VS spreken eigen oliereserves aan
20:05 | Op 1 april gaan de prijzen aan de pomp in Nederland omlaag. En ook in Amerika kan de komende maanden goedkoper getankt worden, dat zal president Biden vanavond bekend maken. Benzine speelt een belangrijke rol in het uitgestrekte Amerika. 'Als daar de benzine een dubbeltje omhoog gaat, kunnen ze geen vlees meer eten. Zo simpel is het', zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.
Roebel komt sterk uit de strijd
18:30 | Rusland heeft de afgelopen weken verschillende maatregelen getroffen om een koersval van de roebel te voorkomen en herstellen. En dat lijkt te lukken, want de munt staat inmiddels weer bijna op het niveau van voor de oorlog. 'Opmerkelijk en indrukwekkend', zegt BNR-econoom Han de Jong.
Westen stuurt Oekraïne meer 'dodelijke' wapens en afweergeschut
18:15 | Het Westen stuurt meer dodelijke wapens naar Oekraïne, zodat dat land zich beter kan verdedigen tegen de Russische agressor. Volgens Londen hebben Groot-Brittannië en bondgenoten dat besloten. 'Er zal meer dodelijke hulp naar Oekraïne gaan', aldus de Britse minister van Defensie Ben Wallace na een conferentie met ruim dertig internationale partners. Het gaat onder meer om artillerie voor grotere afstanden, munitie en meer luchtafweergeschut.
Minister Hoekstra wekt ergernis Kamer in debat Oekraïne
18:00 | De Oekraïense president Zelenski sprak vandaag de Tweede Kamer toe. Een historische speech waarin hij onder andere vroeg om de handel met Rusland volledig te stoppen en meer wapens aan Oekraïne te leveren. Aansluitend ging de Tweede Kamer over de speech in debat, waarbij er in de Kamer grote ergernis was over de houding van minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra.
Rusland legt inreisverbod op aan EU-kopstukken
17:50 | Rusland legt sancties op aan leiders van de Europese Unie, een aantal EU-commissarissen en Europese militaire topfiguren, als reactie op de sancties na de Russische invasie in Oekraïne. In de praktijk betekent dat een verbod om naar Rusland te reizen.
Ook het leeuwendeel van de Europarlementariërs wordt getroffen door de maatregel. De lijst bevat verder regeringsleden en parlementariërs uit een aantal EU-lidstaten, evenals publieke figuren en mediapersoonlijkheden die zich tegen Rusland uitspreken.
'Het sanctiebeleid van de Europese Unie jegens Rusland gaat alle grenzen te buiten', aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. 'Door haar optreden zorgt de Europese Unie niet alleen voor een impasse in de betrekkingen met Rusland, maar brengt zij ook het welzijn en de veiligheid van haar eigen burgers in gevaar, evenals de stabiliteit van het mondiale financiële en economische systeem', staat in een verklaring. Namen worden daarin niet genoemd.
Moskou legde twee weken geleden al inreisverboden op aan de Amerikaanse president Joe Biden, ministers en andere hoge functionarissen in de VS. Ook de Canadese premier Justin Trudeau en ruim driehonderd andere Canadezen kwamen toen op de lijst te staan.
Gasbetaling in roebels door constructie mogelijk niet nodig
17:40 | Europese landen kunnen Russisch gas indirect mogelijk toch in euro's blijven betalen, terwijl de Russische president Vladimir Poetin juist heeft gezegd dat gas vanaf april met roebels moet worden afgerekend. Het Kremlin heeft namelijk een presidentieel decreet naar buiten gebracht waarin sprake is van een constructie waarbij buitenlandse partijen hun dollars en euro's omzetten in roebels bij een Russische bank.
Een bron binnen de Franse regering heeft aan persbureau Bloomberg laten weten dat het nieuwe mechanisme ervoor zou zorgen dat er niet heel veel hoeft te veranderen aan de gasbetalingen. Die zouden eigenlijk kunnen doorgaan zoals in contracten staat vastgelegd.
Rond de kwestie is evenwel nog veel onduidelijk. Opmerkingen van Poetin dat gas wel degelijk in roebels betaald zou moeten worden volgden donderdagmiddag kort op uitlatingen van onder meer de Italiaanse premier Mario Draghi. Volgens Draghi kon er juist nog wel in euro's worden betaald.
Door de ontwikkelingen veerde de Europese gasprijs donderdagmiddag meerdere keren op. Maar kort daarna zakte de prijs op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam telkens weer wat. Van een enorme prijspiek is geen sprake, wat erop zou kunnen wijzen dat handelaren niet het gevoel hebben dat de situatie heel erg zal veranderen.
Rusland blokkeert verlenging OVSE-missie in Oekraïne
17:15 | De waarnemingsmissie in Oekraïne van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) komt ten einde. Rusland blokkeerde de jaarlijkse verlenging tot spijt van Oekraïne en de OVSE, die haar ongeveer vijfhonderd waarnemers in Oekraïne na de Russische invasie uit veiligheidsoverwegingen had teruggehaald. "Zeer betreurenswaardig, onverantwoord en ongerechtvaardigd", aldus de Amerikaanse OVSE-ambassadeur Michael Carpenter, die de Russische blokkade wel had zien aankomen.
De waarnemers hielden sinds maart 2014 toezicht op het staakt-het-vuren dat in dat jaar werd gesloten tussen pro-Russische separatisten en Oekraïne in de Oost-Oekraïense Donbas-regio. Het was de grootste veiligheidsmissie in de geschiedenis van de in Wenen gevestigde OVSE, waarbij 57 landen zijn aangesloten.
Moskou had destijds ingestemd met de missie, die ook werd bekrachtigd door de Verenigde Naties. De enige internationale instantie die de situatie in dat gebied documenteerde had gehoopt terug te kunnen keren zodra de veiligheid van het personeel kon worden gegarandeerd.
VS gaan miljoen vaten olie per dag vrijgeven uit reserves
17:15 | De Verenigde Staten gaan het komende halfjaar een miljoen vaten olie per dag vrijgeven uit hun oliereserves. Dat is meer dan ooit. De regering van de Amerikaanse president Joe Biden hoopt zo de olieprijzen omlaag te brengen. Die zijn sinds de Russische invasie van Oekraïne flink gestegen.
Eerder op de dag maakte persbureau Bloomberg al melding van het Amerikaanse plan. In reactie daarop daalde de prijs van Amerikaanse olie met ruim 5 procent.
De grote olieproducerende landen van oliekartel OPEC en bondgenoten zoals Rusland maakten donderdag bekend vast te houden aan de geleidelijke verhoging van de productie. De OPEC+, zoals die alliantie wordt genoemd, verhoogt de olieproductie in mei met 432.000 vaten per dag. Dat zijn er wel iets meer dan eerder, want voorheen werd de productie elke maand met 400.000 vaten per dag verhoogd.
De OPEC staat al langere tijd onder druk van onder meer de Verenigde Staten en Europa om veel meer op te gaan pompen om zo de sterk gestegen brandstofprijzen door de oorlog in Oekraïne tegen te gaan. Maar belangrijke OPEC-leden als bijvoorbeeld Saudi-Arabië hebben daar geen gehoor aan gegeven.
Energiebedrijven in Nederland willen gas niet in roebels betalen
17:15 | Energiebedrijven Eneco en Vattenfall zijn niet van plan om Russisch gas in roebels te gaan betalen. President Vladimir Poetin kondigde aan dat dit vanaf april moet, maar de ondernemingen in Nederland blijven bij hun eerdere standpunt en verwijzen in reacties nogmaals naar hun lopende contracten. Daar zou staan dat ze in euro's kunnen afrekenen.
'Wij gaan er dus van uit dat we de leveringen in euro's kunnen betalen', geeft een woordvoerder van Eneco aan. Hij wil er niet op vooruitlopen wat er zou gebeuren als Rusland vanaf vrijdag toch eenzijdig de voorwaarden aanpast.
Een deel van het door Eneco ingekochte gas is afkomstig van Wingas, een dochteronderneming van Gazprom. Die deal dateert al uit 2010 toen Wingas ook nog deels in handen was van een andere partij. De overeenkomst loopt tot 2030.
Bij Vattenfall gaat het niet om een langetermijncontract, maar om kleinere contracten voor de kortere termijn. Volgens die contracten hoeft er niet in roebels te worden betaald en Vattenfall is dan ook niet van plan om dit te doen.
Een woordvoerster wil nog niet speculeren over wat er zou gebeuren als Rusland de gaskraan zou dichtdraaien. Ze wijst ook op mediaberichten die erop wijzen dat de Russen een financiële constructie aan het optuigen zijn die het mogelijk maakt dat buitenlandse partijen toch gas in euro's kunnen blijven kopen.
De energiebedrijven staan niet alleen in hun opstelling. Ook gashandelshuis GasTerra wil de Russen aan hun gascontracten houden en wil in euro's blijven betalen. Als de situatie ertoe zou leiden dat Rusland de gastoevoer staakt, zou dat volgens een woordvoerder "heel ernstig" zijn. Maar hij rekent erop dat het zover niet komt.
'Nederland moet zich geopolitiek heruitvinden'
16:10 | Vandaag sprak de Oekraïense president Zelenski het Nederlandse en Belgische parlement toe. Opmerkelijk is dat de Belgische premier De Croo Oekraïne direct wapens toezegde. Ook opmerkelijk is dat hij Nederland dankte voor het sturen van wapens. 'We moeten meer wapens leveren', VVD-Europarlementariër Bart Groothuis in BNR De Wereld. 'Nederland moet zich heruitvinden op geopolitiek gebied.'
Poetin: Russisch gas moet vanaf april met roebels worden betaald
15:50 | Russisch gas moet vanaf april met roebels worden afgerekend anders worden de leveringen gestopt. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd. De Italiaanse premier Mario Draghi zei eerder op de dag nog dat hij garanties had gekregen van Poetin dat er nog steeds met euro's kon worden betaald.
Poetin eiste dat vorige week al van 'onvriendelijke' landen, die sancties hebben ingesteld tegen Rusland wegens de oorlog in Oekraïne, zoals EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk. Donderdag heeft hij op de Russische televisie gezegd dat kopers om te betalen roebelrekeningen moeten openen bij Russische banken. Doen ze dat niet, dan wordt dat beschouwd als een wanbetaling van de kopers en dan worden bestaande contracten verscheurd.
Veel westerse landen en bedrijven, waaronder ook Nederlandse energiemaatschappijen, veroordeelden eerder de eis om gas in roebels af te rekenen. Duitsland bestempelde de stap als contractbreuk, omdat eerder was afgesproken af te rekenen in euro's of dollars.
De Europese Unie is voor zo'n 40 procent van haar aardgas afhankelijk van Rusland. De Verenigde Staten gaan nog dit jaar minimaal 15 miljard kubieke meter vloeibaar gemaakt aardgas (lng) meer leveren dan vorig jaar. Met de extra leveringen willen de VS de landen van de Europese Unie helpen minder afhankelijk te worden van Rusland.
Ruim 21.000 Oekraïners opgevangen, bijna 32.000 plekken gecreëerd
15:40 | Ruim 21.000 Oekraïners zijn tot dusver opgevangen door Nederlandse gemeenten. Voor gevluchte Oekraïners zijn tot dusver bijna 32.000 plekken gecreëerd. Dat laat het ministerie van Justitie en Veiligheid donderdag weten.
Oekraïense vluchtelingen vinden in steeds groteren getale hun weg naar Nederland. Sinds half maart is het aantal vluchtelingen in door de overheid geregelde opvang ruim verdrievoudigd. Het werkelijke aantal ligt nog hoger, omdat er ook mensen zijn die Oekraïners thuis opvangen.
Een steeds groter deel van de beschikbare bedden is in gebruik genomen door Oekraïense vluchtelingen. Twee weken geleden waren de opgevangen Oekraïners goed voor 37 procent van de beschikbare bedden, vorige week 56 procent en donderdag 66 procent.
Het aantal Oekraïners dat zich heeft geregistreerd bij gemeenten in de Basisregistratie Personen (BRP) is toegenomen. Tussen vorige week donderdag en maandag kwamen er zo'n 4000 registraties bij. Sinds maandag zijn er bijna 6500 Oekraïners bijgekomen in de BRP.
Nederland leverde al voor ruim 50 miljoen aan wapens aan Oekraïne
15:35 | Nederland leverde al voor meer dan 50 miljoen euro aan wapens aan Oekraïne. Dat maakte minister Kajsa Ollongren (Defensie) woensdag bekend in de Tweede Kamer. Dat bedrag (het gaat om de boekwaarde) zal verder oplopen, want Nederland gaat door met wapenhulp, zei ze.
De minister meldde het bedrag in een debat na een toespraak van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Het kabinet kondigde voor de oorlog al aan wapens te zullen leveren. Er zijn onder meer antitankraketten, antiluchtdoelraketten en scherpschuttersgeweren naar de regering in Kiev geschonken.In het begin van de wapenleveranties maakte Ollongren nog bekend welke wapenhulp werd gegeven, maar uit veiligheidsoverwegingen en vanwege operationele risico's is het kabinet daarmee gestopt. Ook was tot dusverre niet gemeld voor welk bedrag aan wapentuig was gegeven. Zelenski riep in zijn rede op tot meer militaire hulp.
Het gestuurde materieel komt uit de voorraden van Defensie. Maar het kabinet is ook bereid te kijken of door Oekraïne gevraagde wapens kunnen worden ingekocht. Verder maakte de bewindsvrouw duidelijk dat er niet naar geld wordt gekeken. 'Het budget is niet leidend.' De EU heeft ook geld vrijgemaakt om leveranties van lidstaten te vergoeden.
Oekraïense president hekelt Belgische diamanthandel met Russen
15:20 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft België rechtstreeks aangesproken op het voortduren van de diamanthandel met Rusland. 'Die inkomsten zijn blijkbaar veel belangrijker dan de strijd die wij voeren', sneerde hij in een videotoespraak in het Belgische parlement. Zelenski richtte zijn pijlen ook op de Belgische havens die veel Russische schepen verwelkomen.
Een kwart van de diamanten die in diamantcentrum Antwerpen over de toonbank gaan, komt uit Rusland. Die handel is goed voor vele honderden miljoenen. De Europese Unie laat de sector opvallend genoeg vooralsnog ongemoeid. De Belgische regering houdt vol dat zij een embargo of andere sancties niet dwarsboomt.
'Ik denk dat vrede veel meer waard is dan diamanten', hield Zelenski het Belgische parlement en premier Alexander De Croo voor. 'Veel meer dan contracten, veel meer dan de Russische schepen in de havens, veel meer dan het gas en de olie uit Rusland.'
'Compleet wantrouwen in Oekraïne richting Rusland'
14:05 | Er is een compleet wantrouwen van Oekraïners richting Rusland. Nadat er eerder deze week positieve berichten naar buiten kwamen over de vredesonderhandelingen, zegt president Zelenski inmiddels dat de onderhandelingen nog zonder concreet resultaat zijn. 'Als je het hebt over die onderhandelingen, daar heeft eigenlijk niemand vertrouwen in', aldus correspondent Floris Akkerman vanuit Kiev.
Turkije wil garant staan voor veiligheid Oekraïne
13:55 | Turkije is bereid om garant te staan voor de veiligheid van Oekraïne in de onderhandelingen met Rusland. Wat dat precies inhoudt, is nog niet bekend. Volgens president Recep Tayyip Erdogan moeten de details nog worden uitgewerkt. Duitsland maakte woensdag bekend dat het garant wil staan. Turkije is lid van de NAVO en heeft goede banden met Rusland en Oekraïne. Het steunt Oekraïne na de Russische invasie, maar heeft de westerse sancties tegen Rusland veroordeeld. Deze week kwamen onderhandelaars van beide landen naar Turkije om te praten over een einde van de oorlog.
Oekraïne heeft van nog meer landen, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Polen gevraagd om veiligheidsgaranties. In ruil daarvoor zou Oekraïne dan neutraal en dus geen lid van de NAVO worden. Een mogelijk lidmaatschap van de NAVO was voor Rusland een reden om Oekraïne binnen te vallen. Veel westerse landen willen nog niet reageren op het voorstel. Turkije wil volgens Erdogan onderhandelingen tussen Volodimir Zelenski en Vladimir Poetin organiseren. Oekraïne en Rusland hebben eerder al aangegeven dat de gesprekken nog niet zo ver zijn gevorderd.
Franse inlichtingenchef weg wegens niet voorzien Russische inval
13:15 | De baas van de Franse militaire inlichtingendienst (DRM), generaal Eric Vidaud, is opgestapt omdat hij de Russische inval in Oekraïne niet had zien aankomen. Hij was zeven maanden geleden aangesteld als inlichtingenbaas.
De DRM meldde niet dat de Russen Oekraïne zouden binnenvallen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten. De Fransen meldden wel dat de Russen de kracht hadden om in te vallen, maar ze hadden te weinig informatie over de intenties van Rusland, volgens een bron binnen het ministerie van Defensie. De inlichtingendienst zelf vond dat het werk goed was gedaan, omdat ze hadden gemeld dat de Russen binnen zouden kunnen vallen en dat uiteindelijk ook is gebeurd.
Generaal Thierry Burkhard gaf eerder al toe dat de Franse inlichtingen het niet goed hadden voorzien. 'De Amerikanen zeiden de hele tijd al dat de Russen wilden gaan binnenvallen, maar de Franse inlichtingen voorzagen nog geen aanval. Die dachten dat de invasie te veel geld zou kosten en dat Rusland nog andere opties had.'
Oekraïners: speech Zelenski geeft Nederland verantwoordelijkheid
13:10 | Het feit dat Nederlandse beleidsmakers nu goed geïnformeerd zijn over de oorlog in Oekraïne geeft hen 'extra verantwoordelijkheid' in de keuzes die worden gemaakt over hulp aan het land, zegt de stichting Oekraïners in Nederland. De organisatie reageert op de toespraak die de Oekraïense president Volodimir Zelenski donderdag hield voor de Tweede Kamer.
In de speech vertelde Zelenski tot welk leed de oorlog in zijn land al heeft geleid. Ook riep hij Nederland op om meer te helpen. Zo vroeg hij open te staan voor een boycot van zowel gas als olie uit Rusland. Ook benadrukte hij dat een mogelijk Oekraïens lidmaatschap van de Europese Unie onder mee afhankelijk is van Nederland. Premier Mark Rutte liet na de toespraak direct weten dat zulke stappen niet 'overnight' genomen kunnen worden.
Separatisten claimen controle over bijna heel Loehansk
13:00 | De pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne claimen de controle te hebben over bijna heel de regio Loehansk en meer dan de helft van de regio Donetsk. Voor het uitbreken van de oorlog hadden ze ongeveer een derde van beide regio's in handen.
De separatisten zeggen dat het gaat om 90 procent van Loehansk en ongeveer 55 tot 60 procent van Donetsk. De informatie is niet onafhankelijk geverifieerd. Rusland heeft afgelopen week gezegd dat zijn troepen in Oekraïne zullen focussen op de "bevrijding" van dit gebied, ook wel bekend als de Donbas.
In de Donbas vechten pro-Russische separatisten sinds 2014 tegen het regeringsleger. Enkele dagen voordat Rusland Oekraïne binnenviel, besloot president Vladimir Poetin de zelfverklaarde volksrepublieken Loehansk en Donetsk als onafhankelijke staten te erkennen.
Oekraïne: VN-waakhond gaat bezette kerncentrales online monitoren
12:40 | Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) gaat de twee bezette kerncentrales in Oekraïne online monitoren, meldt het Oekraïense staatsenergiebedrijf Energoatom. Het Russische leger heeft de controle over de centrales van Zaporizja en Tsjernobyl.
Het hoofd van Energoatom vindt dat de VN-waakhond zijn invloed moet gebruiken om ervoor te zorgen dat Russische functionarissen zich niet bemoeien met de twee centrales. Hij zei verder niet alle resultaten te kunnen delen van zijn ontmoeting woensdag met IAEA-chef Rafael Grossi.
Het IAEA zei woensdag dat het nog steeds geen gegevens ontving van zijn monitoringssystemen in Tsjernobyl, maar wel informatie binnenkreeg van de andere kerncentrales in Oekraïne.
De kerncentrale van Tsjernobyl, waar in 1986 een kernramp plaatsvond, werd op de eerste dag van de oorlog ingenomen door Russische troepen. Op deze locatie wordt al jaren geen stroom meer opgewekt, maar wordt nog wel radioactief afval bewaard. De kerncentrale van Zaporizja, de grootste van Europa, werd begin maart veroverd. Bij de gevechten vloog een trainingscomplex in brand.
Hoekstra: wapenleveranties helpen Oekraïne bij onderhandelingen
12:35 | Dat Rusland en Oekraïne om de tafel zitten voor onderhandelingen betekent niet dat Nederland moet stoppen met wapens leveren. 'Het is precies andersom. Hoe sterker op het slagveld, hoe sterker aan de onderhandelingstafel', zei minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. Daarom zal Nederland doorgaan met het leveren van wapentuig. Op details ging hij niet in, omdat minister van Defensie Kajsa Ollongren daar later nog op terugkomt.
Nederland moet volgens Hoekstra 'het maximale doen om de positie van Oekraïne aan de onderhandelingstafel zo sterk mogelijk te maken'. Dat wil hij bereiken door de Oekraïense krijgsmacht te ondersteunen, maar ook de Europese sancties dragen hier volgens hem aan bij.
Als er een vredesakkoord bereikt wordt, betekent dat niet dat alles 'vergeven en vergeten' is, voegde Hoekstra daaraan toe. 'Want dan zijn er duizenden slachtoffers gevallen. Dan is er voor miljarden aan schade aangericht. Dan is het internationale recht met voeten getreden. Dan is alles waar wij voor staan als het gaat om de rechtsstaat terzijde geschoven door Poetin en zijn entourage.' Hij wilde nu nog niet zeggen hoe de toekomstige relatie met Rusland eruit zal zien, maar voorspelt wel dat die anders zal zijn dan ze was.
Georgië: referendum regio over aansluiting Rusland onacceptabel
12:00 | De Georgische minister van Buitenlandse Zaken noemt een mogelijk referendum in de afvallige regio Zuid-Ossetië over aansluiting bij Rusland onacceptabel. De separatisten zeiden woensdag dat ze stappen willen zetten om zich bij Rusland te voegen.
Zuid-Ossetië noemt zich sinds 2008 een zelfstandige staat. De regio heeft al lang een conflict met de Georgische regering, waarbij Rusland nauw betrokken is. Rusland heeft altijd de kant van Zuid-Ossetië gekozen en was in 2008 het eerste land dat de regio officieel erkende als onafhankelijke staat. In 2015 sloten het land en de regio een verdrag, waarin onder meer de onderlinge samenwerking en veiligheid werd geregeld.
In 2008 trok Rusland Georgië binnen, heroverde Zuid-Ossetië in een dag en verwoestte belangrijke infrastructuur in de dagen erna. Dat was min of het meer hetzelfde plan als Rusland had voor de inval van Oekraïne.
De Oekraïense afvallige regio Loehansk overweegt ook om zich aan te sluiten bij Rusland. Daar willen de leiders misschien een referendum houden.
Oekraïense president geeft een wensenlijstje af in de Tweede Kamer
10:50 | Zelenski vraagt Nederland om te helpen bij het vervolgen van de daders van de oorlog in Oekraïne. Hij herinnert de Tweede Kamer aan de ramp met de MH17 en zegt dat de daders van die ramp en van wat er nu in Oekraïne gaande is, in Den Haag voor een tribunaal moeten komen. Hij vraagt Nederland dan ook om druk uit te oefenen op internationale instellingen om hier werk van te maken.
In de speech vraagt Zelenski verder om sterke sancties tegen Rusland. 'Stop met alle handel met Rusland' en wees bereidt om te stoppen met Russische energie'.
Ook vraagt Oekraïne opnieuw om meer militaire steun. Specifiek noemt Zelenski Stingers en anti-luchtafweersystemen.
Er wordt internationaal al gesproken over een wederopbouwfonds voor Oekraïne. Zelenski verwacht Nederlandse hulp hierbij. 'Voeg je bij het project om Oekraïne te herbouwen', aldus Zelenski.
Verder wijst hij erop dat Oekraïne een grote speler is in de internationale voedselvoorziening en hoopt hij dat het land die positie in de toekomst weer kan oppakken omdat dit in het belang is voor alle landen in de wereld.
Tot slot refereert Zelenski aan het EU-lidmaatschap van Oekraïne. Het was premier Rutte die het voortouw nam om een versnelde procedure hiervoor tegen te houden. 'Het Oekraïense lidmaatschap is ook van jullie afhankelijk. Dat weet jij ook Mark', zo sloot Zelenski af.
Zelenski spreekt over bombardement Rotterdam in Speech
10:36 | Oekraïense president Zelenski refereert aan het bombardement op Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog en vergelijkt het met wat er nu in Oekraïne gaande is. De schaduw van Rotterdam hangt over veel Europese steden aldus Zelenski.
Toespraak Zelenski live bij BNR
09:30 | President Volodimir Zelenski van OekraÏne spreekt vanmorgen de leden van de Tweede Kamer toe. Dit gebeurt via een rechtstreekse videoverbinding. Het is voor het eerst dat een buitenlandse regeringsleider een rede houdt tijdens een vergadering van de Kamer in de plenaire zaal. De speech is live te volgen op BNR.
Poetin wordt 'verkeer geïnformeerd'

07:00 | De Russische president Vladimir Poetin wordt door zijn topadviseurs verkeerd geïnformeerd over de prestaties van het Russische leger in Oekraïne. Hij krijgt ook niet te horen hoe de westerse sancties de Russische economie verlammen omdat zijn adviseurs "te bang zijn hem de waarheid te vertellen", aldus een Amerikaanse functionaris tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.
Poetin zou inmiddels doorhebben dat hij werd voorgelogen, wat heeft geleid tot een breuk tussen Poetin en zijn hoogste defensiefunctionarissen. De functionaris zegt de inschatting te baseren op bevindingen van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Die verkeerde informatie zou gaan over de inzet van dienstplichtigen.
Onderhandelingen morgen verder
06:35 | De vredesbesprekingen tussen Oekraïne en Rusland gaan morgen verder en dan online. Dat meldt persbureau Reuters. Dinsdag overlegden de delegaties van de twee landen al in Istanbul. Rusland beloofde toen de militaire activiteiten rond onder meer Kiev te verminderen. Volgens Oekraïne is daar nog niets van te merken.
Verschillende bronnen melden dat Russische militairen rond Kiev zich hergroeperen voor een aanval op de Donbas-regio in het oosten van het land. Ook daar is grote scepsis over, zegt BNR's Oost-Europa-verslaggever Floris Akkerman in Kiev.
Oekraïense neutraliteit alleen na referendum dat 'jaar kan duren'
06:16 | Eventuele toekomstige neutraliteit van Oekraïne kan alleen worden toegezegd na een referendum. Dat zou zeker drie miljoen handtekeningen van de bevolking vereisen en kan een jaar duren, zegt de Oekraïense onderhandelaar David Arachamia volgens onder meer de BBC en The Guardian in een tv-interview.
De neutraliteit van het land, die ter sprake kwam tijdens onderhandelingen met Rusland in Istanbul, is volgens Arachamia 'een vraag voor het volk, niet voor politici'. Een referendum is volgens hem 'een langdurige procedure die alleen in vredestijd plaats kan vinden'.
Rusland eist van Oekraïne dat het zich bijvoorbeeld nooit aan zal sluiten bij de NAVO. Oekraïense onderhandelaars zeiden dinsdag dat dit tot de mogelijkheden behoort, maar alleen als grote landen, ook van de NAVO, via de VN-Veiligheidsraad veiligheidsgaranties bieden.
Zelenski: onderhandelingen nog zonder concreet resultaat
05:00 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski stelt dat de onderhandelingen met Rusland vooralsnog 'niets concreets' hebben opgeleverd. In zijn dagelijkse videoboodschap zegt Zelenski dat hij 'de mooie woorden' niet gelooft en daarom ook twijfelt aan de Russische bewering dat troepen zich terugtrekken.
Het Kremlin beloofde eerder deze week de militaire operaties tegen Kiev en de noordelijke stad Tsjernihiv drastisch terug te schroeven. Woensdag meldde het ministerie van Defensie in Moskou juist dat de troepen zich hergroeperen om zich te gaan richten op de 'bevrijding' van de separatistische Donbas-regio in het oosten van het land.
Dat Rusland zich zou terugtrekken, is volgens Zelenski een direct gevolg van de succesvolle Oekraïense verdediging. De president bevestigt de voorbereidingen van een nieuwe aanval op de Donbas in zijn videoboodschap. 'Maar wij geven niets weg. We zullen vechten voor elke meter van ons grondgebied', aldus de president.
Rusland kondigt staakt-het-vuren aan bij Marioepol
04:00 | Rusland heeft voor een staakt-het-vuren aangekondigd bij de belegerde Oekraïense stad Marioepol, om de evacuatie van burgers mogelijk te maken. Het bestand moet om 10.00 uur (plaatselijke tijd) ingaan en is volgens de Russische strijdkrachten 'uitsluitend voor humanitaire doeleinden' bedoeld, meldt het Russische persbureau Interfax.
Volgens de Russen kunnen inwoners de havenstad aan de Zee van Azov verlaten om via Berdjansk naar Zaporizja te gaan.
De Oekraïense zijde krijgt tot donderdagochtend 06.00 uur om ook een staakt-het-vuren af te kondigen en Rusland, de Verenigde Naties en het Internationale Rode Kruis schriftelijk te informeren. Oekraïne en Rusland hebben elkaar er herhaaldelijk van beschuldigd vluchtroutes voor inwoners van de stad onmogelijk te maken.