Internationaal5 apr '22 11:08Aangepast op 5 apr '22 11:47

Milieudefensie: Nationaliseer Gazprom op de Noordzee

Auteur: BNR Webredactie

Nationaliseer Gazprom op de Noordzee. Dat zegt directeur Donald Pols van Milieudefensie in BNR's Big Five. Volgens Pols zou Nederland hiermee verschillende vliegen in één klap slaan. 'Wat kun je doen om én klimaatverandering de baas te worden én minder afhankelijk te worden van Russisch gas én de financiering van de oorlog in Oekraïne terug te dringen? Nationaliseer Gazprom op de Noordzee.'

(Flickr / Richard Child)

Volgens Pols heeft Nederland 'een Russisch bedrijf in de achtertuin dat bezig is om gas te winnen waarmee ze de oorlog in Oekraïne financieren, waar mensenrechtenschendingen worden gepleegd, waarvan de tranen je in de ogen schieten'. 'Als de Duitsers het kunnen, dan kan het ook in Nederland,' zegt de directeur die hiermee verwijst naar het Duitse besluit om de Duitse dochters van Gazprom onder Duitse curatele te stellen om de controle te behouden over de gastoevoer naar Duitsland.

Lees ook | Duitse tak Gazprom onder curatele autoriteiten

Wel vindt Pols het vreemd dat niemand eerder op het idee is gekomen om Gazprom Noordzee te nationaliseren. 'Net zo vreemd als het sanctieverhaal: we zijn anderhalve maand in de oorlog en Nederland heeft nu pas een sanctiecoördinator aangesteld.' Pols vindt dat Nederland dit laat liggen terwijl het de uitgelezen kans is om te laten zien hoe serieus Nederland de oorlog neemt.

Veel fiducie heeft de directeur echter niet: 'Kijk je naar het type maatregelen die dit kabinet neemt, dan is het altijd traineren en voor je uitschuiven, klein maken, de noodzakelijke maatregelen ontkennen'.

Volg in dit liveblog de oorlog in Oekraïne

Druk op Duitsland

Intussen neemt de druk op Duitsland toe om te stoppen met energie-import uit Rusland, zeker na de gruwelijke beelden uit Boetsja in Oekraïne. De Duitse regering zit in een ongemakkelijke spagaat: Scholz heeft de misdaden in Boetsja veroordeeld, maar een importstop op Russisch gas betekent een aderlating voor de Duitse economie. 'Duitsland blokkeert wel de volledige importstop op gas, maar kijkt wel naar andere hardere sancties', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille.

'Duitsland is voor zo'n 55 procent afhankelijk van Russisch gas en chemische bedrijven als BASF kunnen gewoon niet zonder', zegt Marseille. Volgens de correspondent redeneert Duitsland dat wanneer het verzwakt is, het niet meer in staat is om Oekraïne te helpen. En dus blijven de Duitse miljoenen naar Rusland stromen.

Intussen heeft Duitsland Gazprom Germania, de Duitse dochter van Gazprom, onder staatstoezicht geplaatst. Gazprom Germania regelt in juridisch en praktisch opzicht de gastoevoer vanuit Rusland naar Duitsland. 'Het Duitse ministerie heeft deze stap genomen om zo veel mogelijk controle te behouden over het gas dat Duitsland binnenkomt. Het is een belangrijke stap omdat daarmee het onteigenen van Russische bedrijven in gang is gezet. Volgens de wet kan het, zegt de Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck.'

Internationale kritiek

Internationaal oogst Duitsland veel kritiek, onder meer van Polen en Oekraïne. 'Duitsland blokkeert wel de volledige importstop op gas, maar kijkt wel naar andere hardere sancties, zeker omdat Scholz de Russische acties in Boetsja als een oorlogsmisdaad heeft gekwalificeerd. De kritiek vanuit Polen is niet nieuw, en klinkt ook vanuit Duitsland: het is gruwelijk om te zien dat misdaden plaatsvinden en dat je tegelijkertijd geld moet overmaken naar de verantwoordelijke.'

Ook oud-bondskanselier Angela Merkel krijgt er van langs van de Oekraïense president Zelenski. Hij verwijt haar dat ze destijds op de top in Boekarest het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne blokkeerde. Haar woordvoerder laat weten dat ze nog steeds achter het besluit staat. Ook president Steinmeier krijgt het nodige voor de kiezen. Hem wordt verweten dat Duitsland sinds de annexatie van de Krim in 2014 de banden met Rusland continu heeft aangehaald, met als hoogtepunt de aanleg van Nord Stream2, een zaak waarin Steinmeier heeft erkend dat het land gefaald heeft en dat er verkeerde inschattingen zijn gemaakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen