Internationaal29 mrt '22 20:28

Het Turkse belang bij vrede: 'Economie gaat niet goed'

Auteur: BNR Webredactie

Er komen voorzichtig positieve berichten uit Turkije waar Oekraïne en Rusland vandaag onderhandelden over vrede. De gesprekken vonden plaats in een paleis, een paar minuten lopen vanaf het huis van correspondent Rena Netjes. Wat is de reden dat Turkije zoveel werk maakt van vredesbesprekingen? En waarom zet de Turkse president zich daar persoonlijk voor in?

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije.
Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. (ANP / Bart Maat)

Het Turkse belang bij vrede heeft verschillende oorzaken, legt correspondent Rena Netjes uit in BNR's podcast De Nieuwsdag. ‘Turkije zit een stuk dichterbij Rusland dan Nederland. En Oekraïne zit aan de andere kant van de Zwarte Zee. De raketten van Rusland komen dus eerder op Turkije terecht. En aan de zuidgrens staat Turkije lijnrecht tegenover Syrië, waar Turkije, helemaal niet perfect maar toch min of meer, een safe haven heeft gecreëerd voor alle ontheemde Syriërs die daarnaartoe zijn gevlucht. Bijna elke dag wordt dat gebied aangevallen. Dit weekend heeft Assad zelfs nog doelbewust geschoten op Turkse militairen. Er zijn gewonden gevallen. De Turkse autoriteiten zeggen niet hoeveel, maar dat gaat maar door.’

Lees ook | Onderhandelingen Rusland-Oekraïne stemmen optimistisch

Turkse economie

Vrede zal ook de economie in Turkije goeddoen, vervolgt Netjes. ‘Turkije is afhankelijk van Rusland, bijvoorbeeld van Russisch gas. Daarnaast importeert Turkije graan vanuit zowel Rusland als Oekraïne. Ook komen hier altijd veel Russische toeristen naartoe. Dat zijn dus allemaal zaken die Turkije eigenlijk niet kan missen. De economie gaat hier helemaal niet goed. Wat Europa doet met alle sancties kan Turkije er helemaal niet bij hebben.’

Veroordeling

Toch doet Turkije wel mee aan de veroordeling tegen Rusland. ‘Wat dat betreft staat Turkije helemaal aan de kant van het Westen. Maar het land heeft geen sancties uitgeschreven. Abramovitsj heeft hier zelfs zijn jachten naartoe kunnen brengen. Ook horen we berichten dat heel veel rijke Russen naar Istanbul komen om onroerend goed te kopen. Een beetje vluchten uit Rusland dus', aldus Netjes.

Volg de laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne via ons liveblog

Gerelateerde artikelen