Internationaal1 apr '22 09:08

Duitsland trekt noodscenario's vast uit de kast

Auteur: BNR Webredactie

In reactie op de dreigende sluiting van de gastoevoer door Rusland is in Duitsland de eerste fase van een noodplan voor gas ingegaan. Vooral de Duitse industrie vreest voor grote gevolgen aankomende winter. 'In de industrie en binnen de regering zijn de alarmbellen afgegaan. Je ziet dat de stap van het kabinet om alarmfases in te voeren bedoeld is om de geesten rijp te maken', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille.

Volgens Marseille is iedereen in Duitsland het eens met Scholz' standpunt over de Russische eis om gas voortaan in harde roebels af te rekenen: niet toegeven aan chantage vanuit Rusland. De minister van Economie en Klimaat benadrukt dat contractueel is vastgelegd dat Rusland in euro's wordt afgerekend. Er is daar nauw overleg over tussen Duitsland en Frankrijk.

Dat Duitsland minder afhankelijk moet worden van Russische energie, daar is iedereen het in Duitsland over eens, het tempo waarin dat die onafhankelijkheid gestalte moet krijgen is een tweede. Volgens Marseille wordt er vanuit de industrie flink wat druk op regering uitgeoefend om dat tempo te vertragen omdat anders delen van de industrie zullen instorten. De voorzitter van de Duitse chemische bedrijven drukt het kabinet op het hart de dialoog met Poetin open te houden.

Tijd nodig

'De industrie wil de tijd hebben om zich voor te bereiden op een tijdperk zonder Russisch gas. Dat het energiebeleid en de priizen bij bedrijven moeten worden aangepast, dat nu plannen gemaakt moeten worden voor nieuwe werktijdverkortingsregelingen, dat misschien massa-ontslagen moeten worden voorbereid als die energieprijzen zo sky high gaan. De politiek noch het bedrijfsleven is gebaat bij paniek, maar het is echt alarmfase Rood in die overleggen. Er zijn weliswaar gasreserves, maar die zijn niet zo vol als ooit, maar een aantal maanden kan Duitsland wel vooruit.'

Historische kans

De linkse partijen in Duitsland zien de huidige crisis als een historische kans om de Energiewende te voltooien, 'We moeten er doorheen. Deze Duitse regering lijkt van zins om de komende jaren heel strak de broekriem aan te halen om uiteindelijk met alternatieve energiebronnen ook voor de industrie vervanging te zorgen. De Duitsers willen in 2030 echt dat 80 procent van de energie uit hernieuwbare bronnen komt.'

Volg in dit liveblog de oorlog in Oekraïne

Gerelateerde artikelen