Internationaal29 mrt '22 15:14Aangepast op 27 sep '22 14:53

Britten schroeven militaire aanwezigheid Poolgebied op

Auteur: BNR Webredactie

Groot-Brittannië wil zijn militaire aanwezigheid in het Noordpoolgebied uitbreiden. Dat zegt de Britse minister van Defensie Ben Wallace. Groot-Brittannië zou zich militair inzetten 'voor een diepere integratie, interoperabiliteit met landen als Noorwegen' om de zeeën van de Noord-Atlantische Oceaan te beschermen, zei Ben Wallace op een persconferentie in het Noorse Bardufoss.

Noorse deelnemers aan Cold Response 22
Noorse deelnemers aan Cold Response 22 (ANP / AFP / Jonathan Nackstrand)

Lees ook | NAVO toont spierballen in Noorwegen

Permanente gevechtsgroep

Wallace sprak van een permanente marine gevechtsgroep die actief zou zijn in 'de Noordelijke landen'. Hij voegde eraan toe dat de strijdmacht waarschijnlijk zou rouleren tussen Noorwegen, Zweden en Finland. Wallace sprak tijdens een bezoek aan een NAVO-oefening in Arctisch Noorwegen, Cold Response 22, waar 30.000 manschappen trainen om de Noordse natie te verdedigen tegen een aanval van een fictief land.

De oefening wordt elke twee jaar gehouden. NAVO-lid Noorwegen deelt een grens met Rusland in het Noordpoolgebied. Hoewel de spanningen in het Noordpoolgebied laag zijn, zijn de Noorse autoriteiten bezorgd dat een confrontatie tussen de NAVO en Rusland zou kunnen overslaan naar het Noordpoolgebied, waar beide partijen hun militaire aanwezigheid in de afgelopen jaren hebben opgevoerd.

Lees ook | Kustwacht VS oog in oog met Chinezen en Russen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen