Internationaal30 mrt '22 05:00Aangepast op 7 apr '22 22:02

Rutte voor overleg met Sánchez naar Spanje

Auteurs: BNR Webredactie en Jorn Lucas

Premier Rutte brengt vandaag een bezoek aan Spanje. Hij heeft in Madrid een overleg met premier Pedro Sánchez en later op de dag gaat hij ook op audiëntie bij koning Felipe. Op de agenda staan ondermeer de oorlog in Oekraïne en de Europese energiemarkt.

De relatie tussen Spanje en Nederland is goed, hoewel in 2020 er flinke wrevel ontstond toen Nederland zich hard opstelde in het vraagstuk over financiële steun aan landen in Zuid-Europa, die zwaar waren getroffen door de coronapandemie. De 'boekhoudersbotheid' van Nederland viel ook verkeerd in Rome en Lissabon.

Lees ook | Hoekstra te weinig empathie met Zuid-Europa

Energie-uitzondering Spanje en Portugal

Tijdens de recente Europtop, vorige week in Brussel, kregen Nederland en Duitsland het bijna weer met elkaar aan de stok met Spanje. Onderwerp van discussie was dit keer de energiemarkt. Nederland en Duitsland zijn vooralsnog tegen een prijsplafond voor gas, maar een aantal zuidelijke landen wil dat, tegen de bestaande regels van een vrije interne energiemarkt, toepassen om de energierekeningen voor hun burgers en bedrijven te drukken. Von der Leyen zei dat Spanje en Portugal bij hoge uitzondering aan de commissie toestemming kunnen vragen om maatregelen te nemen die leiden tot prijsverlagingen.

Zulke maatregelen kunnen de gemeenschappelijke Europese energiemarkt verder doen verbrokkelen, beaamt Rutte. Daarom moeten ze tijdelijk zijn, onderstreept hij. Bovendien zijn Spanje en Portugal een bijzonder geval. Ze zijn slecht verbonden met de rest van de Europese markt. De ruimte die ze nu krijgen voor ingrijpen in de markt vindt hij 'verstandig, uiteraard tijdelijk en gegeven ook de unieke situatie waar we ons in bevinden'.

Luchtje scheppen

De starre houding van Nederland en Duitsland was tegen het zere been van premier Sanchez, die tegen de Spaanse pers zei 'even een luchtje moest gaan scheppen' in de hoop dat de discussie vlotgetrokken kon worden. Wat uiteindelijk dus is gelukt.

Rutte

In Madrid zal premier Rutte in de Herdenkingslezing (Lección Conmemorativa) van de Fundación Carlos de Amberes in gaan op de betrekkingen tussen Nederland en Spanje en op het belang van eensgezinde samenwerking in de EU en de NAVO, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Gerelateerde artikelen