Internationaal4 apr '22 18:28Aangepast op 4 apr '22 20:56

Liveblog | Duitsland zet 40 Russische diplomaten uit

Auteur: BNR Webredactie

Dit is het liveblog van 4 april over de oorlog in Oekraïne. VS willen Rusland uit de Mensenrechtenraad van VN. Russische gasleveringen aan Europa blijven op piekniveau. Poetin feliciteert Orban met verkiezingszege.

Duitsland zet 40 Russische diplomaten uit

18:20 | De Duitse regering verklaart veertig Russische diplomaten tot "ongewenste personen", heeft minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock bekendgemaakt. Dat komt neer op uitzetting uit het land. Vorige week besloten Nederland, België en andere Europese landen al om diplomaten uit Rusland de deur te wijzen.

Nederduitse samenwerking op gebied van groen wordt intensiever

18:20 | Nederland en Duitsland gaan nog veel intensiever samenwerken dan voorheen om de afhankelijkheid van het Russische gas te verminderen. Dat zei minister Rob Jetten van Economische Zaken vandaag in Berlijn tegen BNR-verslaggever Derk Marseille. Hij was daar om te praten met zijn Duitse collega Robert Habeck.

Duitse tak Gazprom onder curatele autoriteiten

18:10 | Duitse autoriteiten nemen tijdelijk de controle over van Gazprom-activiteiten in het land. Om de gasvoorziening veilig te stellen wordt Gazprom Germania tot eind september onder curatele geplaatst van de Duitse energietoezichthouder, heeft minister van Economische Zaken Robert Habeck laten weten. Onder dat Gazprom-onderdeel valt ook Wingas, waarmee energiebedrijf Eneco in Nederland een langlopend gascontract heeft.

Biden: 'wrede' Poetin moet worden berecht

17:30 | Na de slachting onder burgers in de Oekraïense stad Boetsja vindt de Amerikaanse president Joe Biden dat zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin moet worden berecht voor oorlogsmisdaden. Biden wil dat er een proces komt om Poetin ter verantwoording te roepen. De Amerikaanse president had de Russische leider eerder al een 'oorlogsmisdadiger' genoemd. Nu sprak hij over een 'wreed persoon'.

In veel landen is verontwaardigd gereageerd op de beelden uit Boetsja, een voorstad van de Oekraïense hoofdstad Kiev, die zijn gemaakt na de terugtrekking van de Russische troepen. Volgens Oekraïne zijn honderden mensen door de Russen vermoord.

Biden kondigde ook extra sancties aan tegen Rusland. Verder komen er nieuwe Amerikaanse wapenleveranties aan Oekraïne.

Burgemeester Marioepol: 90 procent van stad in puin

16:50 | De Oekraïense havenstad Marioepol, in het zuidoosten van het land, is inmiddels door de aanhoudende Russische beschietingen vrijwel volledig in puin gelegd. Dat heeft burgemeester Vadim Boitsjenko gezegd. 'Het trieste nieuws is dat 90 procent van de infrastructuur in de stad is verwoest en 40 procent is onherstelbaar', aldus Boitsjenko tijdens een persconferentie. Hij schat dat er nog 130.000 inwoners opgesloten zitten in de zwaar gehavende gebouwen en schuilkelders. Pogingen een deel te evacueren zijn maandag opnieuw mislukt. Voor het uitbreken van de oorlog woonden er ongeveer een half miljoen mensen in Marioepol.

'De bombardementen gaan onophoudelijk door. Het Russisch leger verwoest Marioepol op beestachtige wijze', aldus de burgemeester. Daarvoor wordt opvallend vaak gebruik gemaakt van 'meervoudige raketwerpers'. Volgens Boitsjenko komt het merendeel van de aanvallen 'vanuit zee, waar Russische schepen liggen'.

EU ondersteunt Oekraïne bij onderzoek naar oorlogsmisdaden

16:35 | De Europese Unie gaat Oekraïne helpen met het opsporen en onderzoeken van mogelijke oorlogsmisdaden in het land. De hulp is zowel technisch als financieel van aard. De EU stelt onder anderen deskundigen beschikbaar en zal het onderzoek in samenspraak met de openbaar aanklager in Oekraïne coördineren. Ook de Europese samenwerkende politiediensten (Europol), de gerechtelijke autoriteiten (Eurojust) en het Internationale Strafhof worden betrokken bij het onderzoeksteam. De inspanningen zullen het volgens Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, 'mogelijk maken om bewijs te verzamelen, te analyseren en te verwerken op de meest complete en effectieve manier'.

Ook in de EU is met afschuw gereageerd op de massagraven en dode burgers in het stadje Boetsja, die werden ontdekt nadat Russische troepen er waren vertrokken. President Volodimir Zelenski heeft Moskou van genocide en oorlogsmisdaden beschuldigd.

Von der Leyen heeft Zelenski gesproken en hem gecondoleerd. 'De daders van deze gruwelijke misdaden mogen niet ongestraft blijven', zegt ze.

Stef Blok gaat sancties tegen Rusland coördineren

15:55 | Oud-minister Stef Blok wordt de sanctiecoördinator van het kabinet die moet zorgen dat de strafmaatregelen tegen Rusland worden uitgevoerd, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vorige week bleek dat de Tweede Kamer bijzonder ontevreden was over de wijze waarop het kabinet de sancties tegen Rusland uitvoert. Ook minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) moest toen toegeven dat het niet allemaal goed liep. Blok was eerder minister van Buitenlandse Zaken. Vorige week vrijdag is hij door de ministerraad voorgedragen als lid van de Europese Rekenkamer.

President Zelenski bezoekt Boetsja na bloedbad

15:40 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft een bezoek gebracht aan Boetsja, de stad ten noordwesten van Kiev waar Russische troepen volgens Oekraïne honderden burgers hebben gedood. Zondag na de ontdekking van massagraven en schijnbaar geëxecuteerde burgers beschuldigde Zelenski Moskou al van genocide en oorlogsmisdaden. Hij herhaalde dat in het stadje.

'Iedere dag als onze strijders gebieden binnengaan en heroveren, zie je wat er is gebeurd', zei Zelenski, die in Boetsja een kogelwerend vest droeg en zich liet vergezellen door militairen. Volgens de president wordt het nog moeilijker om met de Russen te onderhandelen over vrede 'nu we zien wat ze hebben gedaan in Oekraïne'.

Inmiddels zijn volgens de autoriteiten meer dan 330 lichamen van burgers geborgen in Boetsja. Zij zouden zijn gedood door terugtrekkende Russische militairen, sommigen met vastgebonden handen. Het Kremlin ontkent in alle toonaarden dat het er iets mee te maken heeft en stelt dat Oekraïne de beelden heeft gemaakt als deel van een westers complot om Rusland zwart te maken.

Meerdere westerse leiders hebben het woord genocide ook in de mond genomen, hoewel nog moet worden vastgesteld dat in Boetsja juridisch sprake was van volkerenmoord. 'Dit zijn oorlogsmisdaden die door de wereld als genocide zullen worden erkend', aldus Zelenski.

Orkestreerde Poetin 'Boetsja'?

15:25 | Nu het Russische leger zich verder naar het oosten verplaatst, wordt duidelijk dat gruwelijke taferelen zich hebben afgespeeld in Boetsja. 'Het is verschrikkelijk en moeilijk om naar te kijken', zegt strategisch analist Patrick Bolder in gesprek met BNR.

Rusland komt met visumrestricties voor burgers van 'onvriendelijke' landen

15:18 | De Russische president Vladimir Poetin heeft op maandag een decreet ondertekend waarmee mensen die afkomstig zijn uit door Moskou als onvriendelijk bestempelde landen minder gemakkelijk een visum kunnen krijgen. EU-burgers worden hier dus hard door geraakt, evenals burgers van Noorwegen, Zwitserland, Denemarken en IJsland.

In datzelfde decreet worden de voorwaarden om Rusland binnen te komen verscherpt, zodat 'buitenlandse burgers en staatlozen die 'onvriendelijke acties' tegen Rusland, haar burgers of andere Russische entiteiten ondernemen', het land niet inkomen.

Rusland gaat weer vliegen naar 'vriendelijke' landen

14:30 | Rusland is van plan om het vliegverbod van en naar 52 landen op te heffen, zo meldt de Russische premier Mikhail Mishustin aan persbureau TASS. Het is de zoveelste versoepelingsmaatregel vanuit Moskou na de coronacrisis.

Onder de 52 landen bevinden zich onder andere Argentinië en Zuid-Afrika. 'Vriendelijke landen', aldus Mishustin, doelend op naties die zich niet achter de laatste golf aan Westerse sancties gericht tegen Rusland scharen.

VS willen Rusland uit de Mensenrechtenraad van VN

13:43 | Na het bloedbad in de Oekraïense stad Boetsja willen de Verenigde Staten Rusland uit de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties hebben. Washington gaat de Algemene Vergadering van de VN vragen Rusland te schorsen, aldus de Amerikaanse ambassadeur bij de VN.

Oekraïne beschuldigt Russische troepen ervan honderden burgers in Boetsja bij de Oekraïense hoofdstad Kiev te hebben gedood. Rusland ontkent betrokken te zijn geweest bij het bloedbad.

Rusland zit in zijn tweede jaar van een termijn van drie jaar in de Mensenrechtenraad die in het Zwitserse Genève is gevestigd. Om een land te schorsen voor aanhoudende grove schendingen van de mensenrechten is een tweederde meerderheid nodig van de 193 lidstaten van de Algemene Vergadering in New York.

Russische gasleveringen aan Europa blijven op piekniveau

13:15 | Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom blijft ook maandag doorgaan met grootschalige gasleveringen aan West-Europa, ondanks de onduidelijkheid over de Russische eis dat betalingen in roebels moeten worden voldaan. Het bedrijf zegt van plan te zijn om zo'n 108,3 miljoen kubieke meter door de pijpleiding in Oekraïne naar Europa te transporteren.

De leveringen blijven daarmee dicht in de buurt van de maximale contractuele limieten van 109 miljoen kubieke meter. Zondag transporteerde Gazprom al 108,4 miljoen kubieke meter gas. De hoge leveringen worden deels veroorzaakt door de hogere vraag naar gas vanwege het koude weer in Europa.

Ondanks de roep in Europa om Rusland nieuwe sancties op te leggen vanwege de gruweldaden van Russische strijdkrachten in de Oekraïense plaats Boetsja, lijkt gas vrijgesteld te blijven van die sancties. Rusland is de belangrijkste leverancier van aardgas voor Europa en veel landen vrezen dat hun energievoorziening in gevaar komt wanneer ze stoppen met het afnemen van Russisch gas.

Door de oorlog in Oekraïne probeert de Europese Unie wel sneller van zijn afhankelijkheid van Russisch gas af te komen. Litouwen heeft afgelopen weekeinde als eerste EU-land de toelevering van gas uit Rusland volledig stopgezet en moedigt de overige Europese landen aan om hetzelfde te doen.

Rond de gasleveringen ontstond vorige week ook veel onduidelijkheid door de eis van de Russische president Vladimir Poetin dat Russisch gas vanaf april met roebels betaald moest worden. Europa weigerde dat echter. Uit een decreet viel later op te maken dat er een constructie wordt opgetuigd die het voor buitenlandse partijen mogelijk moet maken om via een omweg gewoon in euro's te blijven afrekenen.

De Europese gasprijs lijkt zich ondertussen te stabiliseren rond de 110 euro per megawattuur. Op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam daalde de gasprijs rond 13.00 uur met bijna 3 procent tot 109 euro per megawattuur. Kort na de Russische invasie in Oekraïne werd voor gas nog een recordprijs van 345 euro per megawattuur betaald.

Moskou boos dat extra VN-zitting over Boetsja niet doorgaat

12:40 | Moskou is boos dat een door de Russen geëiste zitting van de Verenigde Naties over het bloedbad in de Oekraïense stad Boetsja niet doorgaat. Er komt geen speciale bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad omdat tijdelijk voorzitter Groot-Brittannië dat niet nodig vindt.

De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov roept de regering in Londen op haar 'verantwoordelijkheid te nemen.' De bewindsman ontkent elke rol van Rusland bij de dood van honderden burgers in de voorstad van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Hij stelt dat Oekraïne alles in scène heeft gezet om de Russen in een kwaad daglicht te stellen.

Nadat Oekraïne de Russische agressor van volkenmoord had beschuldigd, wilde Moskou overleg van de Veiligheidsraad over wat de Russen een "flagrante provocatie door Oekraïense radicalen" noemen. De beelden van Boetsja zijn inmiddels de hele wereld overgegaan en hebben de roep om strengere sancties tegen Rusland versterkt.

Chinese staatsbedrijven praten over Russische gasleveringen

12:35 | De Chinese staatsbedrijven Sinopec en PetroChina voeren gesprekken om Russisch gas tegen hoge kortingen te kopen. Dit melden verschillende media waaronder Bloomberg. Sommige Chinese importeurs overwegen daarbij om Russische bedrijven te gebruiken om namens hen deel te nemen aan de aanbestedingen voor lng om hun inkoopplannen voor buitenlandse regeringen te verbergen.

Poetin feliciteert Orban met verkiezingszege

11:50 | De Russische president Vladimir Poetin heeft de Hongaarse premier Viktor Orban gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. Hij vertrouwt erop een steviger "partnerschap" met Hongarije te kunnen aangaan 'ondanks de moeilijke internationale situatie', meldt het Kremlin.

Orbans conservatief-nationalistische partij Fidesz won de parlementsverkiezingen ruimschoots en behoudt haar tweederdemeerderheid in het parlement. Hij had het over een overwinning die zo groot is dat je hem 'zeker vanuit Brussel kunt zien'. De Europese Commissie heeft al jaren een conflict met Boedapest vanwege de ondermijning van de vrije pers en de rechtsstaat.

Orban heeft de Russische inval van Oekraïne wel veroordeeld, maar gaat minder ver dan zijn Europese collega's. De Hongaarse regering heeft wel steun gegeven aan de EU-sancties tegen het regime in Moskou, maar wil geen acties ondernemen die het land kunnen schaden.

Oekraïne: Russen weg uit Tsjernihiv

11:25 | Volgens Oekraïne zijn de Russen vertrokken uit de stad Tsjernihiv, de belangrijkste plaats tussen de Oekraïense hoofdstad Kiev en de grens met Rusland en Belarus. In de streek rond de stad zouden nog wel wat Russische troepen zijn, meldt de gouverneur van de noordelijke regio. De snelweg tussen de stad en Kiev gaat weer open, zodat er hulp kan worden geboden.

Dat Tsjernihiv is verlaten door de Russen, lijkt het beeld te bevestigen dat de Russen hun plan opgeven om Kiev te veroveren. Het regime in Moskou zou zijn strategie aanpassen en zich willen concentreren op het oosten van Oekraïne, waar de meeste Russischsprekende Oekraïners wonen. Maar westerse inlichtingendiensten waarschuwen dat het ook om een afleidingsmanoeuvre kan gaan, en dat de Russische manschappen ten noorden van Kiev slechts nieuwe posities innemen.

De burgemeester van Tsjernihiv meldde eerder dat de stad voor 70 procent is verwoest. Hij vergeleek het lot van zijn stad met dat van Boetsja, Charkov en Marioepol. Tsjernihiv telt meerdere middeleeuwse kerken en kloosters. Voor de oorlog woonden er meer dan 285.000 mensen.

Chinese staatsbedrijven in gesprek over aankopen Russisch gas

11:00 | Grote Chinese importeurs van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zijn voorzichtig op zoek naar extra gasleveringen uit Rusland om te profiteren van lagere prijzen. Volgens ingewijden zouden staatsbedrijven als Sinopec en PetroChina gesprekken voeren om Russische gasleveringen die door andere landen worden vermeden, tegen hoge kortingen te kopen.

Sommige Chinese importeurs overwegen daarbij om Russische bedrijven te gebruiken om namens hen deel te nemen aan de aanbestedingen voor lng om hun inkoopplannen voor buitenlandse regeringen te verbergen. Wereldwijd durven veel importeurs geen Russisch gas meer te kopen uit angst voor toekomstige sancties of reputatieschade vanwege de oorlog in Oekraïne.

De Chinezen lijken de enigen te zijn die dat risico wel durven te nemen. De Chinese olieraffinaderijen namen eerder al vergelijkbare stappen door discreet goedkope Russische ruwe olie te kopen die de rest van de wereld niet meer wil afnemen. Volgens handelaren zijn er de afgelopen weken al verschillende gasleveringen gekocht door Chinese importeurs en wordt Russisch gas op de zogeheten spotmarkt verhandeld met meer dan 10 procent korting. Op de spotmarkt worden goederen zoals gas direct verhandeld tegen de huidige marktprijs.

China heeft daarentegen op dit moment geen dringende behoefte aan meer gas. Het milde weer en de lockdowns in veel Chinese steden om de coronabesmettingen in te dammen remmen de vraag naar de brandstof in het land. Het gas uit Rusland kan wel helpen om de opslagtanks goedkoop bij te vullen voordat de prijzen deze zomer weer stijgen.

De Chinese gasimporteurs blijven vanwege de westerse sancties tegen Rusland wel voorzichtig en kiezen ervoor om geen grote hoeveelheden te kopen. Ook maken ze gebruik van andere bedrijven die namens hen kopen om hun aankopen te verbergen. Daardoor lijkt alsof het Chinese bedrijf een levering van Russisch gas accepteert op basis van een langetermijncontract, wat bedrijven en landen over de hele wereld ook zijn blijven doen ondanks de oorlog in Oekraïne.

Voor kleinere Chinese gaskopers zijn er wel hindernissen. Deze kopers hebben moeite om kredietgaranties te krijgen om extra Russisch gas op de spotmarkt te kopen omdat banken die garanties niet willen verlenen. Alleen de grote Chinese importeurs kunnen gebruikmaken van zogenoemde open-kredietschema's, ofwel vooraf goedgekeurde kredietlijnen van banken.

Roep om scherpere sancties tegen Moskou neemt toe na 'Boetsja'

09:38 | De roep om nieuwe sancties tegen Rusland neemt toe vanwege de gruweldaden in vooral de Oekraïense plaats Boetsja, die aan Russische troepen worden toegeschreven. De Franse president Emmanuel Macron zei op de radio dat er 'zeer duidelijke aanwijzingen' zijn dat Russische strijdkrachten oorlogsmisdaden hebben gepleegd. Hij pleit voor maatregelen op het gebied van olie en steenkool.

Eerder hadden Duitsland en EU-president Charles Michel al aangekondigd dat de strafmaatregelen zullen worden aangescherpt. De Poolse premier Mateusz Morawiecki, voorstander van een snoeiharde lijn tegen het Kremlin, stelde echter dat Duitsland het voornaamste obstakel vormt als het gaat om verzwaringen van de sancties.

Volgens Oekraïense media zijn inmiddels meer dan 330 lichamen van burgers geborgen na het bloedbad in Boetsja. De zoektocht naar slachtoffers gaat maandag verder. Sommige lichamen zijn begraven in achtertuinen.

Rusland ontkent dat het achter de slachtpartij zit en beweert dat het beeldmateriaal is 'besteld' door de Verenigde Staten als deel van een complot om Rusland de schuld te geven. Moskou wil dat de VN-Veiligheidsraad bijeenkomt om de 'provocatie door Oekraïense radicalen' te bespreken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken sprak een krachtige veroordeling uit van de 'wreedheden' begaan door Russische militairen in Boetsja en andere delen van Oekraïne. Elk instrument wordt ingezet om de misdaden te documenteren en de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen, aldus de bewindsman.

De beelden uit Boetsja en andere plekken rond de hoofdstad Kiev, waar talloze lichamen van bewoners op straat werden aangetroffen nadat de Russische troepen zich hadden teruggetrokken, zorgden internationaal voor afschuw. Sommige doodgeschoten slachtoffers waren vastgebonden. De Oekraïense justitie gaat met internationale hulp autopsie op de honderden lichamen verrichten om bewijzen te verzamelen.

Zal Rusland bestraft worden voor oorlogsmisdaden?

08:39 | Minister-president Mark Rutte is 'geschokt door berichten van afschuwelijke misdaden uit gebieden waar Rusland zich uit terugtrekt'. Dat laat de premier weten in een tweet. 'Dit moet onderzocht worden en Nederland en onze partners zullen niet rusten tot de daders van oorlogsmisdaden verantwoordelijk zijn gehouden.'

De Oekraïense autoriteiten hebben melding gemaakt van oorlogsmisdaden door Russische militairen in de stad Boetsja. Bij hun terugtrekking zouden de Russen honderden burgers hebben gedood. De burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, spreekt van 'volkerenmoord'.

Zal Rusland bestraft worden voor deze oorlogsmisdaden? 'Er zal bewijs moeten zijn', benadrukt hoogleraar internationaal publiek recht Marcel Brus van de Rijksuniversiteit Groningen. 'Maar het lijkt erop dat dit oorlogsmisdaden zijn.'

'Onderhoud tussen Poetin en Zelenski verder weg dan ooit na beelden uit Boetsja'

07:03 | Nu Russische troepen zich hebben teruggetrokken uit de omgeving van Kiev wordt steeds duidelijker wat zich daar heeft afgespeeld. In Boetsja zijn massagraven ontdekt en verschillende media tonen gruwelijke beelden. Rusland doet het af als verzinsels, maar de internationale verontwaardiging is groot.

Door de beelden uit Boetsja en Irpin zijn nieuwe onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne volgens correspondent Joost Bosman 'verder weg dan ooit'. 'Vorige week leek het nog wel redelijk goed te gaan met de onderhandelingen. Maar na wat er gisteren is vrijgekomen aan informatie over Boetsja en Irpin, de massagraven die er zijn gevonden en de tientallen lijken op straat, is een onderhoud tussen de twee presidenten denk ik verder weg dan ooit', aldus Bosman.

Groep politici: nomineer Oekraïne en Zelenski voor Nobelprijs

06:00 | Meer dan honderd (inter)nationale politici en voormalig bestuurders zoals premiers, ministers en Eurocommissarissen hebben een verzoek ingediend bij het Noorse Nobelcomité om de Oekraïense bevolking en president Volodimir Zelenski alsnog te nomineren voor de Nobelprijs voor de Vrede. Ze vragen het comité de nominatieprocedure, die 31 januari werd gesloten, daartoe te heropenen.

In de brief schrijven onder anderen oud-ministers Ank Bijleveld, Ben Bot, Bert Koenders en Joris Voorhoeve, voormalig voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en de Belgische oud-premier Elio Di Rupo dat het opnieuw openstellen van de procedure gerechtvaardigd is 'door de huidige ongekende situatie' in het land. Rusland viel op 24 februari buurland Oekraïne binnen, ruim na sluiting van de nominatieperiode.

Volgens de ondertekenaars is 'het onze democratische plicht om op te staan tegen autoritarisme en een volk te steunen dat vecht voor democratie en hun recht op zelfbestuur. Het fineer van de beschaving is flinterdun, wij zijn de bewakers ervan en we kunnen nooit rusten.'

De initiatiefnemer van het verzoek, de Nederlander Oliver van Loo, zegt dat het van essentieel belang is dat de wereld aan de Oekraïners laat weten dat zij en hun existentiële strijd voor democratie gezien worden: 'Als de Nobelprijs ooit grote meerwaarde kan hebben voor de vrede in de wereld, dan is het op dit moment'.

Oekraïense scholen gaan van start voor gevluchte kinderen

06:00 | Honderden kinderen die in de afgelopen weken uit Oekraïne zijn gevlucht, krijgen les op tijdelijke scholen. Die gaan maandag van start. Minister Dennis Wiersma, die over basisscholen en middelbare scholen gaat, opent maandag Oekraïense scholen in Arnhem en Ederveen.

Ook in Eindhoven en Hengelo komen zulke scholen. In Amstelveen is vorige week al een tijdelijke Oekraïense onderwijsinstelling van start gegaan. De Oekraïense scholen blijven sowieso tot de zomer open.

De scholen zijn bestemd voor basisscholieren en middelbare scholieren uit Oekraïne. De leraren besteden veel tijd aan het mentale welzijn van de kinderen. De leerlingen 'krijgen bijvoorbeeld ondersteuning bij het verwerken van trauma's', aldus het ministerie van Onderwijs. Ook krijgen ze les in Nederlands en in vakken als rekenen en wiskunde.

De kinderen kunnen ook lessen van hun school in Oekraïne volgen en kunnen in Nederland hun Oekraïense examens doen.

Leider Soemi-regio Oekraïne: Rusland trekt zich terug uit gebied

04:56 | Het Russische leger is begonnen met een terugtrekking uit de Soemi-regio in het noordoosten van Oekraïne, melden lokale autoriteiten. Toch is het volgens Dmitri Zjivitski, het Oekraïense hoofd van het regionale bestuur, nog te vroeg om te zeggen dat het gebied ook echt is bevrijd. Hij zei dit volgens het Oekraïense persbureau UNIAN.

Zjivitski liet weten dat de afgelopen week een groot aantal Russische troepen in de regio is gesignaleerd en dat er veel aanvallen op burgers hebben plaatsgevonden. Russische militaire voertuigen zouden via een corridor vanuit Kiev en Tsjernihiv terug naar Rusland zijn gebracht. In het gebied zouden inmiddels veel vernielde Russische tanks en ander kapot militair materieel te zien zijn, zo stelde hij.

Oekraïense burgemeester: Tsjernihiv voor 70 procent verwoest

03:51 | De stad Tsjernihiv in het noorden van Oekraïne is voor 70 procent verwoest door Russische aanvallen. De burgemeester van de stad zei zondag op televisie dat de gevolgen van die aanvallen heel ernstig zijn, vergelijkbaar met die in de steden Boetsja, Charkov en Marioepol.

Tsjernihiv telt meerdere middeleeuwse kerken en kloosters. Oekraïne heeft voor het centrum van de stad zelfs bij VN-organisatie UNESCO de status van werelderfgoed aangevraagd. Die status is echter nog niet toegewezen.

Voor de oorlog woonden er meer dan 285.000 mensen in Tsjernihiv.

Gemeenten bereiden Oekraïners voor op luchtalarm

03:30 | Overal in Nederland klinkt maandag weer het luchtalarm, precies om 12.00 uur. Ook de duizenden mensen die het oorlogsgeweld in Oekraïne zijn ontvlucht, horen de sirenes. Om paniek te voorkomen, hebben gemeenten en opvanglocaties de vluchtelingen voorbereid op de sirenetest. Dat deden ze onder meer via filmpjes op sociale media.

Elke eerste maandag van de maand wordt het luchtalarm getest. Vorige maand werd voorafgaand hieraan al een extra waarschuwing gegeven dat het slechts om een test gaat, om te voorkomen dat mensen denken dat het te maken heeft met de oorlog in Oekraïne.

Voor Oekraïners zelf kan die schrik ook groot zijn. Daarom zijn ze in Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch gewaarschuwd voor de test. 'Het geluid van het luchtalarm duurt 1 minuut en 26 seconden', zo staat op een poster van het ministerie die wordt verspreid. 'Er is dan niets aan de hand en u hoeft niets te doen.' Als de sirenes 'langer en meerdere malen achter elkaar loeien' is er wel sprake van een noodsituatie, benadrukt het ministerie. 'U moet dan direct naar binnen, en ramen en deuren sluiten', wordt de vluchtelingen verteld.

Gerelateerde artikelen