Internationaal1 apr '22 12:20

Japan blijft in Russische oliezaken

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Japan trekt zich niet terug uit het grote olieproject Sakhalin-1 in Rusland. Dat heeft de Japanse premier Fumio Kishida vrijdag bevestigd. 'Het beleid van ons land is om zich niet terug te trekken', zei Kishida tegen de Diet, het Japanse parlement. En daarmee bevestigt de premier wat iedereen wel zo'n beetje verwachtte. Al sinds de Russische invasie van Oekraïne benadrukten regeringsfunctionarissen het cruciale belang van de Sakhalin-projecten voor 's lands energiezekerheid.

Sakhalin-1, dat ten oosten en noorden van het Russische eiland Sachalin in de Zee van Ochotsk ligt, is deels in Japanse handen. Het gaat om een consortium van Japanse organisaties, waaronder het handelsbedrijf Marubeni en de Japanse overheid. Het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil, dat ook een belang heeft in het project, kondigde begin maart aan zich wel terug te trekken uit het project.

Japan volgt over het algemeen de lijn van de Verenigde Staten en Europa met betrekking tot de sancties tegen Rusland vanwege de invasie van Oekraïne. Die sancties scheppen volgens het land namelijk mogelijk een precedent voor sancties tegen China als dat land overgaat tot het inlijven van Taiwan of de betwiste eilanden in de Oost-Chinese Zee.

Lees ook | Energiesector wil weg uit Rusland, maar wie wil de belangen kopen?

Maar Japan trekt de grens bij het doorsnijden van de energiebanden met Rusland. Premier Kishida zei donderdag al dat Japan in het Sakhalin-2-project voor de export van Russisch vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zou blijven. De Japanse minister van Handel Koichi Hagiuda verklaarde vrijdag dat het land ook deel zou blijven uitmaken van het Arctic LNG 2-project in Siberië, dat momenteel in aanbouw is en waarin het Russische gasconcern Novatek een meerderheidsbelang heeft.

Japan probeert tegelijkertijd wel de afhankelijkheid van Rusland te verminderen, aangezien de leveringen van Russische goederen als olie, gas en metalen door de oorlog in Oekraïne worden bedreigd. Ook gaat Japan vanaf 5 april de export van luxegoederen naar Rusland verbieden.

Volg in dit liveblog de oorlog in Oekraïne

Gerelateerde artikelen