Internationaal29 mrt '22 08:57Aangepast op 29 mrt '22 10:43

'Rusland heeft 1000 Wagner-huurlingen in Oekraïne'

Auteur: BNR Webredactie

Volgens de Britse inlichtingendiensten heeft Rusland duizend huurlingen van het private bedrijf Wagner Groep naar het oosten van Oekraïne gestuurd. Volgens het Britse ministerie van Defensie zijn er onder de huurlingen 'leiders van de organisatie' die 'mee zullen doen aan gevechtsoperaties'.

Wagner Groep is een huurlingenbedrijf dat naar algemeen wordt aangenomen nauw gelieerd is aan het Kremlin. Het Kremlin zelf ontkent dat. Het bedrijf wordt naar verluidt geleid door de oligarch Jevgeni Prigozjin, die bevriend is met de Russische president Vladimir Poetin. 'Het zit behoorlijk vast aan het Kremlin', meent buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. 'Het zijn schurken in uniform die in beginsel nergens hun hand voor omdraaien. Je kan zulke groepen inzetten voor dingen die je niet officieel wil maken.'

Lees ook | Poetins Kozakken heten Wagner

Foto ter illustratie en beeldt geen militairen van Wagner af.
Foto ter illustratie en beeldt geen militairen van Wagner af. (ANP / AFP)

Huurlingen van Wagner zijn onder meer actief in Syrië, Mali en de Centraal Afrikaanse Republiek. In 2014 speelden ze een rol in de toenmalige Russische invasie van Oekraïne. Onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben sancties ingesteld tegen zowel Wagner als Prigozjin. 'Wagner bestaat al een hele tijd en zijn ook ingeschakeld bij de slag om de Krim in 2014. (...). Ze zijn niet heel groot, maar het is een factor van belang, want ze kunnen een hoop', aldus Hammelburg.

Lees in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Het is niet voor het eerst dat er geluiden zijn dat er huurlingen ingezet worden in Oekraïne door Rusland. Eerder beweerde het land ook al dat er 16.000 Syrische huurlingen klaar stonden om naar Oekraïne te gaan.

Lees ook | Syrische huurling vecht voor 1.000 euro in Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen