Internationaal4 apr '22 12:56

Roep om scherpere sancties tegen Moskou neemt toe na 'Boetsja'

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De roep om nieuwe sancties tegen Rusland neemt toe vanwege de gruweldaden in vooral de Oekraïense plaats Boetsja. De Franse president Emmanuel Macron zei op de Franse radiozender France Inter dat er 'zeer duidelijke aanwijzingen' zijn dat Russische strijdkrachten oorlogsmisdaden hebben gepleegd. Hij pleit voor maatregelen op het gebied van olie en steenkool.

Eerder hadden Duitsland en EU-president Charles Michel al aangekondigd dat de strafmaatregelen zullen worden aangescherpt. De Poolse premier Mateusz Morawiecki, voorstander van een snoeiharde lijn tegen het Kremlin, stelde echter dat Duitsland het voornaamste obstakel vormt als het gaat om verzwaringen van de sancties.

Twee personen duwen hun fiets terwijl ze een straat oversteken waar verschillende dode lichamen op de grond liggen in Boetsja.
Twee personen duwen hun fiets terwijl ze een straat oversteken waar verschillende dode lichamen op de grond liggen in Boetsja. (ANP / AFP / Ronaldo Schemidt)

Volgens Oekraïense media zijn inmiddels meer dan 330 lichamen van burgers geborgen na het bloedbad in Boetsja. De zoektocht naar slachtoffers gaat maandag verder. Sommige lichamen zijn begraven in achtertuinen.

Bewijs

'We hebben allemaal de vreselijke beelden gezien en je hart draait om. Maar we weten niet precies wie de slachtoffers zijn. Het ligt voor de hand om te denken dat de Russen hiervoor verantwoordelijk zijn. Maar dat moet je dan ook bewijzen en dat zie ik niet zo snel gebeuren', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Rusland ontkent dat het achter de slachtpartij zit en beweert dat het beeldmateriaal is 'besteld' door de Verenigde Staten als deel van een complot om Rusland de schuld te geven. Moskou wil dat de VN-Veiligheidsraad bijeenkomt om de 'provocatie door Oekraïense radicalen' te bespreken.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken sprak een krachtige veroordeling uit van de 'wreedheden' begaan door Russische militairen in Boetsja en andere delen van Oekraïne. Elk instrument wordt ingezet om de misdaden te documenteren en de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen, aldus de bewindsman.

Lees ook | Zal Rusland bestraft worden voor oorlogsmisdaden?

'Bloedingewikkeld'

Het enige wat je volgens Hammelburg kunt doen is 'het aanhankelijk maken bij het strafhof'. 'Daar zijn Rusland en Oekraïne geen lid van. Maar andere landen kunnen dat ook doen. Je hebt ook nog het Internationaal Hof van Justitie, waar iedereen lid van is.'

Hammelburg vervolgt: 'Het is bloedingewikkeld. Stel dat je na jaren voldoende bewijs hebt verzameld en je veroordeelt Rusland, wie veroordeel je dan precies? President Poetin? Die roept dan waarschijnlijk dat hij van niks weet. Het is een hele ingewikkelde procedure.'

Ook is het volgens Hammelburg nog maar de vraag of de Russen eventueel negen leden van de Veiligheidsraad mee zouden krijgen. 'Als je dat aantal niet haalt, is er niks.' Het zou hem niet verbazen als de Russen dus hun neus gaan stoten. Maar waarom doen ze dit dan? 'Het is een prachtig toneel. Ze hebben een narratief dat ze voor het oog van de wereld kwijt willen. Als dat eenmaal is gebeurd, zal de stemming ze waarschijnlijk niks kunnen schelen. Ze hebben dan in ieder geval het wereldpodium gehad, waar ze hun verhaal konden vertellen', aldus Hammelburg.

Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen