Internationaal4 apr '22 07:03

'Onderhoud tussen Poetin en Zelenski verder weg dan ooit na beelden uit Boetsja'

Auteur: BNR Webredactie

Nu Russische troepen zich hebben teruggetrokken uit de omgeving van Kiev wordt steeds duidelijker wat zich daar heeft afgespeeld. In Boetsja zijn massagraven ontdekt en verschillende media tonen gruwelijke beelden. Rusland doet het af als verzinsels, maar de internationale verontwaardiging is groot. Ook premier Mark Rutte is 'geschokt door berichten van deze afschuwelijke misdaden uit gebieden waar Rusland zich uit terugtrekt', liet hij weten op Twitter.

(ANP / Associated Press / Rodrigo Abd)

Volgens correspondent Joost Bosman worden de gruwelijke beelden niet getoond in Rusland. 'Op de Russische televisie zijn voornamelijk de gevechten in de Donbas te zien, in Donetsk en Loehansk. Hier zeggen mensen dat zij zelf worden beschoten door de Oekraïners. Het is precies het omgedraaide verhaal. Wat overigens onverlet laat dat in de Donbas ook burgers omkomen door de oorlog. Maar over Boetsja en Irpin heb ik op de Russische televisie helemaal niks gezien', zegt Bosman.

Lees ook | 'Rusland zegt A en doet steeds B'

Donetsk en Loehansk

Bosman vervolgt: 'De aandacht is verlegd naar de Donbas. De Russen zeggen dat ze klaar zijn in Kiev en nu de regio's Donetsk en Loehansk willen gaan bevrijden.'

Door de beelden uit Boetsja en Irpin zijn nieuwe onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne volgens Bosman 'verder weg dan ooit'. 'Vorige week leek het nog wel redelijk goed te gaan met de onderhandelingen. Maar na wat er gisteren is vrijgekomen aan informatie over Boetsja en Irpin, de massagraven die er zijn gevonden en de tientallen lijken op straat, is een onderhoud tussen de twee presidenten denk ik verder weg dan ooit', aldus Bosman.

Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen