Internationaal31 mrt '22 16:10

'Nederland moet zich geopolitiek heruitvinden'

Auteur: BNR Webredactie

Vandaag sprak de Oekraïense president Zelenski het Nederlandse en Belgische parlement toe. Opmerkelijk is dat de Belgische premier De Croo Oekraïne direct wapens toezegde. Ook opmerkelijk is dat hij Nederland dankte voor het sturen van wapens. 'We moeten meer wapens leveren', VVD-Europarlementariër Bart Groothuis in BNR De Wereld. 'Nederland moet zich heruitvinden op geopolitiek gebied.'

Volgens Groothuis gaat het om de korteafstandsraketten en de Spikes, de Israëlische anti-tank langeafstandsraketten die op anderhalve kilometer een tank kunnen uitschakelen. Volgens Groothuis is het probleem dat Israël daar geen exportvergunning voor af wil geven. Dat heeft volgens de parlementariër alles te maken met de deal die Israël en Rusland in Syrië hebben gesloten, namelijk dat Israël de Russen van informatie voorziet, terwijl de Russen de invloed van Hezbollah en Iran daar minimaliseren.

Groothuis zegt te hopen dat de VS spoedig met Israël rond de tafel gaat zitten, het laatste land onderschat volgens hem de manoeuvreerruimte die het heeft in dezen. Hij verwijst daarbij naar Turkije dat goede relaties met Rusland onderhoudt en toch drones levert aan de tegenstander.

Luister hier naar de podcast BNR Perestrojkast

Wensenlijstje

Zelenski heeft voor vrijwel elk land dat hij toespreekt een wensenlijstje. Is wat hij wil realistisch? En wat levert Nederland precies? Daarover kan Groothuis niets zeggen, parlementariërs zijn aan geheimhouding daaromtrent gebonden. Hij weet wel dat veel landen al leveren en dat de coalitie 'interessante wapens' levert aan Oekraïne', iets wat niet in strijd is met het VN-handvest dat landen toestaat wapens te leveren aan andere landen die het slachtoffer zijn van agressie en die in de zelfverdedigingsmodus zitten.

Heruitvinden

Leveren al die toespraken Zelenski nog iets op? Desgevraagd zegt Groothuis dat het de druk op de nationale parlementen opvoert: hoe zit het met de sancties? In Nederland is meteen de discussie opgelaaid over het kadaster dat nog steeds geen inventaris heeft gemaakt van Russisch vastgoed. Daarover zegt Groothuis dat Nederland nog niet als een staat opereert, 'het duurt even hoe we ons moeten organiseren. Nederland moet zich heruitvinden op geopolitiek gebied. We zijn veel te lang een BV geweest.'

Volg in dit liveblog de ontwikkelingen in Oekraïne

Gerelateerde artikelen