Internationaal29 mrt '22 19:20Aangepast op 29 mrt '22 19:37

'Losse einden aan onderhandelingen Rusland-Oekraïne'

Auteur: BNR Webredactie

De Russische onderhandelaar Vladimir Medinski noemt de gesprekken die zijn land en Oekraïne vandaag in Istanbul hebben gevoerd 'heel constructief' en betekenisvol. De gesprekken zijn vanochtend in Istanbul begonnen. Turkije heeft bemiddeld in de strijd. En de Russen lijken bereid te zijn om hun militaire activiteiten te verminderen rondom Kiev.

Oud-diplomaat Pieter Feith is positief over de onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland, maar ook voorzichtig en sceptisch. 'Kunnen we erop vertrouwen dat Rusland zijn troepen zal terugtrekken, dat er een staakt-het-vuren zal komen?', zegt Feith in gesprek met BNR.

Oud-diplomaat Pieter Feith
Oud-diplomaat Pieter Feith (ANP / AFP / Gerard Cerles)

De oud-diplomaat vraagt zich af of de afgesproken contouren voor een mogelijk vredesakkoord voldoende zullen zijn voor Poetin. 'Poetins doelstellingen gingen veel verder dan wat er nu in de steigers staat. Het is nog geen akkoord, maar het zijn voorstellen van Oekraïense zijde. We moeten wachten op het Russische antwoord.'

Losse einden

Feith vervolgt dat er nog een aantal losse einden zijn aan alles wat er vandaag besproken is. 'Wat wordt bijvoorbeeld de status van de betwiste gebieden in de Donbas en de Krim? En wanneer worden sancties eventueel opgeheven? Als er een vredesakkoord komt, wil Poetin misschien wel dat het Westen onmiddellijk alle sancties opheft.’

Lees ook | Onderhandelingen Rusland-Oekraïne stemmen optimistisch

Poetin van het toneel

Dat zou volgens Feith nog weleens frictie kunnen veroorzaken. 'We hebben tot nu toe een grote eenheid gezien. Maar ik kan me voorstellen dat Europa bepaalde sancties sneller wil opheffen dan de Verenigde Staten. Ik geloof dat de Amerikanen het liefst willen wachten met de sancties opheffen totdat Poetin volledig van het toneel verdwenen is', aldus Feith.

Lees ook | Rusland en Oekraïne onderhandelen verder in Turkije

Gerelateerde artikelen