Internationaal30 mrt '22 15:12

Rabobank kondigt volledig vertrek uit Rusland aan

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Rabobank staakt al zijn activiteiten in Rusland. De Nederlandse bank, die vooral met dochterbedrijf DLL actief is in het land, is al begonnen met het vertrek uit Rusland.

Rabobank zegt geen zaken meer te willen doen met een 'regime dat op agressieve wijze een ander soeverein land binnenvalt'.

In Rusland heeft Rabonbank relatief kleine zakelijke belangen. DLL houdt zich vooral bezig met lease- en financieringscontracten voor landbouwmachines. In maart waren de Russische activiteiten goed voor ongeveer 300 miljoen euro aan lopende contracten. Rabobank kan nog niet aangeven wanneer de bank definitief weg is uit Rusland.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Boycot

Wegens de inval in Oekraïne wordt Rusland door steeds meer westerse geboycot. DLL besloot een dag na die aanval geen nieuwe contracten meer af te sluiten met Russische klanten, maar vertrok nog niet volledig.

Ook ING greep wegens de oorlog in bij zijn Russische onderdelen. De bank besloot begin maart geen nieuwe zaken meer te doen met Russische bedrijven. Van alle Nederlandse banken heeft ING de grootste belangen in Rusland. Het financieel concern heeft 5,3 miljard euro aan leningen verstrekt aan Russische klanten, wat ongeveer 1 procent is van zijn totale portefeuille.

Het beëindigen van financieringsovereenkomsten in Rusland is voor banken niet zonder risico. Ze zouden bijvoorbeeld kunnen worden aangeklaagd wegens contractbreuk. Russische autoriteiten dreigden eerder deze maand bovendien bezittingen te confisqueren van bedrijven die zich uit het land terugtrekken.

Lees ook | China en Rusland veroordelen westerse sancties om oorlog Oekraïne

Gerelateerde artikelen