Internationaal31 mrt '22 11:50Aangepast op 31 mrt '22 12:40

Zelenski roept in Tweede Kamer op tot handelsembargo Rusland

Auteur: BNR Webredactie

In een speech tot de Tweede Kamer heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski opgeroepen om alle handel met Rusland te stoppen. Specifiek vraagt hij ook om een embargo tegen Russische olie en gas, 'zodat je geen miljarden betaalt aan de oorlog'.

(ANP / Robin Utrecht)

Volg de laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne via ons liveblog

Historisch moment

Aan het begin van zijn speech bedankte Zelenski het Nederlandse parlement voor de eer om als eerste zittende staatshoofd ooit een speech voor de Kamer te mogen geven. Al vrij vroeg greep de president het moment aan om een vergelijking te maken tussen wat er nu in Oekraïne gebeurt en het bombardement van Rotterdam in mei 1940. 'De schaduw van Rotterdam hangt over veel Europese steden'.

Sancties

De president riep ook Nederland op tot hardere sancties tegen Rusland. 'Wees bereid om de energie uit Rusland te stoppen', aldus Zelenski. Ondanks de sancties gaat de import van olie en gas nog gewoon door en daar verdient Rusland letterlijk honderden miljoenen per dag aan.

Binnen de EU wordt al langer over een embargo gesproken, maar veel lidstaten zijn nog te afhankelijk van Rusland op dit gebied en zijn niet bereid om de eventuele grote economische problemen van een embargo te accepteren. Hoewel Nederland relatief weinig Russische olie en gas importeert, verdient het land via onder meer de haven in Rotterdam veel geld aan het transport en opslag van Russische energie.

Lees ook | 'Amerika overweegt miljoen vaten olie per dag vrij te geven'

MH17

Net zoals tijdens zijn speech in het Australische parlement refereerde Zelenski aan de ramp met de MH17. Deze ramp 'valt niet te vergeven', aldus de president. Het vliegtuig werd in 2014 neergeschoten boven het oosten van Oekraïne waar pro-Russische separatisten tegen het Oekraïense leger vochten en daarbij kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Ook hier maakte Zelenski een verwijzing naar Nederland. Specifiek wees hij op de positie van Den Haag als stad van het Internationale Recht. Hij vroeg Nederland om druk uit te oefenen op internationale instellingen en zo te helpen bij het vervolgen van de mensen die nu misdaden begaan in Oekraïne.

Lees ook | 'Rusland zegt A en doet steeds B'

Wensenlijstje

Zelenski stipte verschillende onderwerpen even kort aan. Zo vroeg hij vandaag opnieuw om meer wapensteun zoals Stingers en anti-luchtafweersystemen. Verder vroeg hij Nederland om zich aan te sluiten bij de internationale plannen voor de wederopbouw van zijn land en deed hij specifiek een oproep aan de Oekraïense vluchtelingen in Nederland. 'Voeg je bij het project om Oekraïne te herbouwen. Kies een stad die je wilt herbouwen, zodat we echt jullie steun voelen.'

Volgens Zelenski proberen de Russen de landbouw in Oekraïne te vernietigen. 'Ons land kan één van de sterkste landbouwnaties zijn in de wereld. Ik droom van de dag dat de vluchtelingen na het einde van de Russische agressie jullie bedanken, om naar het herbouwde Oekraïne terug te keren.'

Tot slot refereerde Zelenski aan het EU-lidmaatschap van Oekraïne. Het was premier Rutte die het voortouw nam om een versnelde procedure hiervoor tegen te houden. 'Het Oekraïense lidmaatschap is ook van jullie afhankelijk. Dat weet jij ook Mark Rutte', zo sloot Zelenski af.

Opvallend is dat thema's zoals het Oekraïne-referendum uit 2016 waarbij een meerderheid in Nederland tegen het EU-associatieakkoord met Oekraïne stemde niet werd genoemd. Ook bleef een verwijzing naar de moeizame gang van zaken rondom het bevriezen van Russische tegoeden in Nederland achterwege. Na afloop van de speech kreeg Zelenski een staande ovatie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen