Internationaal5 apr '22 06:46

Beelden: lichamen Boetsja lagen er al meerdere weken; Rusland ontkent

Auteur: BNR Webredactie

Vele doden die er na de herovering van Boetsja zijn gevonden in Oekraïne, lager er al weken. Dat blijkt uit satellietbeelden die The New York Times heeft geanalyseerd. De conclusie staat in schril contract met de reactie van Rusland op de oorlogsmisdaden. Volgens het land zijn de beelden in scene gezet en werden de lichamen er pas op of rond 30 maart neergelegd, toen Russische militairen al vertrokken waren.

De Amerikaanse krant gebruikte satellietbeelden van Maxar Technologies en enkele video's om te laten zien dat ten minste elf lichamen er op 11 maart al lagen, toen de Russische troepen de stad nog bezet hielden. De Russische Buitenlandminister Lavrov ontkende - voor het nieuws van NYT - dat de lichamen de oorzaak zijn van Russische oorlogsmisdaden. Volgens hem zouden de lijken door Oekraïne zijn neergelegd om zo de oorlog te laten escaleren. 'De VN-ambassadeur van Rusland deed dat nog dunnetjes over. Die noemde het allemaal fake news. Hij gaf ook Groot-Brittannië een veeg uit de pan', vertelt Rusland-correspondent Joost Bosman vanuit Moskou. 'Dat land heeft het Russische verzoek om een spoedzitting van de VN Veiligheidsraad geweigerd. Volgens de ambassadeur heeft Engeland zich schuldig gemaakt aan 'ongehoord machtsmisbruik'.' Rusland wilde de spoedzitting om zo de oorlogsmisdaden in Oekraïne te kunnen tegenspreken.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

'Bewegende' arm van een lijk

Op het nieuws van NYT is nog geen Russische reactie gekomen, volgens Bosman. 'Ik denk dat Rusland daarom die spoedzitting wilde, zodat ze het tegen konden spreken.' Rusland zou daarvoor bewijs hebben, zegt Bosman. Daarbij wordt onder andere verwezen naar beelden waarop een hand van een 'lijk' ineens bewoog op beelden. Die beelden zijn inmiddels al op echtheid gecontroleerd. Een waterdruppel op het scherm zorgt ervoor dat het lijk alsof een arm van een lijk beweegt.

In dit Twitter-draadje worden meerdere Russische 'verklaringen' gedebunked

Biden noemt Poetin opnieuw een oorlogscrimineel

Wereldleiders reageerden geschrokt op de beelden. De Amerikaanse president Joe Biden noemde Poetin vanwege de beelden opnieuw een 'oorlogscrimineel'. 'Ik denk dat iedereen er zo over zou denken, mocht het allemaal bewezen worden', zegt Bosman. 'Het is echter niet zo heel handig, zeggen mensen die verstand hebben van internationale diplomatiek. Je hebt Poetin namelijk nog steeds nodig bij het bereiken van een staakt-het-vuren en later misschien een vredesakkoord. Je moet hem daarom nog een uitweg bieden. Als hij weet dat hij als oorlogsmisdadiger te boek staat en een enkele ticket naar Den Haag voor het Internationaal Strafhof krijgt, dan heeft hij geen reden om de oorlog te staken. In tegendeel: Hij zal dan tot het einde doorgaan om deze oorlog aan te vechten', denkt Bosman.

In Boetsja zijn honderden lichamen gevonden van mensen die mogelijk slachtoffer zijn geworden van Russische oorlogsmisdaden.
In Boetsja zijn honderden lichamen gevonden van mensen die mogelijk slachtoffer zijn geworden van Russische oorlogsmisdaden. (ANP / Associated Press)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen