De delegaties ontmoeten elkaar in Istanbul. In de afgelopen weken werd alleen onderhandeld via een videoverbinding. Daarvoor ontmoetten de buitenlandministers van Oekraïne en Rusland elkaar in de Zuid-Turkse badplaats Antalya. Ook vonden er eerder onderhandelingen plaats in Belarus.

Twijfels over onderhandelingen
Rusland liet eerder weten tevreden te zijn dat de onderhandelingen, na twee weken stilte, weer beginnen. 'Meer wilde Peskov, de Kremlinwoordvoerder, niet zeggen', vertelt Rusland-correspondent Joost Bosman. 'Kuleba, de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, liet weten dat ze een minimumprogramma hebben. Zij willen het het hebben minstens hebben over humanitaire zaken. Ze zien een staakt-het-vuren als het maximale dat eruit gehaald kan worden', volgens Bosman. Toch zijn er nu al twijfels over de onderhandelingen, ondanks dat ze nog niet eens begonnen zijn. 'De adviseur van de minister van Binnenlandse Zaken van Oekraïne uitte al zijn twijfels over een doorbraak. Ook de VS heeft twijfels, omdat Poetin volgens hen nog niet klaar lijkt te zijn om compromissen te sluiten en om de oorlog te beëindigen, zo liet een hoge functionaris weten', meldt de correspondent.
Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne
Eisen
Oekraïne eist van Rusland dat hun troepen vertrekken uit het land. Ook liggen er veiligheidsgaranties over nieuwe invallen op tafel, zegt Bosman. 'Over de neutraliteit en de status van de Donbas-regio, valt wel te praten, liet de Oekraïense president Zelenski al weten. Rusland wil die neutraliteit, maar eist ook dat de Krim en Donbas erkent worden als onafhankelijk, in ruil voor het einde van de oorlog', Bosman verwacht niet dat deze eisen snel ingewilligd zullen worden. 'Die standpunten liggen mijlenver uit elkaar en is voor Oekraïne onaanvaardbaar.'
Het jongste overleg werd zondag aangekondigd, na een telefoongesprek tussen de Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan. Een Oekraïense onderhandelaar zei toen dat er vanaf maandag zou worden onderhandeld, maar werd de volgende ochtend tegengesproken door het Kremlin. Een woordvoerder legde uit dat de Russische delegatie pas maandag zou arriveren.
Nucleaire dreiging
De woordvoerder van het Kremlin liet zich ook uit over het mogelijk gebruiken van kernwapens door Rusland. Volgens Peskov zouden die alleen gebruikt worden als Rusland in 'zijn existentie' wordt bedreigd. 'De vraag is wat Rusland daaronder verstaat', denkt Bosman. 'Op dit moment wordt Rusland helemaal niet bedreigd. Integendeel: Het Westen en Oekraïne claimen juist dat Rusland veel agressiever is tegen hen. Dat is dus een beetje een rare voorstelling van zaken', aldus Bosman.