Internationaal5 apr '22 17:06

Liveblog | EU wil Russische schepen uit havens weren, Kiev wil speciaal oorlogstribunaal

Auteur: BNR Webredactie

Dit is dag 40 van de oorlog in Oekraïne en welkom in het liveblog van 5 april. Vandaag zal er een toespraak plaatsvinden van de Oekraïense president Zelenski voor de VN-Veiligheidsraad. Hieronder lees je het laatste nieuws over de Russische invasie in Oekraïne en de gevolgen ervan.

(ANP / EPA)

India geïnteresseerd in Russische olie

17:05 | Zijn alle westerse ogen gericht op Beijing om te kijken of het land zich wel houdt aan de sancties die Rusland zijn opgelegd, daar blijft India grotendeels buiten de schijnwerpers. En dat terwijl de grootste democratie ter wereld wapens en olie van de Russen koopt. Drie dagen geleden bezocht de Russische Buitenlandminister Lavrov India, hij sprak over de 'vriendschap' tussen India en Rusland.

Importban steenkool zal flink worden gevoeld in Nederland

16:50 | Als kolen uit Rusland inderdaad niet meer mogen worden vervoerd naar de Europese Unie (EU), dan zal dat worden gevoeld in Nederland. Een groot deel van de in Nederland verbruikte steenkool komt namelijk uit het land van president Vladimir Poetin. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2020 was 43 procent van de steenkool en bruinkool die Nederland importeerde voor eigen gebruik afkomstig van Rusland, ofwel 3,3 miljard kilogram. Dit zijn de recentste importcijfers over kolen waar het statistiekbureau over beschikt.

De Europese Commissie maakte dinsdag bekend te streven naar een invoerverbod voor Russische kolen. Dat zou onderdeel moeten worden van een groter pakket van nieuwe sancties, waaronder ook een transactieverbod voor vier Russische banken moet vallen. Een nieuw sanctiepakket kan pas worden doorgevoerd als alle lidstaten er eensgezind mee instemmen.

Volgens de voorzitter van de Commissie Ursula von der Leyen wordt er nog nagedacht over een verbod om Russische olie te importeren. 29 procent van de ruwe olie die Nederland in 2020 importeerde voor eigen gebruik kwam uit Rusland. Voor aardolieproducten gaat het om 14 procent.

Tata Steel voorziet geen problemen bij invoerverbod kolen Rusland

16:40 | Tata Steel, het staalconcern achter het hoogovencomplex in IJmuiden, voorziet geen problemen als de Europese Unie een invoerverbod instelt voor Russische kolen. Een woordvoerster laat weten dat het bedrijf onlangs al had besloten om de kolen voor de staalproductie voortaan niet meer uit Rusland te halen.

De Europese Commissie heeft in een voorstel voor een vijfde pakket EU-sancties tegen Rusland onder meer een invoerverbod voor Russische kolen op het oog. Dat zou de Nederlandse energievoorziening kunnen raken, want volgens cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat kwam in 2020 meer dan de helft van de door Nederland geïmporteerde bruinkool, antraciet en andere zogeheten vaste brandstof uit Rusland.

Tata Steel staat bekend als een grote afnemer van kolen. Maar het bedrijf heeft vanwege het conflict in Oekraïne de kolenleveringen uit Rusland al stopgezet en besloten om de brandstof voor de hoogovens voortaan uit andere landen te halen. Alleen van twee schepen die ten tijde van het besluit al uit Rusland onderweg waren met kolen, wilde het bedrijf de lading nog afnemen.

Nederland telt ook nog enkele kolencentrales voor het opwekken van elektriciteit. Eigenaren RWE, Onyx Power en Uniper hebben nog niet gereageerd op de plannen van Brussel, die overigens nog door de lidstaten moeten worden goedgekeurd.

Sovjettanks uit Tsjechië naar Oekraïne

16:05 | Tsjechië heeft als eerste land sinds de Russische inval in Oekraïne tanks naar Oekraïne gestuurd. Het gaat om een niet nader genoemd aantal tanks van het type T-72 uit het Sovjettijdperk en een reeks gevechtsvoertuigen van het type BPM-1 dat sterk op een tank lijkt. De BPM-1 stamt ook uit de tijd van de Sovjet-Unie.

De Tsjechische minister van Defensie, Jana Cernochova, heeft het bericht bevestigd zonder in details te treden, meldden Tsjechische media. Het zou gaan om een gift aan Oekraïne die wordt gedaan na overleg tussen NAVO-leden. De gevechtsvoertuigen zijn maandag op de trein gezet. Het Tsjechische leger zou nog negentig T-72 tanks hebben gehad. Ze werden destijds ook in Tsjechoslowakije gebouwd.

VN wil mensenrechtenexperts bloedbad Boetsja laten onderzoeken

15:58 | De Verenigde Naties willen een onderzoek instellen naar de moord op honderden Oekraïense burgers in Boetsja, zo meldt een woordvoerder van het VN-Mensenrechtenkantoor in Genève.

Een 50-koppig VN-team is gestationeerd in de westelijke Oekraïense stad Oezhgorod, ongeveer 630 kilometer van Kiev en Boetsja, waar na de terugtrekking van de Russische troepen meer dan 330 lichamen van burgerslachtoffers werden gevonden. Wanneer het onderzoek gaat beginnen is niet bekendgemaakt.

Een commissie van onafhankelijke juristen gaat ook onderzoeken wat er in Boetsja is gebeurd, maakte de woordvoerder bekend. Het panel is belast met het verzamelen van bewijs van mogelijke oorlogsmisdaden in opdracht van de VN-Mensenrechtenraad.

NAVO-chef Stoltenberg verwacht groot Russisch offensief om Donbas

15:44 | Volgens NAVO-chef Jens Stoltenberg is er een grote verschuiving in het Oekraïne-conflict op komst, waarbij de focus naar het oosten en het zuiden van het land wordt verlegd. Stoltenberg spreekt daarbij van een aanstaande 'cruciale fase'. Hij zei dat op een persconferentie vooruitlopend op een bijeenkomst van de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken woensdag en donderdag. De westerse geallieerden zijn bereid het Oekraïense leger verder te steunen tegen de Russen met de levering van meer antitankwapens en luchtafweersystemen.

Ook wordt er door de NAVO-partners gesproken over de levering van meer munitie, medische goederen en wapens, aldus Stoltenberg. 'Het gaat enkele weken duren voordat de Russische troepen die zich rond Kiev terugtrekken weer zijn gegroepeerd', zei hij. 'Daarna zullen we een een groot nieuw offensief zien om de hele regio Donbas in te nemen en een landbrug te maken met de bezette Krim.'

Stoltenberg sprak van 'ondraaglijke wreedheden die Europa in decennia niet meer heeft gezien', doelend op de beelden van massagraven en gedode burgers in het stadje Boetsja. 'Alle verantwoordelijken hiervoor moeten worden berecht.'

Brussel wil verbod Russische schepen in EU-havens en kolenban

15:03 | Als het aan de Europese Commissie ligt, zijn Russische schepen niet meer welkom in Europese havens. Alleen voor de levering van landbouw- en voedingsproducten, humanitaire goederen en energie zou een uitzondering kunnen worden gemaakt. Ook denkt het dagelijkse EU-bestuur na over een invoerverbod op Russische kolen en zelfs een volledig transactieverbod voor vier Russische banken, waaronder de tweede grootste bank VTB.

In het vijfde EU-sanctiepakket tegen Rusland wil de commissie ook Russische en Belarussische wegtransporteurs uit de EU weren. Ook ligt er een plan voor een eventueel exportverbod, dat effect heeft op grote (quantum-)computers en halfgeleiders. Tevens zijn Russische hout- en cementproducten, zeevruchten en sterke drank niet meer welkom in de EU als het aan de commissie ligt. EU-voorzitter Ursula von der Leyen denkt nog na over een olie-invoerverbod, zo stelde ze in een speciale videoverklaring.

De voorstellen, die Rusland volgens de commissie miljarden aan inkomsten zullen kosten, worden woensdag door de EU-ambassadeurs besproken.

Banken: Oekraïense vluchtelingen kunnen bankrekening openen

14:46 | Oekraïense vluchtelingen met een paspoort en een Nederlands BSN-nummer kunnen voortaan in Nederland een bankrekening openen. Dat hebben Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bekendgemaakt.

Er werd al enige tijd overlegd om het mogelijk te maken rekeningen te openen voor vanwege de oorlog in hun land gevluchte Oekraïners. Banken werkten daaraan met toezichthouders en de overheid. Nu gemeenten zorgen dat die vluchtelingen bij aankomst in Nederland snel een BSN-nummer krijgen, hebben de banken verder aan een Oekraïens paspoort of identiteitsbewijs voldoende. Dat moet dan wel biometrische gegevens bevatten.

Op de rekening kunnen de vluchtelingen het leefgeld dat ze krijgen ontvangen. Ook kunnen Oekraïners aan het werk in Nederland en daarbij is een betaalrekening onmisbaar. NVB-voorzitter Medy van der Laan: 'Het is belangrijk dat vluchtelingen hier een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden, en daar hoort toegang tot het betalingsverkeer bij.'

Voor vluchtelingen die nog geen betaalrekening kunnen openen, omdat ze bijvoorbeeld geen geldig paspoort hebben, kan een tijdelijke prepaid betaalpas worden gemaakt. Daar kan de gemeente waar zij verblijven dan leefgeld op zetten.

Kiev wil speciaal tribunaal voor oorlogsmisdaden in Oekraïne

14:23 | Als het aan Oekraïne ligt, wordt er een speciaal internationaal tribunaal in het leven geroepen om de oorlogsmisdaden door Rusland te berechten. Dat zei Oleksij Arestovitsj, een topman in de Oekraïense regering. Hij zei dat naar aanleiding van de Oekraïense melding van oorlogsmisdaden die bij Kiev zouden zijn gepleegd. Iets dat Moskou afdoet als 'geënsceneerde oorlogspropaganda'.

Arestovitsj denkt aan een tribunaal zoals het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag dat in 1993 door de VN werd opgericht voor de berechting van oorlogsmisdaden in de strijd waardoor Joegoslavië destijds uiteenviel. Het tribunaal hield officieel eind 2017 op te bestaan, maar er worden nog wel zaken afgewikkeld.

Moskou: Oekraïne zet moordpartijen in scène

12:47 | De Russische overheid beticht Oekraïne ervan speciale eenheden in te zetten om 'geënsceneerde beelden' te maken van 'vreedzame burgers die door Russen zijn vermoord'. De beelden zouden in westerse media verspreid moeten worden en de indruk moeten wekken dat Russische strijdkrachten oorlogsmisdaden plegen. Zo zouden ze landen moeten aanzetten tot nog meer acties tegen Rusland.

Generaal Igor Konosjenko, de Russische defensiewoordvoerder, haalde het dorp Mosjtsjoen, dat op zes kilometer afstand van Boetsja ligt, aan als voorbeeld. Daar zouden maandagavond opnames zijn gemaakt, maar met bewijzen kwam hij niet.

EU-kopstukken Von der Leyen en Borrell nog deze week naar Kiev

12:32 | Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en EU-buitenlandchef Josep Borrell brengen deze week een bezoek aan de Oekraïense president Volodimir Zelenski in Kiev. Dat meldt een woordvoerder van het dagelijks EU-bestuur op Twitter.

De EU-kopstukken bezoeken Kiev in aanloop naar Stand Up for Ukraine, een internationale donorconferentie die zaterdag wordt gehouden in de Poolse hoofdstad Warschau. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Europese Commissie en de regering van Canada.

Vorige week vrijdag bracht de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, al een bezoek aan Kiev. Zij sprak er met Zelenski en hield een toespraak in het Oekraïense parlement.

Druk op Duitsland neemt toe

11:48 | Intussen neemt de druk op Duitsland toe om te stoppen met energie-import uit Rusland, zeker na de gruwelijke beelden uit Boetsja in Oekraïne. De Duitse regering zit in een ongemakkelijke spagaat: Scholz heeft de misdaden in Boetsja veroordeeld, maar een importstop op Russisch gas betekent een aderlating voor de Duitse economie. 'Duitsland blokkeert wel de volledige importstop op gas, maar kijkt wel naar andere hardere sancties', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille.

Milieudefensie: Nationaliseer Gazprom op de Noordzee

11:10 | Nationaliseer Gazprom op de Noordzee. Dat zegt directeur Donald Pols van Milieudefensie in BNR's Big Five. Volgens Pols zou Nederland hiermee verschillende vliegen in één klap slaan. 'Wat kun je doen om én klimaatverandering de baas te worden én minder afhankelijk te worden van Russisch gas én de financiering van de oorlog in Oekraïne terug te dringen? Nationaliseer Gazprom op de Noordzee.'

Denemarken en Italië zetten tientallen Russische diplomaten uit

11:05 | Denemarken wijst vijftien Russische diplomaten uit na de berichten over massagraven en gedode burgers in de Oekraïense plaats Boetsja. De diplomaten zijn volgens minister van Buitenlandse Zaken Jeppe Kofod spionnen. Italië zegt dertig diplomaten vanwege bezorgdheid over de veiligheid de deur te wijzen. Moskou laat weten de stappen van beide landen te zullen vergelden.

Tal van westerse landen hebben een soortgelijke maatregel eerder genomen. Duitsland wees maandag veertig Russische diplomaten de deur en Frankrijk ongeveer 35. Vorige week besloten Nederland, België en andere Europese landen al om diplomaten uit Rusland uit te wijzen vanwege vermoedelijke spionageactiviteiten.

De uitzettingen zijn volgens Frankrijk deel van een Europees initiatief. Moskou betaalt dergelijke maatregelen doorgaans met gelijke munt terug.

Komt er een gasboycot? 'Europa is met handen en voeten gebonden'

11:15 | De roep om hardere sancties tegen Rusland neemt toe nu er beelden naar buiten komen van vermeende oorlogsmisdaden in Oekraïne. Woensdag komt de EU mogelijk al met een nieuw pakket. Toch is het niet waarschijnlijk dat er een gasboycot komt, het zwaarste middel dat de Europese Unie in handen heeft. 'Europa is met handen en voeten gebonden', zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Bedrijvigheid Russische economie neemt flink af door sancties

10:45 | De bedrijvigheid in de Russische economie is flink afgenomen door de westerse sancties tegen het land vanwege de oorlog in Oekraïne. De mate van activiteit in zowel de industrie als de dienstensector liet de sterkste daling zien sinds de lockdowns vanwege het coronavirus in 2020, meldt S&P Global.

De samengestelde inkoopmanagersindex voor Rusland, die de mate van bedrijvigheid meet in de particuliere sector, kelderde in maart tot 37,7, van 50,8 in februari. Een stand boven de 50 wijst op groei en daaronder is sprake van krimp.

In de dienstensector viel de activiteit volgens de enquête onder inkoopmanagers terug tot 38,1, van 50,8 een maand eerder. Dat was de laagste stand sinds de uitbraak van de pandemie in 2020. De krimp viel ook groter uit dan economen hadden voorzien. Vorige week liet S&P Global al weten dat de Russische industrie in maart opnieuw is gekrompen.

Volgens economen wijzen de inkoopmanagersindexen op een brede inkrimping van de activiteit in de Russische economie, die mogelijk nog maar net is begonnen. De almaar stijgende prijzen, de haperende toeleveringsketens, de geblokkeerde export en vastgelopen kredietlijnen zullen volgens hen waarschijnlijk een diepe en langdurige recessie in Rusland veroorzaken.

De in Londen gevestigde Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO) waarschuwde eind maart al dat de Russische economie dit jaar waarschijnlijk met 10 procent zal krimpen als gevolg van de sancties tegen het land. De ontwikkelingsbank gaat er daarbij van uit dat binnen een paar maanden een staakt-het-vuren tussen Rusland en Oekraïne tot stand komt.

EU-landen bespreken invoerverbod van Russische olie en kolen

09:40 | De EU-ministers van Financiën bespreken nieuwe sanctiemaatregelen om het Russische regime te treffen, nadat bewijzen over gruweldaden tegen Oekraïnse burgers lijken toe te nemen. Volgens de Franse minister Bruno Le Maire ligt de optie van een invoerverbod op Russische olie en kolen op tafel, naast het versterken en uitbreiden van de bestaande sanctielijst tegen Rusland. De ministers, die bijeen zijn in Luxemburg, spreken via een videoverbinding met hun Oekraïnse collega voor informatie uit de eerste hand.

'We staan klaar en ik denk dat we binnenkort overeenstemming over nieuwe sancties kunnen bereiken', zei Le Maire voor de vergadering, die hij voorzit. Op tafel liggen onder meer uitbreiding van handelsrestricties, de namen van nog meer personen, banken en bedrijven die banden hebben met het regime van de Russische president Vladimir Poetin en 'de optie van olie en kolen', aldus Le Maire. Daarover moeten de 27 EU-landen het unaniem eens worden.

Een importverbod op gas lijkt een stap te ver omdat die maatregel sommige EU-lidstaten harder dreigen te treffen dan Moskou. Daarnaast moeten er lacunes in de sanctiewetgeving worden aangepakt om te voorkomen dat sancties worden omzeild. Sinds eind februari heeft de EU vier sanctiepakketten goedgekeurd.

Ook vergaderen de ministers over de hoge energieprijzen en de gigantisch oplopende inflatie. 'De prijsstijgingen wegen zwaar op het dagelijks leven van de burgers. We moeten daar een solide en op Europees niveau gecoördineerd antwoord op vinden', aldus Le Maire.

Parlementsvoorzitter Rusland noemt Boetsja propagandastunt

09:40 | De voorzitter van de Doema, de Russische Tweede Kamer, heeft de berichten over door Russische militairen vermoorde burgers in Boetsja, een voorstad van Kiev, bestempeld als een propagandastunt van 'Washington en Brussel'. Parlementsvoorzitter Viatsjeslav Volodin stelt dat er geen sprake is van feiten maar van leugens die Rusland in een kwaad daglicht moeten stellen. 'De VS en de EU zijn de regisseurs en screenwriters en de Oekraïners zijn de acteurs.'

De Russische strijdkrachten hebben naar voren gebracht dat de Russische troepen zich 30 maart al hebben teruggetrokken uit Boetsja in noordelijke richting. Ze stuitten daarbij niet op weerstand, maar de Oekraïense strijdkrachten namen wel het zuidelijk deel van Boetsja zwaar onder vuur met raketsystemen en artillerie. Het Russische leger lijkt aan te geven dat de lichamen mogelijk slachtoffers zijn van de Oekraïense beschietingen. Volgens berichten van The New York Times lagen er 11 maart al zeker elf dode lichamen in de straten van Boetjsa. Om de plaats en de strategische luchthaven ernaast is sinds het begin van de Russische aanval op 24 februari zwaar gevochten.

De Russische ambassadeur in Washington, Anatoli Antonov, noemt de beschuldigingen aan het adres van Rusland over de lijken in Boetsja 'het toppunt van leugens en cynisme'. Er is geen bewijs voor de ongegronde beschuldigingen volgens Antonov.

'Zeker dat de Russen strijd gaan intensiveren'

09:35 | De Amerikaanse regering waarschuwt dat het Russische leger de strijd in Oekraïne gaat 'intensiveren'. Het is inmiddels bijna twee weken geleden sinds Rusland aankondigde dat het zich vooral op de Donbasregio wil richten nu 'fase 2' van de invasie is begonnen. 'Het is wel zeker' dat de strijd in Oekraïne weer heviger gaat worden, bevestigt Defensie-expert Peter Wijninga.

Aangehouden Rode Kruis-team bij Marioepol weer vrijgelaten

09:20 | Een team van het Rode Kruis dat maandag probeerde de Oekraïense stad Marioepol te bereiken, maar volgens de internationale hulporganisatie door de politie werd aangehouden, is weer vrijgelaten. "Na onderhandelingen werden ze 's nachts vrijgelaten en naar Zaporizja gestuurd", zei de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek dinsdag. Zaporizja ligt ten noordwesten van Marioepol en is in handen van Oekraïne.

Het vastgezette hulpteam was naar de zwaar belegerde havenstad getrokken om mensen te evacueren. Russische troepen beschieten de stad volgens burgemeester Vadim Bojtsjenko onophoudelijk en 90 procent van de infrastructuur zou zijn verwoest. Hij schatte maandag in dat er nog 130.000 inwoners opgesloten zitten in zwaar gehavende gebouwen en schuilkelders. Evacuatiepogingen lopen meestal op niets uit.

Het stadsbestuur van Marioepol meldde maandagavond dat de Russen hun steun hebben uitgesproken voor een vazal die zichzelf heeft uitgeroepen tot de nieuwe burgemeester van de stad. Marioepol is omsingeld door Russische troepen. Deze hebben delen van de stad in handen, maar ze zijn er volgens het Oekraïense ministerie van Defensie tot dusver niet in geslaagd de volledige controle over te nemen.

Britten: Russen trekken weg uit Tsjernihiv en Kiev

08:35 | Oekraïense troepen hebben in het noorden van het land belangrijk terrein heroverd, waardoor Russische troepen volgens Britse inlichtingendiensten gedwongen worden zich terug te trekken uit gebieden rond Tsjernihiv en Kiev. Groot-Brittannië bevestigt daarmee berichten van Oekraïne dat maandag al repte over de Russische aftocht in dit gebied.

Het Britse ministerie van Defensie verwacht dat gevechten nog op kleine schaal doorgaan in sommige van de heroverde gebieden, maar deze week verminderen naar mate de nog aanwezige Russische manschappen verder wegtrekken. Veel eenheden van de Russen zullen eerst moeten bijkomen en worden voorzien van nieuwe uitrusting voordat ze opnieuw kunnen worden ingezet in het oosten van Oekraïne, aldus de Britten.

Rusland heeft eerder gezegd dat het zijn doelen heeft bereikt rond Kiev en zich nu te willen concentreren op het oosten van Oekraïne, waar de meeste Russischsprekende Oekraïners wonen.

VS stelt nieuwe sancties in

08:00 | Rusland mag zijn staatsschuld niet meer betalen vanaf rekeningen in dollars die het land heeft bij Amerikaanse financiële instellingen. Die nieuwe sanctie heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën Rusland opgelegd vanwege de inval van dat land in Oekraïne.

De sanctie moet Rusland dwingen om te kiezen uit drie minder aantrekkelijke opties, aldus een woordvoerder van het ministerie. Moskou kan kiezen om staatsschulden te betalen in dollars die het in eigen land in reserve heeft, nieuwe inkomsten direct weer uit te geven of wanbetaler te worden. Al die opties verzwakken de economie van Rusland, is het idee achter de maatregel.

Hoewel het Westen al diverse sancties heeft opgelegd, waaronder het bevriezen van de reserves die andere centrale banken voor de Russische centrale bank aanhielden, heeft Rusland nog steeds de beschikking over de nodige dollars. Belangrijkste reden daarvoor is dat leveringen van olie en gas buiten de sancties zijn gehouden. Dat kan het Kremlin dit jaar 321 miljard dollar opleveren

Als Rusland de eigen reserves moet inzetten om de staatsschulden te gaan betalen, kan het daarmee de waarde van de roebel niet meer ondersteunen. Als de inkomsten uit olie en gas voor de betaling van staatsschulden moeten worden ingezet, kunnen de reserves minder snel worden aangevuld. Rusland moet die reserves bijvoorbeeld ook aanspreken voor aankopen bij bevriende landen. Als Rusland stopt met het betalen van zijn schulden, dan zullen ook bevriende landen minder zaken met het land willen doen.

Russische 'factchecks' van oorlogsmisdaden Boetsja debunked

06:50 | Rusland zou daarvoor bewijs hebben dat de oorlogsmisdaden waarvan het land beschuldigd wordt in Boetsja, 'nep' zijn. Daarbij wordt onder andere verwezen naar beelden waarop een hand van een 'lijk' ineens bewoog op beelden. Die beelden zijn inmiddels al op echtheid gecontroleerd. Een waterdruppel op het scherm zorgt ervoor dat het lijk alsof een arm van een lijk beweegt.

Rusland wilde bij een ingelaste spoedzitting van de VN Veiligheidsraad de oorlogsmisdagen weerspreken, maar Groot-Brittannië voorkwam dat.

In dit Twitter-draadje worden meerdere Russische 'verklaringen' gedebunked

NYT: Lichamen Boetsja lagen er al meerdere weken

04:15 | Uit een analyse van satellietbeelden door The New York Times blijkt dat de vele doden die in de Oekraïense stad Boetsja zijn gevonden er al weken liggen. Die conclusie spreekt de Russische claim van zondag dat de lichamen er op of rond 30 maart zijn neergelegd, nadat de Russische troepen vertrokken waren, tegen.

De Amerikaanse krant gebruikte satellietbeelden van Maxar Technologies en enkele video's om te laten zien dat ten minste elf lichamen er op 11 maart al lagen, toen de Russische troepen de stad nog bezet hielden.

Zelenski gaat VN-Veiligheidsraad toespreken

03:55 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski spreekt dinsdag de VN-Veiligheidsraad toe, zei hij maandag in zijn dagelijkse videoboodschap. In de video ging Zelenski ook in op het bloedbad in Boetsja. 'Ik benadruk dat we het meest complete, transparante onderzoek willen, waarvan de resultaten door de hele internationale gemeenschap gekend zullen worden.'

En volgens Zelenski zijn de burgerslachtoffers in Boetsja pas het topje van de ijsberg. 'Er is al informatie dat het aantal slachtoffers misschien nog hoger ligt in Borodjanka en andere bevrijde steden', zei de president in zijn videoboodschap. 'In veel van de bevrijde districten van Kiev, Tsjernihiv en Soemi hebben de bezetters dingen gedaan die de lokale bevolking zelfs niet gezien heeft tijdens de Nazi-bezetting 80 jaar geleden.'

'Vijf doden gevonden in Motizjin, onder wie burgemeester'

00:15 | In het Oekraïense stadje Motizjin, ten westen van Kiev, zijn vijf lichamen gevonden, onder wie dat van burgemeester Olga Soetsjenko. Haar echtgenoot en hun zoon behoorden ook tot de slachtoffers. De plaatselijke politie toonde de lijken maandag aan journalisten van het Franse persbureau AFP. Vier doden lagen half begraven in een kuil in een bos achter het huis van de burgemeester. Ook werd nog een man aangetroffen in een put in de tuin.

Volgens een politiewoordvoerder waren de armen van de slachtoffers op hun rug gebonden. Naar zijn zeggen werd Soetsjenko op 24 maart ontvoerd door de Russen. Inwoners van Motizjin vertelden dat de 50-jarige burgemeester en haar man elke samenwerking met de invasietroepen weigerden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen