
Afgelaste ontmoeting in Boedapest
Een ontmoeting tussen de ministers van Defensie van de Visegrád-landen (Polen, Hongarije, Slowakije en Tsjechië) is deze week op het laatste moment afgezegd door Hongarije, nadat Tsjechië en Polen zich hadden teruggetrokken. De Tsjechische minister zei via Twitter dat 'Hongaarse politici goedkope Russische olie belangrijker vinden dan Oekraïens bloed'.
Lees ook | Oorlog Oekraïne brengt Orbán in de problemen
De Hongaarse regering onder leiding van Viktor Orbán blijft vasthouden aan zijn pro-Russische standpunt. Schoorvoetend staat het land sinds vorige week toe dat er een NAVO-Battlegroup zal komen in het land, maar tot voor kort weigerde het land zelfs om NAVO-materiaal over zijn grondgebied te laten vervoeren.
Ook weigert Hongarije om wapens te leveren aan Oekraïne en tijdens een bezoek aan Moskou, een maand voor de Russische inval, tekende Orbán nog een overeenkomst om meer Russisch gas te kopen.
Harder optreden
De buurlanden van Hongarije, specifiek Polen en Tsjechië, willen juist dat het Westen veel harder optreedt tegen Rusland. Polen wil een embargo op Russische energie, een no-flyzone boven Oekraïne of zelfs volledig handelsembargo tegen Rusland. De Poolse en Tsjechische premiers reisden twee weken geleden nog af naar Kiev om persoonlijk hun steun te betuigen aan de Oekraïense president Zelenski.
Lees ook | Orbán houdt Poetin vast in aanloop naar Hongaarse verkiezingen
In een digitale speech tijdens de EU-top vorige week haalde Zelenski ook persoonlijk uit naar Orbán. Zelenski riep Hongarije op om duidelijker een kant te kiezen. 'Hongarije, ik wil hier voor eens en altijd eerlijk zijn, je moet voor jezelf kiezen aan welke kant je staat', aldus de Oekraïense president.
Eind februari, vlak nadat Rusland Oekraïne binnenviel, riepen acht Oost-Europese landen ertoe op om Oekraïne direct de status te geven van kandidaat EU-lidstaat. Hongarije ondertekende die verklaring niet.
Verkiezingen
De onrust tussen de Visegrád-landen komt op een spannend moment. Op 3 april zijn er verkiezingen in Hongarije, waarbij voor het eerst de oppositie verenigd is achter één kandidaat. Volgens de peilingen is het een nek-aan-nek race en binnen Hongarije neemt de druk op Orbán toe nu steeds meer Hongaren zich tegen Rusland keren. Zo is er onrust over een Russische lening ter waarde van miljarden om een kerncentrale uit te breiden. De vraag is of kiezers Orbán gaan straffen nu de banden met trouwe bondgenoten in gevaar komen.
Polen en Hongarije houden elkaar de hand boven het hoofd in de EU omdat beide landen door de Europese Commissie op de vingers zijn getikt vanwege de ontmanteling van de rechtsstaat. Het is onduidelijk of ook deze alliantie nu voorbij is.
Lees ook | Liveblog over de laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne