Internationaal1 apr '22 08:10

EU en China overleggen over Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

Vandaag houdt de EU een virtuele top met China om de relatie met het land te verbeteren. Uiteraard zal de top vooral draaien om de oorlog in Oekraïne. China probeert zich neutraal op te stellen in het conflict, maar heeft doorgaans nauwe banden met Rusland. 'De verwachtingen zijn niet hooggespannen', zegt Frans-Paul van der Putten van het Clingendael China Centre.

China's Buitenlandminister Yi spreekt zijn Europese ambtsgenoot Josep Borrell
China's Buitenlandminister Yi spreekt zijn Europese ambtsgenoot Josep Borrell (ANP / Eyevine)

'De relatie tussen de EU en China is de afgelopen jaren verslechterd. Vorig jaar waren er sancties over en weer, dat heeft de relaties verslechterd. De top is wel belangrijk, voor beide zijden staat veel op het spel', zegt Van der Putten die benadrukt dat de verwachtingen niet hooggespannen zijn. Het is er beide partijen vooral aangelegen de relaties niet verder te laten verslechteren.

Waarschuwing

De verwachting is wel dat de EU China heel duidelijk zal waarschuwen Rusland niet te steunen - in economisch noch in militair opzicht. Ook mag China niet de EU-sancties proberen te omzeilen. Volgens Van der Putten is China daar gevoelig voor en zal het land zijn huidige positie trachten te behouden: én goede relaties met Rusland, én niet botsen met de EU.

En dat vergt de nodige stuurmanskunst in Beijing dat weliswaar ziet dat de druk vanuit het Westen steeds groter wordt en dat voorzichtiger is geworden, maar dat tegelijkertijd de Russische Buitenlandminister Lavrov ontvangt en vervolgens verklaart hoe belangrijk de relatie met Rusland is.

Sancties? Slecht plan

Wat wil China van de EU? 'China zal benadrukken dat het sancties geen juiste manier vindt en dat het minder druk op Rusland wil.' De economische betrekkingen tussen China en de EU staan hier op het spel - bij een verdere escalatie van het conflict kunnen de VS en de EU sancties tegen China instellen. Waar China zich druk om maakt? Zoals gewoonlijk is dat Taiwan. China vindt dat het Westen te veel aanschurkt tegen wat zij als een afvallige en nog in te lijven provincie beschouwt. En China waarschuwt de EU dat contact niet te veel te intensiveren.

Volg in dit liveblog de oorlog in Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen