Internationaal30 mrt '22 11:30Aangepast op 30 mrt '22 13:08

'Niet te cynisch zijn over onderhandelingen Rusland en Oekraïne'

Auteur: BNR Webredactie

Tegen de verwachtingen in heeft Rusland toegezegd de militaire activiteiten bij Kiev drastisch te verminderen. Rusland zegt dit te doen om wederzijds vertrouwen te kweken. Maar volgens Oekraïne en de VS verminderen ze het aantal soldaten helemaal niet, maar is het gewoon een herpositionering. Volgens BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg moeten we ook niet 'al te cynisch zijn'.

Een Oekraïense soldaat bekijkt de schade aan een voedselopslagplaats in de buurt van Kiev na een Russisch bombardement.
Een Oekraïense soldaat bekijkt de schade aan een voedselopslagplaats in de buurt van Kiev na een Russisch bombardement. (ANP / Zuma Press)

Volg alle laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne via ons liveblog

Terugtrekking Rusland

Vanochtend waren er opnieuw explosies rondom Kiev, en dat terwijl Rusland heeft beloofd zijn troepen in dit gebied deels terug te trekken. Het Britse Minister van Defensie bericht dat Russische troepen zich wel degelijk hergroeperen in Belarus en Rusland, maar dat is mogelijk vanwege zware verliezen die zijn geleden in de strijd rondom de Oekraïense hoofdstad.

Volgens Hammelburg neemt het aantal soldaten in de Donbas juist toe. Het is voor hem dan ook duidelijk dat Rusland nu streeft naar de 'Koreaanse optie', waarbij de Donbas Russisch wordt en de rest van het land Oekraïens blijft. 'Mijn indruk is dat een deel van die troepenmacht die nu rond Kiev is, dat die inderdaad wordt verplaatst naar Donbas en dat het plan blijft om Oekraïne toch in tweeën te knippen.'

Lees ook | VS: geen terugtrekking Rusland bij Kiev, maar verplaatsing

Doorbraak

Ondanks de onduidelijkheid over het terugtrekken van de Russen rondom Kiev, is er gisteren toch eindelijk schot gekomen in de onderhandelingen, zegt Hammelburg. 'Je moet er ook niet al te cynisch over zijn en misschien zetten ze echt wel een beetje door. Na gisteren blijkt dat beide partijen elkaar wel kunnen vinden in een bepaalde vorm van neutraliteit voor Oekraïne. De onderhandelingen zitten vooral vast over de vraag van wie de Krim en de Donbas is.´

Ook een woordvoerder van de Oekraïnse president Zelensky laat weten dat de onderhandelingen 'zeker verder zijn gekomen'. Als de komende dagen bekend wordt dat de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Kuleba met zijn Russische collega Lavrov gaat praten, dan kun je volgens Hammelburg spreken van een doorbraak. 'Die praten niet over halve afspraken of staakt-het-vuren. Die willen doorhalen tot iets wat de contouren heeft van een echte regeling. Dus als op dat niveau wordt onderhandeld, mag wat mij betreft wel een dagje de vlag uit.' Zo'n soort gesprek zou een opstap kunnen zijn naar een vredesovereenkomst tussen de presidenten.

Nieuwe ronde

Toch denkt Hammelburg dat een gesprek tussen de presidenten van beide landen nog heel ver weg is. Logischer is volgens hem dat na de nu ingelaste pauze in de onderhandelingen een nieuwe ronde komt van ambtenaren of diplomaten op een lager niveau.

Bijna drie weken geleden spraken de Russische en Oekraïense ministers van Buitenlandse zaken met elkaar in de Turkse stad Antalya. Die gesprekken leverde toen niets op.

Lees ook | VVD wil versneld naar gas boren in Noordzee


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen