Internationaal6 apr '22 11:00Aangepast op 6 apr '22 11:26

Zelenski haalt uit naar de VN: 'Werd tijd dat iemand dit gewoon allemaal eens zegt'

Auteur: BNR Webredactie

De Oekraïense president Zelenski heeft tijdens een toespraak aan de Verenigde Naties uitgehaald naar de VN zelf en stelde het functioneren van de Veiligheidsraad ter discussie. Volgens BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg 'werd het tijd dat iemand dit gewoon eens allemaal zegt. Ook zei Zelenski dat het Russische vetorecht in die Veiligheidsraad Rusland effectief 'een recht om te moorden' geeft.

(ANP / SIPA USA)

Volg de laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne via ons liveblog

In zijn speech gaf Zelenski de Veiligheidsraad en breder de VN drie opties, aldus Hammelburg, die de speech en het daaropvolgende debat heeft gevolgd. 'Of je zoekt een truc om ons te helpen buiten Rusland om. Of je royeert Rusland gewoon als lid van de organisatie. Of, en toen kwam die, je heft de VN maar op. Want op deze manier heeft niemand er iets aan.' Rusland en ook China gebruiken als het puntje bij paaltje komt vaak hun vetorecht in de Veiligheidsraad om voorstellen te blokkeren.

Lees ook | 'Het zou goed kunnen dat aanvraag NAVO-lidmaatschap Finland vandaag komt'

Een bekend voorbeeld hiervan is de door de Verenigde Staten ingediende VN-resolutie direct na de Russische inval in Oekraïne waarin Rusland direct werd opgeroepen om zijn militairen terug te trekken. Deze werd door Rusland tegen gehouden. Een ander voorbeeld is het Maleisische voorstel in de Veiligheidsraad in 2015 om een speciaal VN-tribunaal op te richten voor de berechting van daders van ramp met de MH17. Ook dit werd door Rusland geblokkeerd.

Zelenski omschreef Rusland tijdens zijn speech als 'een terreurorganisatie met een zetel in de Veiligheidsraad'. Verder liet de Oekraïense president een video zien van vermoorde Oekraïners en vroeg hij om actie.

Valt in goede aarde

De indruk van Hammelburg, die zelf al tientallen jaren de gebeurtenissen bij de VN volgt, is dat de felle uithaal tegen de VN door Zelenski in goede aarde valt bij heel veel landen. Dat zou komen omdat ze 'het eigenlijk ook allemaal vinden'. Het onderwerp kwam in het verdere debat gisteren ook niet meer terug wel in de commentaren achteraf zag Hammelburg. 'In de commentaren zo links en rechts in de wereld, in de media et cetera, daar lees je wat ik eigenlijk ook vind. Het werd tijd dat iemand dit gewoon allemaal eens zegt in de VN.'

Lees ook | Nederland bijna volledig afhankelijk van Oekraïense zonnebloemolie


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen