Internationaal29 mrt '22 14:02

Partygate: Londense politie deelt 20 boetes uit, maar niet aan Boris

Auteur: BNR Webredactie

De Britse premier Boris Johnson is niet beboet voor deelname aan illegale coronafeestjes, zegt een woordvoerder van de premier nadat de Londense politie bekendmaakte de eerste twintig boetes te hebben uitgedeeld aan feestvierende regeringsfunctionarissen tijdens een coronalockdown. Volgens de Metropolian Police is er een 'aanzienlijke hoeveelheid onderzoeksmateriaal' dat 'nog moest worden beoordeeld' en worden verdere boetes uitgeschreven als de zogeheten 'bewijsdrempel' wordt gehaald.

Geen boete voor Boris
Geen boete voor Boris (ANP / Alamy Limited)

Lees ook | Geplaagde premier Johnson 'slechts met tankdivisie af te zetten'

12 plaatsen delict

De politie onderzoekt 12 afzonderlijke evenementen die in 2020 en 2021 plaatsvonden en waarvan Johnson er zes zou hebben bijgewoond, een reeks buitensporigheden die de Britse geschiedenis in zijn gegaan als Partygate. Het korps maakt onder meer gebruik van wat de hoge ambtenaar Sue Gray eerder al boven water haalde, namelijk meer dan 300 foto's en 500 pagina's documenten.

Aftreden

Volgens plaatsvervangend Labourleider Angela Rayner zou Johnson moeten aftreden als hij zou worden beboet en dat zou ook moeten gelden voor zijn kanselier, Rishi Sunak. De Liberaal-Democraten zeiden dat de overtredingen binnen Downing Street genoeg waren om Johnson te dwingen af te treden, zelfs als hij niet persoonlijk zou worden beboet. Lib Dem-leider Ed Davey verwoordde het als volgt: 'Als Boris Johnson denkt dat hij weg kan komen met Partygate door dure advocaten te betalen en junior personeel voor de wolven te gooien, heeft hij het mis. We weten allemaal wie verantwoordelijk is. De premier moet aftreden, of de Conservatieve parlementsleden moeten hem ontslaan.'

Lees ook | Rapport Gray zeer kritisch over Partygate en premier Johnson

Gedurende het twee maanden durende onderzoek stuurde de politie vragenlijsten naar meer dan 100 personeelsleden en assistenten, waaronder premier Johnson en zijn vrouw Carrie, het hoofd van de ambtenarij en de voormalige privé-secretaris van de premier. Onderwijsminister Will Quince zei dat de bijeenkomsten in Downing Street en Whitehall tijdens de Covid-beperkingen 'niet hadden mogen plaatsvinden', maar wilde niet zo ver gaan om te zeggen dat Johnson zou moeten aftreden als hij de wet overtrad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen