Internationaal5 apr '22 06:00

Brown Jackson dichterbij hooggerechtshof VS

Auteur: BNR Webredactie

Ketanji Brown Jackson, de eerste zwarte vrouw die is voorgedragen als lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof, is een stapje dichter bij aanstelling. Maandag stemde de 22-koppige Juridische Senaatscommissie om haar nominatie voor te leggen aan de volledige Senaat.

(ANP / SIPA USA)

De elf Democraten in de commissie stemden voor, de elf Republikeinen tegen. Bij gelijke stemmen in de commissie moeten alle 100 senatoren stemmen over de vraag of ze later willen stemmen over de aanstelling van Brown Jackson. Met 53 stemmen voor en 47 tegen werd de benoemingsprocedure voortgezet. De leider van de Senaat, de Democraat Chuck Schumer, heeft gezegd voor het einde van de week een stemming van alle 100 senatoren te willen houden over de aanstelling. Naar verwachting zal dat weer met 53 stemmen voor, alle 50 Democraten plus drie Republikeinen, gebeuren.

Lees ook | VS in de ban van benoeming opperrechter

Samenstelling onveranderd

Daarmee zou de nominatie van Brown Jackson worden bevestigd en zal ze de liberale rechter Stephen Breyer vervangen. De samenstelling van het hooggerechtshof blijft daarmee hetzelfde als nu: zes conservatieve rechters tegenover drie progressieve.

Jackson werkt op dit moment in een hof van beroep, een instantie net onder het Hooggerechtshof. Eerder was ze advocaat voor mensen die geen jurist kunnen betalen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen