensie Ben Wallace. Groot-Brittannië zou zich militair inzetten 'voor een diepere integratie, interoperabiliteit met landen als Noorwegen' om de zeeën van de Noord-Atlantische Oceaan te beschermen, zei Ben Wallace op een persconferentie in het Noorse Bardufoss.

Russische strategiewijziging maakt olie en graan goedkoper

15:10 | De aankondiging van Rusland dat het de aanval op de Oekraïense hoofdstad Kiev zal afschalen, zorgde dinsdag voor goedkopere olie. Ook graan en mais werden aanzienlijk goedkoper. Handelaren zien de stap, die volgens de Russische viceminister van Defensie Aleksandr Fomin bedoeld is om vertrouwen te kweken in de vredesonderhandelingen met Oekraïne, als een opmaat naar mogelijke vrede.

Daardoor zouden de risico's voor tekorten aan olie, maar ook andere producten flink afnemen. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging ruim 6 procent omlaag tot net onder de 100 dollar. Brentolie, de standaard voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, daalde ook meer dan 6 procent en kost nu net iets meer dan 105 dollar.

De prijs van Europees gas ging ook omlaag vanaf het moment van de uitspraken van Fomin. Met 106 euro per megawattuur ligt die nog wel iets hoger dan maandag, maar eerder op de dag schommelde de gasprijs rond de 112 euro.

De prijs voor mais ging op de beurs in Chicago tot 2,5 procent omlaag, naar de laagste prijs in bijna twee weken. Tarwe daalde haast 7 procent in prijs. Zowel Rusland als Oekraïne is een grote producent van tarwe.

Russische onderhandelaar noemt gesprekken Istanbul constructief

14:15 | De Russische onderhandelaar Vladimir Medinski noemt de gesprekken die zijn land en Oekraïne in Istanbul voeren over eventuele beëindiging van de strijd 'heel constructief' en betekenisvol. De gesprekken zijn dinsdagochtend in Istanbul begonnen. Turkije bemiddelt in de strijd.

Oekraïne heeft als eerste punt naar voren gebracht dat het geregeld wil zien, met hulp van onder meer Turkije en de VN-Veiligheidsraad, dat het internationale veiligheidsgaranties krijgt. Dan kan het een neutraal land worden en hoeft het nooit meer lid te worden van de NAVO. Een eventueel NAVO-lidmaatschap van Oekraïne was een van de voornaamste grieven van het Kremlin. Dat heeft besloten het buurland militair uit te schakelen. Rusland viel Oekraïne 24 februari binnen.

Rusland belooft afbouw vijandelijkheden Kiev

14:15 | Het Russische ministerie van Defensie belooft een drastische vermindering van de vijandelijkheden in de richting van de hoofdstad Kiev en de Noord-Oekraïense stad Tsjernihiv. Viceminister Alexander Fomin heeft dat gezegd, meldt persbureau RIA Novosti.

De stap kan worden gezien als een gebaar van goede wil nu er wordt onderhandeld in Istanbul, maar kan ook een erkenning zijn van het vastgelopen Russische offensief rond Kiev. Fomin wees als reden voor de 'radicale' vermindering van de militaire activiteit op de volgens hem vorderende onderhandelingen en het vergroten van het 'wederzijdse vertrouwen'. Het kan volgens hem de 'noodzakelijke voorwaarden' scheppen voor verdere onderhandelingen en het bereiken van overeenstemming over een akkoord.

Oekraïne ziet voorname rol Turkije voor veiligheidsgaranties

14:10 | Oekraïne heeft in de onderhandelingen in Istanbul naar voren gebracht dat het gastland Turkije een voorname rol kan spelen in een internationale overeenkomst waarbij Oekraïne veiligheidsgaranties krijgt. Een delegatielid zei dat dan ook Polen, Canada en Israël een rol kunnen spelen bij de totstandkoming van een dergelijk akkoord, evenals de VN-Veiligheidsraad. Turkije ligt net als Rusland en Oekraïne aan de Zwarte Zee en onderhoudt goede betrekkingen met Kiev en Moskou.

Zodra de internationale veiligheidsgarantie vorm heeft gekregen, kan Oekraïne akkoord gaan met een neutrale status en dan geen lid worden van een defensiebondgenootschap, dus ook niet van de NAVO. Het land zal ook niet toestaan dat andere mogendheden militaire bases in Oekraïne hebben. Kiev heeft lang gestreefd naar NAVO-lidmaatschap. Het werd een van de belangrijkste geschilpunten tussen de pro-westerse regering in Kiev en het Kremlin. De Russische onderhandelaar Vladimir Medinski heeft gezegd dat hij de Oekraïense voorstellen zal overbrengen aan president Vladimir Poetin.

Britten confisceren jacht Russische zakenman ter waarde van 45 miljoen euro

14:05 | Britse ambtenaren zijn vandaag aan boord zijn gegaan van het schip met de naam Phi, dat in de Canary Wharf in Oost-Londen lag. Het ministerie van Transport zei samen met het National Crime Agency en het Border Force Maritime Investigation Bureau een 58,5 meter lang superjacht, dat over een wijnkelder een zwembad en een prijskaartje van 45 miljoen euro beschikt, in beslag te hebben genomen. Het schip was volgens de Britse autoriteiten 'opzettelijk goed verborgen'.

Aantal doden door raketaanval in Oekraïense stad loopt op naar 7

14:00 | Minstens zeven mensen zijn dinsdag gedood en 22 gewond geraakt toen een raket insloeg in een regionaal bestuursgebouw in de Zuid-Oekraïense stad Mikolajiv. Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski bekendgemaakt tijdens een toespraak tot het Deense parlement. Eerder spraken Oekraïense hulpdiensten over drie doden, achttien gewonden zouden door reddingswerkers onder het puin vandaan zijn gehaald.

Russische aandelen en roebel in de lift op dag grote afbetaling

13:38 | De roebel en aandelen van grote Russische bedrijven stijgen flink in prijs. Vandaag wist Rusland opnieuw aan een grote buitenlandse betalingsverplichting te voldoen. Ook wint de Russische munt aan kracht nu betalingen voor gasexport in roebel moeten en exporterende bedrijven 80 procent van hun inkomsten in buitenlandse valuta moeten omzetten in roebels.

Exporteurs veel tijd kwijt met uitzoeken Russische sancties

13:35 | Nederlandse exporteurs en importeurs zijn veel tijd kwijt met het uitzoeken of zendingen onder de sancties vallen die zijn ingesteld tegen Russische bedrijven. Dat zegt de ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex. Volgens die organisatie gaat zo'n controle bij mkb'ers in de meeste gevallen handmatig.

'Het screenen van dienstverleners en vooral klanten kost ook tijd, maar lukt over het algemeen wel', stelt evofenedex in een toelichting. Daarbij wordt vooral gekeken naar nieuwe leveranciers en minder of bestaande leveranciers inmiddels op een sanctielijst terecht zijn gekomen.

Al sinds 2014 gelden er sancties tegen Rusland maar die zijn fors opgevoerd nadat het land Oekraïne is binnengevallen eind vorige maand. Zo geldt er nu een uitvoerverbod van bepaalde producten en diensten bestemd voor de Russische energie- en transportsector. Half maart kondigde de Europese Commissie een exportverbod aan van luxe goederen vanaf 300 euro per artikel. Dat geldt voor onder meer horloges, kleding, wijn, truffels en kaviaar. Ook mogen auto's en motoren met een waarde vanaf 50.000 euro niet naar Rusland worden geëxporteerd.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er vorig jaar ruim 3000 Nederlandse bedrijven die goederen exporteerden naar Rusland. Bijna de helft daarvan was een groothandelsbedrijf.

Rode Kruis: 18 miljoen Oekraïners hebben hulp nodig

13:25 | Naar schatting achttien miljoen mensen in Oekraïne hebben volgens het Rode Kruis humanitaire hulp nodig. Dat heeft voorzitter Francesco Rocca van het internationale Rode Kruis dinsdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Genève. 'Niemand in Oekraïne wordt gespaard in het conflict.' Voor de Russische aanval op 24 februari telde het land ruim 44 miljoen inwoners.

Sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne hebben de Verenigde Naties en haar partnerorganisaties volgens de VN slechts 900.000 mensen kunnen opvangen die in nood verkeren. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR maakte vrijdag bekend dat in totaal ongeveer 3,9 miljoen mensen Oekraïne zijn ontvlucht.

Honderdduizenden Oekraïners voor de zomer aan het werk in Polen

13:10 | Ongeveer een derde van de naar schatting twee miljoen Oekraïners die een veilig heenkomen in buurland Polen hebben gezocht, zullen tegen de zomer aan het werk zijn. Dat blijkt uit een overzicht van driehonderd Poolse bedrijven. Honderd daarvan hebben al Oekraïners in dienst en 75 zijn dat van plan. Het gaat vooral om hotels, restaurants en andere horecaondernemingen.

De werkloosheid is afgenomen en de Poolse arbeidsmarkt kampt met tekorten en Oekraïners zijn dan ook erg welkom. Veel vacatures kunnen niet worden ingevuld omdat jonge Polen emigreren voor beter betaalde banen. Grofweg de helft van de twee miljoen Oekraïners die voor de coronapandemie in Polen werkten is ook doorgereisd naar landen als Duitsland, of teruggegaan naar eigen land. Door de oorlog zijn velen weer naar Polen getrokken.

Defensieminister Rusland: hoofddoelen eerste fase bereikt

12:50 | Volgens de Russische defensieminister Sergej Sjojgoe is de Oekraïense militaire capaciteit drastisch gereduceerd en is daarmee het hoofddoel van de eerste fase van de aanval bereikt. Oekraïne heeft volgens hem bijvoorbeeld helemaal geen marine meer. Hij waarschuwde ook dat Rusland 'op een geëigende manier' zal reageren als NAVO-landen Oekraïne voorzien van vliegtuigen of luchtafweer.

Het voornaamste doel is nu de regio Donbas te 'bevrijden' volgens Sjojgoe. De regio kwam in 2014 in opstand als gevolg van het afzetten in Kiev van de gekozen pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. Sindsdien was er een oorlog gaande tussen pro-Russische separatisten enerzijds en Oekraïense militairen en milities anderzijds. Volgens Sjojgoe vechten ook buitenlandse huurlingen aan de zijde van Oekraïne en zijn er zeshonderd omgekomen in twee weken tijd.

Sjojgoe sprak tijdens beraad in zijn ministerie waar ook stafchef generaal Valeri Gerasimov bij aanwezig was. Het was voor het eerst sinds 11 maart dat de defensieminister te zien én te horen was. Hij verdween 11 maart uit beeld en was slechts één keer te zien, afgelopen donderdag, tijdens een beraad van de veiligheidsraad van Poetin. Gerasimov was recent ook enige tijd uit beeld.

Het is volgens het Kremlin omdat ze het zo druk hebben met 'de speciale militaire operatie in Oekraïne' en geen tijd voor de media meer hebben. Geruchten deden de ronde dat de legerleiders in de problemen zijn geraakt door de trage of vastgelopen opmars in Oekraïne.

Rusland wijst Baltische diplomaten uit

12:40 | Rusland heeft 10 diplomaten uitgewezen waaronder drie uit Estland en Letland en vier uit Litouwen. Eerde deze maand wezen de Baltische staten 10 Russische diplomaten uit.

Emirates blijft op Rusland vliegen

12:04 | Luchtvaartmaatschappij Emirates blijft ondanks de vele sancties tegen Rusland gewoon naar dat land vliegen. Volgens de leiding van het bedrijf wordt de dienstverlening pas gestaakt als daar door de eigenaar opdracht toe wordt gegeven. Emirates is eigendom van de overheid van Dubai, één van de Verenigde Arabische Emiraten.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben tot nu toe geweigerd partij te kiezen tussen westerse bondgenoten en Rusland. Het land heeft zich ook niet aangesloten bij de wereldwijde sancties die aan Moskou zijn opgelegd vanwege de invasie van Oekraïne.

Volgens Emirates veroorzaakt het Oekraïne-conflict een fundamentele verandering in de wereldeconomie, ook voor de burgerluchtvaart. Zeker als de kwestie niet snel wordt opgelost. Meerdere luchtvaartmaatschappijen vliegen vanwege de oorlog in Oekraïne niet meer van en naar Rusland. Ook omdat het Russische luchtruim gesloten is als tegenreactie op de sancties tegen Rusland.

Russische maatschappijen als Aeroflot vliegen ook alleen nog maar binnen de landsgrenzen, met uitzondering van Belarus. Veel luchtvaartmaatschappijen uit het land maken gebruik van vliegtuigen die eigendom zijn van leasemaatschappijen. Uit angst dat die bedrijven de vliegtuigen opeisen als ze buiten Rusland landen, heeft het land luchtvaartmaatschappijen eerder opgeroepen niet meer buiten Rusland en Belarus te vliegen met die toestellen.

LTO: eerst rust, dan werk voor Oekraïners

11:56 | Oekraïense vluchtelingen verdienen veiligheid en rust en pas daarna moet er aan werken worden gedacht. Dat zegt boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland. De sector, die kampt met een personeelstekort, wil dat onder meer de huisvesting en administratieve zaken zoals een bankrekening eerst goed zijn geregeld voor de vluchtelingen. Daarnaast is het ook de vraag hoelang de Oekraïners in Nederland blijven.

'Ze zijn meer dan welkom', zegt een woordvoerder van LTO. 'De behoefte aan mensen is groot. Maar dit is niet de fase om vol in te zetten op 'kom hier nu werken''. De sector kampt met een fors tekort van zo'n 10.000 arbeidskrachten. LTO liet in februari weten dat de inzet van seizoensarbeiders van buiten de Europese Unie nodig is om te voorkomen dat de oogst van Nederlandse groenten, fruit, bloemen en planten in gevaar komt.

Russische oligarch mogelijk vergiftigd

11:45 | Roman Abramovitsj, de Russische miljardair, vriend van Poetin én onderhandelaar tijdens de oorlog heeft symptomen die horen bij een vergiftiging die hij mogelijk opliep bij vredesbesprekingen in Kiev eerder deze maand. Dat melden bronnen die dichtbij Abramovitsj, The Wall Street Journal en onderzoeksplatform Bellingcat. Twee Oekraïense onderhandelaars zouden ook getroffen zijn, maar aan Oekraïense zijde wordt het verhaal tegengesproken.

Abramovitsj, die nu hersteld is en naar verluidt deelneemt aan de vredesonderhandelingen in Turkije, zou pijnlijke ogen en een vervellende huid hebben gehad, net als twee Oekraïense vredesonderhandelaars waar hij op 3 maart mee gesproken heeft in Kiev. Volgens The Wall Street Journal zou de vermeende vergiftiging zijn georkestreerd door Russische hardliners die de besprekingen wilden saboteren. Volgens het onderzoeksjournalistieke platform Bellingcat zouden Abramovitsj en de onderhandelaars symptomen vertoonden die 'overeenkomen met vergiftiging door chemische wapens'.

Oekraïne claimt terreinwinst

11:34 | Het Oekraïense leger stelt dat het bij de zuidelijke stad Krivi Rih de Russische aanvallers heeft teruggedrongen. De Russische strijdkrachten waren de stad van 660.000 inwoners tot op 10 kilometer genaderd, maar zijn vrijdag 40 kilometer van de plaats vandaan.

Krivi Rih is de zevende stad van het land en president Volodimir Zelenski komt ervandaan. Ze ligt 345 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Kiev. Eerder maakten de Oekraïense strijdkrachten al melding van het terugslaan van troepen in het noorden, onder meer ten noordoosten van Kiev en in voorsteden van de hoofdstad.

Rusland stelt dat de aanval die 24 februari is ingezet niet tot doel heeft steden binnen te te trekken of te veroveren. Enkel militaire stellingen of bases zouden het doelwit vormen. Een Russische legerwoordvoerder zei dinsdag dat bijna zeventig militaire doelen in Oekraïne zijn bestookt in de nacht van maandag op dinsdag. In totaal zijn volgens hem onder meer 1738 Oekraïense tanks en pantserwagens uitgeschakeld, net als 123 vliegtuigen, 74 helikopters, 726 stuks artillerie en 181 raketwerpers.

Scholz onder druk om van Russisch gas af te stappen

11:01 | Vooraanstaande Duitse economische hebben berekend dat Duitsland zonder grote problemen direct de Russische energie-import kan stoppen. En dat terwijl bondskanselier Olaf Scholz vorige week nog zei dat dit 'honderdduizenden banen in gevaar zou brengen'. Het is een zeer gevoelige kwestie omdat Duitsland meer dan één derde van zijn gas uit Rusland haalt.

Het nieuwe onderzoek doet veel stof opwaaien in Duitsland. Volgens correspondent Derk Marseille in Berlijn had Scholz namelijk zelf om dit onderzoek gevraagd, maar na de publicatie noemde hij het vervolgens 'onverantwoordelijk'. 'Je weet ook wat er gebeurt als zo'n advies dan niet helemaal in het straatje past van de opdrachtgever.'

Onderhandelingen begonnen

10:05 | Delegaties uit Rusland en Oekraïne hebben hun onderhandelingen hervat die een einde aan de oorlog in Oekraïne moeten maken. Handen schudden was er in Istanbul niet bij, werd gemeld op de Oekraïense televisie.

De Oekraïense onderhandelaar en presidentieel adviseur Michailo Podoljak zei op Twitter dat de basisprincipes van het onderhandelingsproces het voornaamste gesprekspunt zijn. Maar er wordt gewerkt aan 'het hele spectrum van omstreden onderwerpen'.

Voorafgaande aan de onderhandelingsronde had de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn Russische en Oekraïense collega’s gesproken. Hij herhaalde zijn oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en dat beide partijen er voordeel bij hebben de wapens snel te laten zwijgen.

Waarom we moeilijk over kunnen gaan op Amerikaans aardgas

10:02 | Om minder afhankelijk te worden van het Russische gas, wil de Verenigde Staten de levering van vloeibaar gas, lng, fors opvoeren voor de Europese Unie. Het gaat om een extra levering van 15 miljard kubieke meter vloeibaar aardgas tussen nu en eind dit jaar. Die toezegging lijkt echter in theorie makkelijker te zijn dan in de praktijk, zegt Ronald de Zoete, olie- en gasexpert. 'Het is een moeilijk haalbare kaart.'

Volgens De Zoete heeft dat te maken met hoe de aardgasmarkt in elkaar steekt. 'Het grootste gedeelte van de aardgasmarkt wordt onder contract verhandeld. Het wordt dan heel moeilijk om dan extra volumes aan te kopen, dat is de crux van het probleem.'

Russische gaslevering aan Europa via Oekraïne blijft hoog

09:47 | Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom blijft veel gas leveren aan Europa via de pijplijn door Oekraïne. Dat meldt het Russische persbureau RIA op basis van gegevens van de Oekraïense beheerder van de pijpleiding. In de afgelopen dagen werd er gemiddeld meer dan 109 miljoen kubieke meter gas per dag geleverd aan Europa.

De leveringen van Gazprom liggen daarmee aan de bovenkant van de contractuele verplichtingen van het bedrijf. Eerder werd al bekend dat Gazprom in maart tot nu toe meer gas levert dan de periode daarvoor. Dat heeft te maken met het feit dat klanten vrezen dat de gaskraan door sancties of door schade aan de belangrijke gaspijplijn door Oekraïne dicht zal gaan. Daarom proberen ze wat reserves aan te leggen nu het nog kan.

De Europese gasprijs schommelt rond de 110 euro per megawattuur op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam. Rond 09.30 uur steeg de gasprijs met 7 procent tot 109,70 euro per megawattuur. Kort na de Russische invasie in Oekraïne werd voor gas nog een recordprijs van 345 euro per megawattuur betaald.

Oekraïne wil drie vluchtroutes

09:15 | Oekraïne hoopt dinsdag drie humanitaire vluchtroutes te kunnen openen om burgers uit belegerde steden en dorpen te evacueren. Een daarvan is bedoeld om mensen in eigen auto’s uit de in puin geschoten zuidelijke havenstad Marioepol te laten vertrekken, zei vicepremier Irina Veresjtsjoek.

Die omsingelde stad ligt al weken onder vuur van Russische troepen, maar het verzet is hevig. Volgens Oekraïne zijn in Marioepol de afgelopen weken zeker 5000 mensen gedood, maar het werkelijke aantal zou wel eens twee keer zo hoog kunnen zijn. In de stad zonder watertoevoer, elektriciteit en verwarming woonden voor de oorlog meer dan 430.000 mensen. Volgens de burgemeester willen ongeveer 160.000 inwoners Marioepol verlaten.

Rutte toch welkom bij toespraak Zelenski

09:09 | Premier Mark Rutte mag donderdag toch bij de toespraak van de Oekraïense president Volodomir Zelenski in de Tweede Kamer aanwezig zijn. Dat heeft voorzitter Vera Bergkamp van de Tweede Kamer op Twitter laten weten.

Rutte meldde maandag dat hij graag bij de videotoespraak wilde zijn, maar dat de Kamer dit niet wilde. Een dag later laat Bergkamp weten premier Rutte en ministers Kajsa Ollongren (Defensie) en Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) als gast te hebben uitgenodigd.

De bewindslieden krijgen een plekje in de Voorzittersloge van de Tweede Kamer. 'Zo kunnen zij de toespraak direct volgen. Zij maken gebruik van deze uitnodiging', aldus Bergkamp. Na het optreden van Zelenski is er een Kamerdebat over de toespraak.

'1000 Wagner-huurlingen in Oekraïne'

09:05 | Volgens de Britse inlichtingendiensten heeft Rusland duizend huurlingen van het private bedrijf Wagner Groep naar het oosten van Oekraïne gestuurd. Volgens het Britse ministerie van Defensie zijn er onder de huurlingen 'leiders van de organisatie' die 'mee zullen doen aan gevechtsoperaties'.

Wagner Groep is een huurlingenbedrijf dat naar algemeen wordt aangenomen nauw gelieerd is aan het Kremlin. Het Kremlin zelf ontkent dat. Het bedrijf wordt naar verluidt geleid door de oligarch Jevgeni Prigozjin, die bevriend is met de Russische president Vladimir Poetin. 'Het zit behoorlijk vast aan het Kremlin', meent buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. 'Het zijn schurken in uniform die in beginsel nergens hun hand voor omdraaien. Je kan zulke groepen inzetten voor dingen die je niet officieel wil maken.'

Erdogan neemt voorschot op onderhandelingen

08:48 | De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn Russische en Oekraïense collega gesproken voordat de onderhandelingen over de oorlog in Oekraïne in Istanbul van start gaan. Hij herhaalde zijn wens dat beide partijen de wapens snel laten zwijgen. Volgens hem bewegen zaken in een positieve richting. De verwachtingen zijn evenwel niet hooggespannen.

Ruim een maand na het begin van de oorlog spreken delegaties van beide kanten elkaar vanaf 09.30 uur in het presidentiële Dolmabahce-paleis in Istanbul, meldde Erdogans kantoor. Voordien hebben Turkse bemiddelaars apart een gesprek met de twee delegaties.

Japan voert exportverbod luxegoederen in

08:05 | Japan gaat de export van luxegoederen naar Rusland verbieden. Per 5 april is het niet meer mogelijk voor Japanse bedrijven om spullen als luxeauto's, motorfietsen, likeuren, cosmetica, modeartikelen en kunst naar Rusland uit te voeren. De exportban is een reactie op de invasie van Rusland in Oekraïne. Het Japanse ministerie van Economie en Handel kondigde de maatregel dinsdag aan.

Door de oorlog in Oekraïne zijn tegen Rusland strenge sancties ingesteld door onder ander de Europese Unie, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Ook landen die Rusland gunstiger gezind zijn zoals China, lijken voorzichtiger te worden met zakendoen met de Russen.

Oekraïne herovert veel steden, maar geen 'gamechanger'

07:40 | De afgelopen dagen weet Oekraïne steeds meer gebieden te heroveren op Rusland, dat al een maand lang bezig is aan de invasie van het land. Een van de grotere heroveringen is Irpin, dat wekenlang in handen was van de Russen.

De burgemeester van de stad liet maandag al weten dat Irpin 'bevrijd is van het Moskouse kwaad', zo liet hij weten op Twitter. Ook steden als Makariv en Moschun waren de afgelopen dagen weer in Oekraïense handen gevallen. 'Een aantal dagen zijn er lokale gevechten gaande, waar het de doelstelling van Oekraïne is om te voorkomen dat de aanvoerroutes in Russische handen vallen. Vanuit het Westen worden de wapens van het westen aangevoerd. Oekraïne wil voorkomen dat die aanvoer onderbroken wordt, en daar lijkt het nu succesvol in te zijn', zegt defensiespecialist Dick Zandee van Instituut Clingendael.

'Duitsland heeft drie jaar nodig voor afscheid Russisch gas'

07:35 | Het duurt nog jaren voordat Duitsland zonder aardgas uit Rusland kan. Dat schat de topman van het Duitse energieconcern E.ON, onder andere eigenaar van de Nederlandse energieleverancier Essent.

'We schatten dat hiervoor een periode van drie jaar nodig is', antwoordde E.ON-topman Leonhard Birnbaum in het Duitse actualiteitenprogramma Tagesthemen op de vraag hoe snel Duitsland van het Russische gas af kan.

Volgens Birnbaum lijdt de economie van Duitsland bij een abrupt einde aan Russische gasleveringen 'gigantische schade, die zo goed en zo kwaad als het kan vermeden moet worden.'

Net als in Nederland treedt er in Duitsland bij een acuut gastekort een noodplan in werking waarbij de verwarming van woningen zo lang mogelijk door moet gaan, ten koste van grootverbruikers in de industrie. Energie verslindende bedrijven zoals staalfabrikanten zullen het dus als eerste voelen als Rusland geen gas meer zou leveren, legde Birnbaum uit.

Vraagtekens bij effect onderhandelingen

06:50 | Sinds twee weken gaan Rusland en Oekraïne vandaag weer om tafel. Er zijn echter vraagtekens hoe effectief de onderhandelingen zullen zijn. Rusland liet eerder weten tevreden zijn dat de onderhandelingen, na twee weken stilte, weer beginnen. 'Meer wilde Peskov, de Kremlinwoordvoerder, niet zeggen', vertelt Rusland-correspondent Joost Bosman. 'Kuleba, de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, liet weten dat ze een minimumprogramma hebben. Zij willen het het hebben minstens hebben over humanitaire zaken. Ze zien een staakt-het-vuren als het maximale dat eruit gehaald kan worden', volgens Bosman.

Toch zijn er nu al twijfels over de onderhandelingen, ondanks dat ze nog niet eens begonnen zijn. 'De adviseur van de minister van Binnenlandse Zaken van Oekraïne uitte al zijn twijfels over een doorbraak. Ook de VS heeft twijfels, omdat Poetin volgens hen nog niet klaar lijkt te zijn om compromissen te sluiten en om de oorlog te beëindigen, zo liet een hoge functionaris weten', meldt de correspondent.

Rusland en Oekraïne onderhandelen verder in Turkije

04:30 | Oekraïense en Russische delegaties komen dinsdag in Turkije bijeen voor een nieuwe onderhandelingsronde over de oorlog in Oekraïne. Het is de eerste keer in twee weken dat vertegenwoordigers van beide landen weer fysiek bij elkaar komen.

De delegaties ontmoeten elkaar in Istanbul. In de afgelopen weken werd alleen onderhandeld via een videoverbinding. Daarvoor ontmoetten de buitenlandministers van Oekraïne en Rusland elkaar in de Zuid-Turkse badplaats Antalya. Ook vonden er eerder onderhandelingen plaats in Belarus.

Het jongste overleg werd zondag aangekondigd, na een telefoongesprek tussen de Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan. Een Oekraïense onderhandelaar zei toen dat er vanaf maandag zou worden onderhandeld, maar werd de volgende ochtend tegengesproken door het Kremlin. Een woordvoerder legde uit dat de Russische delegatie pas maandag zou arriveren.

'Zeker 5000 doden in Marioepol'

01:55 | Volgens Oekraïense overheidsvertegenwoordigers zijn er in Marioepol de afgelopen weken zeker 5000 mensen gedood. Het zouden er zelfs wel 10.000 kunnen zijn, maar er zijn in ieder geval 5000 mensen begraven. 'De begrafenissen zijn tien dagen geleden gestopt vanwege aanhoudende beschietingen', zei presidentieel adviseur Tetiana Lomakina tegen persbureau AFP.

Marioepol is een van de steden die het zwaarst zijn getroffen tijdens de oorlog die ruim een maand geleden begon. De zuidelijke havenstad wordt al weken omsingeld door Russische troepen en heeft geen watertoevoer, elektriciteit en verwarming. Ook is er een tekort aan voedsel en medicijnen. In de afgelopen weken zijn duizenden inwoners via humanitaire corridors naar veiligere delen van Oekraïne vertrokken. Voor de oorlog had de stad meer dan 430.000 inwoners.

Kremlin: alleen kernwapens bij 'existentiële dreiging'

00:55 | Een woordvoerder van het Kremlin heeft in een interview met het Amerikaanse televisienetwerk PBS gezegd dat Rusland alleen kernwapens zal inzetten als het bestaan van zijn land bedreigd wordt, en niet als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

'Enig resultaat van de operatie (in Oekraïne, red.) is natuurlijk geen reden voor het gebruik van een kernwapen', zegt Dmitri Peskov tegen PBS. 'We hebben een veiligheidsconcept dat duidelijk beschrijft dat we alleen kernwapens inzetten als het voortbestaan van onze staat, ons land, bedreigd wordt', aldus Peskov.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen