Internationaal5 apr '22 09:00Aangepast op 5 apr '22 11:26

'Zeker dat de Russen strijd gaan intensiveren'

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse regering waarschuwt dat het Russische leger de strijd in Oekraïne gaat 'intensiveren'. Het is inmiddels bijna twee weken geleden sinds Rusland aankondigde dat het zich vooral op de Donbasregio wil richten nu 'fase 2' van de invasie is begonnen. 'Het is wel zeker' dat de strijd in Oekraïne weer heviger gaat worden, bevestigt Defensie-expert Peter Wijninga.

Verwoeste huizen en Russische militaire voertuigen in een stad boven Kiev waar de Russische soldaten zijn vertrokken.
Verwoeste huizen en Russische militaire voertuigen in een stad boven Kiev waar de Russische soldaten zijn vertrokken. (ANP / Zuma Press)

Volg de laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne via BNR's liveblog

Donbas

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan liet gisteren weten dat de VS denken dat Rusland zich nu concentreert op Oost- en Zuid-Oekraïne. Bijna twee weken geleden kondigde Rusland aan dat de Donbas het belangrijkste doel is van de invasie in Oekraïne. Het is volgens Wijninga inmiddels duidelijk dat de troepen die rondom Kiev actief waren worden gehergroepeerd en bevoorraad. Mogelijk worden ze ook aangevuld met extra soldaten. 'Het is wel zeker', dat die troepen vervolgens naar de Donbas worden gestuurd om daar het hele gebied te veroveren, aldus Wijninga.

Een belangrijke stap op weg naar de verovering van de gehele Donbas, zou volgens Wijninga de zwaar belegerde stad Marioepol zijn. Door die stad te veroveren zou Rusland militairen 'vrij spelen' om naar de Noordelijke, nog Oekraïense, delen van de Donbas te sturen. Het merendeel van dit gebied is nog niet in Russische handen.

Volgens de Amerikaanse regering wijst alles erop dat Rusland het Oekraïense leger in het oosten wil 'omsingelen en overweldigen.' Deze nieuwe fase zou volgens de Amerikaanse regering zeker maanden en misschien nog wel langer kunnen gaan duren.

Lees ook | Beelden: lichamen Boetjsa lagen er al meerdere weken

De troepenverplaatsingen betekenen volgens Wijninga niet dat Kiev nu met rust zal worden gelaten. 'Als het daar (in de Donbas) nou naar Russisch oordeel vlot verloopt, heb je best nog een kans dat ze uiteindelijk toch nog een poging wagen om richting Kiev te gaan en dat ze misschien het hele gebied ten oosten van de Dnjepr rivier willen veroveren.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen