Internationaal5 apr '22 17:01

India geïnteresseerd in Russische olie

Auteur: Mark van Harreveld

Zijn alle westerse ogen gericht op Beijing om te kijken of het land zich wel houdt aan de sancties die Rusland zijn opgelegd, daar blijft India grotendeels buiten de schijnwerpers. En dat terwijl de grootste democratie ter wereld wapens en olie van de Russen koopt. Drie dagen geleden bezocht de Russische Buitenlandminister Lavrov India, hij sprak over de 'vriendschap' tussen India en Rusland.

De Indiase Buitenlandminister Jaishankar ontvangt zijn Russische ambtsgenoot Lavrov in New Delhi
De Indiase Buitenlandminister Jaishankar ontvangt zijn Russische ambtsgenoot Lavrov in New Delhi (ANP / Associated Press)

Tijdens zijn bezoek aan de Indiase premier Modi prees Rusland India voor de 'niet eenzijdige' blik op het Oekraïense conflict. Lavrov sprak over 'vriendschap' tussen beide naties en zei het te waarderen dat 'India deze situatie in zijn geheel met feiten benadert en niet slechts op een eenzijdige manier'. Hij zei verder dat 'onze westerse collega's elke betekenisvolle internationale kwestie willen reduceren tot de crisis in Oekraïne'. Na afloop van de besprekingen verklaarde India dat het voorstander is van vreedzame oplossingen voor conflicten, maar leverde geen kritiek op Rusland.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Vrienden

Lavrovs Indiase ambtsgenoot benadrukte 'het belang van het staken van geweld en het beëindigen van vijandelijkheden'. Het Indiase Buitenlandministerie verklaarde dat 'verschillen en geschillen moeten worden opgelost door middel van dialoog en diplomatie en door eerbiediging van het internationaal recht, het Handvest van de Verenigde Naties, de soevereiniteit en territoriale integriteit van staten'.

Net als buurland China heeft India de Russische invasie weliswaar niet expliciet veroordeeld, maar moet het wel een dunne lijn bewandelen omdat het onder zware westerse druk staat. Anderzijds is India, dat een belangrijke afnemer is van Russische wapens, een kernmacht en laat het land zich van oudsher voorstaan op zijn onafhankelijke status waarbij het zich niet gebonden acht aan de belangen van andere grootmachten of politieke blokken.

Paria

Nu Rusland in toenemende mate een paria wordt op het internationale toneel, en links en rechts door westerse sancties getroffen wordt, zoekt het land naarstig naar nieuwe markten voor zijn olie-export. Daarin heeft het in India een handelspartner gevonden. India profiteert van de lage prijzen die Rusland nu hanteert om zijn olie-import uit dat land te vergroten. Hoewel deze toegenomen olie-import geen inbreuk is op de bestaande sancties, reageerde de VS direct met de verklaring dat 'steun aan Rusland steun is voor een invasie die duidelijk een verwoestend effect heeft'.

Lees ook | VS spreken eigen oliereserves aan

Grootverbruiker

India is een grootverbruiker van olie. Na de VS en China is het zelfs de op twee na grootste verbruiker van olie, waarvan meer dan 80 procent moet importeren. Rusland is geen traditionele leverancier van olie en komt op de 9e plaats van exporteurs naar India. Van oudsher betrekt India zijn olie uit Irak (in 2021 voor 22 miljard dollar), Saoedi-Arabie (16,4 miljard), de Verenigde Arabische Emiraten (9 miljard), de Verenigde Staten (8 miljard), Nigeria (6,8 miljard) en Koeweit (5,9 miljard). Daarna volgen Mexico, Oman en Rusland met respectievelijk 2,8 miljard, 2,7 miljard en 2,1 miljard. In 2021 kocht India ongeveer 12 miljoen vaten olie van Rusland, wat neerkomt op een schamele 2 procent van zijn totale invoer. Maar dat gaat mogelijk veranderen nu Rusland de olie tegen lage prijzen van de hand doet.

Een Kpler-analist zegt tegen BBC niet te weten welke prijs de Indiërs voor Russische Oeral-olie betalen, maar zegt dat de korting van de Oeral op Brent crude de afgelopen week opgelopen is tot ongeveer 30 dollar per vat. 'India en China zullen waarschijnlijk ten minste een deel van deze Russische ruwe olie kopen tegen een aanzienlijke korting.'

Lees ook | Japan blijft in Russische oliezaken

Enig probleem voor de grote Indiase raffinaderijen is de financiering van de goedkope aankopen vanwege de sancties tegen Russische banken. Volgens financiële analisten van Bloomberg wachten Indiase exporteurs naar Rusland momenteel nog steeds op betalingen ter waarde van ongeveer 500 miljoen dollar. India onderzoekt nu een transactiesysteem op basis van lokale valuta's, waarbij Indiase exporteurs naar Rusland in roebels worden betaald in plaats van in dollars of euro's.

Lees ook | EU onderzoekt Russische olie-boycot: moeilijk te vervangen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen