Internationaal29 mrt '22 15:48Aangepast op 29 mrt '22 16:05

Nederland zet 17 Russische spionnen uit, België 21

Auteur: BNR Webredactie

Nederland gaat zeventien Russische spionnen uitzetten, meldt minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken). De Russen stonden ingeschreven als diplomaat bij de Russische vertegenwoordigingen in Nederland, maar waren volgens inlichtingendiensten AIVD en MIVD in het geheim actief als inlichtingenofficier. Zij hebben twee weken de tijd om het land te verlaten. Ook België wijst Russische diplomaten uit.

(ANP / Sandra Uittenbogaart)

Het kabinet nam het besluit omdat de groep een bedreiging voor de nationale veiligheid vormt, aldus Hoekstra. De minister kon niet zeggen of de spionnen informatie buit hebben gemaakt die gevoelig of zelfs gevaarlijk is voor Nederland. De Russische ambassadeur is dinsdag ontboden en geïnformeerd over de beslissing van het kabinet.

De minister noemt de kans 'aannemelijk' dat er een Russische tegenreactie komt. 'Maar of dat gebeurt, moeten we afwachten.'

Hoekstra kan niet bevestigen dat spionnen op heterdaad zijn betrapt. 'Het gaat om een algemene maatregel', zegt de minister. Het kabinet is tot de uitzetting overgegaan nadat het door de Nederlandse veiligheidsdiensten 'van informatie is voorzien'.

De zeventien kunnen niet in beroep gaan tegen de beslissing. Na hun vertrek zijn er nog 58 Russische diplomaten werkzaam in Nederland.

Ook België heeft Russische diplomaten uitgewezen, het zijn er 21. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès dinsdag aangekondigd in de Kamer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen